Cercetător britanic: Măsurile actuale de izolare şi distanţare socială, o ‘repetiţie generală’ pentru tulburările din viitor

 

Cercetătorul Jem Bendell, specializat în sustenabilitate, vede în criza actuală o „repetiţie generală” pentru tulburările care urmează din cauza schimbării climatice.

Măsurile de izolare şi distanţare socială impuse în lume pentru combaterea coronavirusului urmează să devină o obişnuinţă pe fondul accentuării schimbării climatice, este de părere Jem Bendell, autor al controversatului articol „Deep Adaptation: A Map for Navigating Climate Tragedy”, publicat în 2018.

Profesor de leadership şi sustenabilitate la Universitatea din Cumbria, Bendell a activat în calitate de consultant la ONU, a participat la redactarea unor rapoarte pentru Comisia Europeană şi pentru Forumul Economic Mondial şi a consiliat Partidul Laburist din Marea Britanie.

„În societăţile industriale moderne, cedările din cauza covid-19 par un fel de repetiţie generală pentru tipul de prăbuşire pe care schimbarea climatică riscă să îl provoace”, a declarat el, potrivit Bloomberg. „Această criză relevă fragilitatea modului de viaţă actual”, a adăugat el.

În articolul său din 2018, cu accente apocaliptice, cercetătorul cere măsuri graduale, dar radicale pentru combaterea schimbării climatice. În lipsa lor, susţine el, civilizaţia riscă să se prăbuşească în zece ani.

În opinia lui Bendell, incendiile, uraganele şi fenomenele de secetă din prezent sunt efectele cele mai vizibile ale încălzirii globale şi modificării climatice. Perturbând itinerariile migratorii ale animalelor, aceste fenomene au impact totodată asupra pandemiilor.

Aaron Bernstein, cercetător de sănătate publică la Harvard, explică pentru Bloomberg că animalele migrează de-acum preponderent spre zone mai reci, apropiindu-le de habitatul uman şi crescând astfel riscul transmiterii de boli.

Într-un context de criză economică şi planuri de relansare, Jem Bendell le recomandă guvernelor „să se menţină pe linia de plutire”. Michael Mann, profesor de aerologie la Universitatea de Stat din Pennsylvania, consideră că predicţiile lui Bendell sunt exagerate. Articolul său „este un exemplu clasic al catastrofismului climatic”, spune el.


Citiţi şi:

I want you to panic! Despre cultul politic extrem al apocalipsei climatice şi idolul util Greta Thunberg (I)

«Schimbările Climatice» – o Minciună Globală: Taxarea Globală, Reducerea Populației și Noua Ordine Mondială (I)

 

yogaesoteric
13 octombrie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More