Cele patru planuri ale existenţei şi ale conştiinţei
Cele 36 de tattva-e sunt împărţite în patru grupe, reprezentând cele patru etape ale existenţei şi ale creaţiei, ca şi cele patru stări ale conştiinţei. Acestea sunt:
1. Planul fizic, căruia îi corespunde starea de veghe. În acest plan regăsim lumea fizică, corpurile noastre fizice, starea de veghe.
2. Planul subtil (astral), căruia îi corespunde starea de somn cu vise. Este alcătuit din: lumea gândurilor, obiectele care apar în stările de vis, reflexii ale obiectelor care apar în minte în timpul stării de veghe.
3. Planul cauzal al existenţei, căruia îi corespunde starea de somn profund fără vise. Este planul perceput ca un vid total al conştiinţei (pentru fiinţa netrezită spiritual), stare asemănătoare cu somnul profund fără vise, în care nu sunt percepute nici un obiect sau stări ale conştiinţei. Este “pământul” nediferenţiat din care “răsar” toate obiectele conştiinţei.
4. Planul supracauzal, căruia îi corespunde starea experimentată chiar de Conştiinţa Supremă şi de Energia sa Divină, Shakti.
În Suprema Realitate Divină există o infinitate de energii, însă cinci dintre acestea sunt esenţiale:
1. Cit Shakti: energia divină a autorevelării (a cunoaşterii de sine) a lui Dumnezeu.
2. Ananda Shakti: Beatitudinea Supremă a lui Dumnezeu Tatăl.
Acestea două constituie natura ultimă a Divinului, precum şi aceea a oricărei creaturi.
3. Iccha Shakti: energia voinţei atotputernice.
4. Jnana Shakti: energia cunoaşterii perfecte.
5. Kriya Shakti: energia acţiunii infailibile sau, alftel spus, puterea de a crea orice.
Vom descrie în continuare cele 36 de tattva-e, aşa cum sunt grupate în cele patru planuri.