Cele șapte exerciții ale yoghinilor pentru dezvoltarea capacității pulmonare

Exercițiile următoare sunt şapte exerciții foarte apreciate de yoghini pentru dezvoltarea plămânilor, a mușchilor si a ligamentelor pieptului etc. Ele sunt foarte simple, dar miraculos de eficace.

1. Respiraţia cu reținerea aerului

Acesta este un exercițiu foarte important ce are ca țintă întărirea și dezvoltarea mușchilor respiratorii precum şi a plămânilor înșiși. Yoghinii avansați au constatat că atunci când îşi opresc respirația după ce plămânii au fost umpluți cu aer prin respirația completă (abdominal, toracic şi clavicular), rezultă un efect binefăcător nu numai pentru organele respiratorii, dar și pentru organele de nutriție, sistemul nervos şi chiar pentru sânge. Ei au descoperit că însuși faptul de a opri respirația tinde să purifice aerul rămas în plămâni din inhalațiile precedente și să oxigeneze sângele mai bine. Aerul astfel reținut adună toate impuritățile pe care le duce cu el când este expulzat în afară, curățând plămânii, așa cum un purgativ curăță intestinele.

Yoghinii recomandă acest exercițiu contra tulburărilor stomacului și ficatului, contra impurităților din sânge și pentru a combate mirosul neplăcut ce exhală adesea din plămânii prost ventilați. Acest exercițiu este în mod deosebit foarte eficace. Cele câteva indicaţii care urmează, vă vor permite să-l executaţi fără greutate.

1. Veniți în picioare şi cu coloana vertebrală dreaptă.
2. Inspirați profund, lent, pe nas.
3. Rețineți aerul în plămâni atât timp cât puteţi, fără a forța, apoi expirați pe gură.
5. Repetaţi de 5-6 ori acest set de inspirație, retenția aerului și apoi expirație.

La început poate nu veți putea reține aerul în plămâni decât câteva secunde, dar încetul cu încetul veți reuşi să prelungiți acest timp. Măsurați-l cu un ceas pentru a observa progresul făcut.

2. Stimularea lobilor pulmonari

Acest exerciţiu este destinat să stimuleze lobii plămânilor, dar debutanții vor realiza acest exercițiu lent, fără efort, și în niciun caz nu va fi executat prea viguros. Unii vor simți poate ușoare amețeli după primele execuții; în acest caz este necesar să suspende exercițiul timp de câteva momente şi să se mişte puţin.

1. Veniți în picioare, cu coloana vertebrală dreaptă.
2. Inspirați foarte lent şi treptat.
3. În timp ce inspirați, loviți (ciocăniți) încet pieptul cu extremităţile degetelor, pe care le mutați mereu din loc în loc, acoperind astfel o arie cât mai mare a pieptului.
4. Când plămânii s-au umplut cu aer, rețineți aerul și ciocăniți pieptul cu palmele mâinilor.
5. Expirați pe gură.
6. Repetaţi încă de 2 ori acest exercițiu.

Acest exercițiu este foarte întăritor şi stimulează tot trupul: el este practicat în mod obişnuit de yoghinii indieni.
În respiraţia imperfectă, o parte din lobii pulmonari rămân inactivi şi adesea chiar se atrofiază. Acela care a practicat până acum un mod defectuos de respirație nu va putea cu uşurinţă să pună în activitate toţi aceşti lobi dintr-o dată, prin simplul exercițiu al respirației complete.

Exercițiul pe care îl vom detalia mai jos va înlocui respirația completă şi va duce la rezultatul dorit.

3. Pentru a dezvolta coastele

Coastele sunt legate de stern prin cartilagii dotate cu o mare elasticitate. Este deci folositor de a practica din timp în timp următorul exercițiu al cărui scop este de a păstra elasticitatea acestor cartilagii. Acest exerciţiu va fi în particular binefăcător pentru numeroase persoane ale căror coaste au devenit mai mult sau mai puţin rigide, lipsite de mobilitate în urma modului incorect de a sta pe scaun sau a mersului defectuos.

1. Veniți în picioare cu coloana vertebrală dreaptă.
2. Puneți mâinile în lateralele trunchiului, având degetele mari întinse spre spate, iar palmele aplicate pe coaste, degetele fiind așezate unele spre altele pe partea de dinainte a pieptului.
3. Inspirați complet, lent, pe nas.
4. Rețineți aerul un timp scurt, câteva secunde.
5. Comprimați încet coastele cu ajutorul degetelor, realizând o presiune ușoară asupra lor și expirați în același timp, încetişor, pe gură.
6. Repetați cu moderație acest exercițiu şi nu exagerați mişcările.

