Cercetător cu vechime la Google demisionează din cauza unui proiect de motor de căutare cenzurat pentru China

 

Jack Poulson, un cercetător cu vechime la Google, a demisionat din companie ca formă de protest faţă de decizia gigantului hi-tech de a dezvolta un motor de căutare cenzurat pentru China, susţinând că măsura reprezintă o „pierdere a valorilor noastre”.

Conform publicaţiei The Intercept, Poulson „şi-a exprimat îngrijorarea în faţa managerilor săi de la Google după ce The Intercept a dezvăluit că gigantul internetului dezvoltă în secret o aplicaţie de căutare pentru China pentru dispozitivele Android”.

„După ce a discutat cu şefii săi, Poulson a decis la mijlocul lunii august 2018 că nu mai poate lucra pentru Google. El şi-a prezentat demisia şi ultima sa zi de lucru în companie a fost 31 august”, a precizat The Intercept.

În scrisoarea sa de demisie Poulson a susţinut că pleacă pentru „a evita să contribuie” la „erodarea protejării dizidenţilor” chinezi.

De asemenea, Poulson a precizat că este şocat de faptul că doar puţini angajaţi Google au ales să demisioneze în semn de protest. „Este uluitor cât de mică este solidaritatea în privinţa acestui aspect… Este înţelegerea mea că, atunci când există un dezacord etic serios cu privire la o anumită problemă, decizia ta corectă de acţiune este aceea de a demisiona”.

Conform informaţiilor apărute în presă, motorul de căutare cenzurat al Google pentru China, care a fost dezvoltat începând cu primăvara anului 2017, „va bloca accesul la anumite website-uri şi va restricţiona termenii de căutare în legătură cu drepturile omului, democraţie, religie şi proteste paşnice”.

Angajaţilor care lucrează la acest proiect li s-a cerut să nu discute despre el şi să ocolească întrebările pe această temă. După dezvăluirile făcute de The Intercept, peste 12 grupuri pentru drepturile omului au condamnat Google pentru proiectul său controversat.

Citiți și:

«Cenzorul cel Bun» sau 1984 este… mâine? Google, Facebook, Twitter și Youtube pregătesc cenzura conținuturilor online incorecte politic… 
Cenzura noastră cea de toate zilele

 

yogaesoteric
12 martie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More