4. Pentru a dezvolta cavitatea toracică

Pieptul este supus contracturii, mai ales la persoanele care petrec mult timp aplecate în activitățile lor zilnice. Acest exercițiu are scopul de a remedia această tendință și de a reda pieptului dimensiunile sale normale.

1. Veniți în picioare, cu coloana vertebrală dreaptă.
2. Inspirați complet, lent, pe nas.
3. Rețineți aerul în plămâni, de voie, fără să forțați.
4. Întindeți brațele înainte, la înălțimea umerilor, strângeţi pumnii şi apropiaţi-i până se ating.
5. Îndepărtați viguros pumnii în lateral, până ce brațele iau poziţia orizontală în prelungirea umerilor.
6. Readuceţi mâinile în poziția din față, ca la punctul 4.
7. Expirați viguros pe gura deschisă și coborâți brațele.
8. Repetaţi acest exercițiu de 2-3 ori.

Efectuaţi cu moderaţie acest exerciţiu de 2-3 ori pe săptămână.

5. Exercițiu din mers

1. Mergeți cu capul sus, bărbia uşor adusă spre piept, umerii traşi înapoi, pasul măsurat.
2. Inspirați complet, lent, pe nas, numărând în gând 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7… un număr la fiecare pas, reglând respirația voastră în aşa fel ca inspirația să se termine atunci când simțiți că plămânii sunt umpluți cu aer, dar fără forțare.
3. Expirați încet, tot pe nări, numărând iarăşi pașii, până la numărul obținut la inspirație.
4. Odihniți-vă, pe urmă continuați să mergeți şi să respirați, numărând din nou același număr de pași atât la inspirație cât și la expirație, ca și la etapa precedentă.
5. Repetați de câteva ori acest exercițiu. Odihniți-vă puțin, şi reluați-vă ocupația.

Unii yoghini îl practică cu o mică variantă; ei inspiră cât fac 8 paşi (cifra 8 este dată ca exemplu), apoi rețin respirația cât fac 4 paşi şi pe urmă expiră atât timp cât fac 8 paşi. Adoptaţi acea metodă care vă este mai plăcută.

6. Exercițiu de dimineață

1. Veniți în picioare, cu coloana vertebrală dreaptă, cu capul în prelungirea coloanei, ochii privesc fix un punct aflat în față, umerii traşi în spate, brațele în jos.
2. Ridicați-vă încet pe vârful degetelor de la picioare inspirând în acelaşi timp lent şi într-un mod continuu, pe nas.
3. Rețineți aerul în piept timp de câteva secunde, trupul rămânând în aceeaşi poziție.
4. Reveniți încet la prima poziție şi în acelaşi timp expirați lent pe nări.
5. Repetaţi de mai multe ori acest exercițiu.

7. Pentru a stimula circulația

1. Veniți în picioare, cu coloana vertebrală dreaptă.
2. Inspirați complet, lent, pe nas şi rețineți aerul în plămâni.
3. Aplecați-vă lent trunchiul înainte, apucați cu amândouă mâinile un baston (imaginar) sau spătarul unui scaun şi strângeți-l treptat, cu toată puterea voastră.
4. Slăbiți strângerea, reveniți la poziția de la punctul 1 şi expirați lent, pe gură
5. Repetați de mai multe ori acest exercițiu.

Yoghinii întrebuințează acest exercițiu pentru a activa circulația, căci are proprietatea de a atrage sângele arterial către extremități și de a trimite sângele venos către inimă şi plămâni unde el se încarcă de oxigen în contactul cu aerul. Când respirația este insuficientă, nu este destul sânge în plămâni pentru a absorbi tot oxigenul inhalat; în acest caz mai ales, va fi bine să practicați din când în când exercițiul de mai sus pentru a vă îmbunătăți capacitatea pulmonară.

Citiți și:
Ritmul respiraţiei influențează memoria și judecata emoţională
Pranayama sau cum putem să ne branşăm la izvorul nesecat al energiei universale
Remedii yoghine simple pentru durerile de spate ce sunt cauzate de statul îndelung pe scaun

 

yogaesoteric
1 aprilie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More