Cercetătorii au descoperit un «soare interior» care încălzește planeta?

 
 

Printre numeroasele mistere care învăluie încă planeta Pământ se află și acela că ea produce un flux de căldură a cărui origine nu este cunoscută. Cercetătorii de la Laboratorul Național Gran Sasso din Italia susțin că aproximativ 70% din căldura Pământului este generată prin procese de descompunere radioactivă, care în mare parte se desfășoară în straturile profunde din interiorul planetei. Descoperirile au la bază studiul geoneutrinilor, particule subatomice care apar în timpul descompunerii atomilor instabili.

Ce implicații are această descoperire în teoria Pământului gol? Este posibil ca aceste rezultate să susțină existența unei lumi misterioase localizată adânc în interiorul planetei noastre? Mulți oameni cred că această teorie este mai mult decât un mit.

Descoperirile cercetătorii italieni au fost obținute cu ajutorul detectorului de neutrini Borexino, conceput inițial pentru studierea fluxul de energie scăzută a neutrinilor generați de radioactivitatea din interiorul Soarelui.

Datele culese de Borexino pe parcursul a 2 056 de zile au evidențiat prezența a 24 de neutrini, 11 proveniți din mantaua Pământului și 13 din crustă. Detectarea acestor geoneutrini sugerează că 70% din căldura din interiorul Pământului este generată prin procese radioactive, dar această estimare este totuși aproximativă, spun cercetătorii.

Interesant este și faptul că, potrivit analizelor, aproximativ jumătate din neutrinii produși de surse naturale subterane provin din mantaua planetei și nu din crusta sa.

Neutrinii sunt particule subatomice neutre, la fel de răspândite în Univers ca și fotonii, care sunt generate de reacții nucleare de descompunere a atomilor instabili. Datorită faptului că masa lor tinde către zero – sunt de 500.000 de ori mai ușori decât electronii –, neutrinii au fost numiți și „particulele fantomă”. Proprietatea specifică a neutrinilor este interacțiunea deosebit de slabă cu materia. De aceea, deși sunt foarte răspândiți, detectarea lor este extrem de dificilă, ei putând să străbată toate corpurile materiale (cum ar fi o macromoleculă, un obiect metalic, straturile Pământului, trupul omenesc, Soarele, norii cosmici intergalactici etc.), fără a interacționa cu acestea și fără a întâmpina vreo piedică. Foarte rar se ciocnesc de alți atomi, generând atunci un flash luminos ce a putut fi observat de cercetători.

Nu numai că există un „soare” în interiorul Pământului, dar există, de asemenea, și un vast ocean, la 644 km adâncime.

Cercetători de la University of Alberta, Canada, au descoperit existența unui imens ocean în interiorul planetei noastre, cu un volum de trei ori mai mare decât oceanele de la suprafața Terrei.

Această descoperire uimitoare sugerează că apa de la suprafața pământului provine din interior ca „parte a unui ciclu planetar complet al apei”, detronând astfel teoria conform căreia apa a ajuns pe Pământ prin intermediul cometelor înghețate care au trecut pe lângă planeta noastră cu milioane de ani în urmă.

În luna martie a anului trecut, specialiștii canadieni au descoperit în interiorul unui diamant provenit de la o mare adâncime prezența unei bucăți de ringwoodit, un material a cărui existență fusese anticipată în urmă cu 50 de ani. Ringwooditul, care are în compoziția sa 2,5% apă, i-a făcut pe cercetători să creadă că în adâncul Pământului se află ascuns un rezervor de apă.

Conform lui Graham Pearson, geochimist la Universitatea din Alberta, „aceasta este o dovadă clară care demonstrează indubitabil existența unor zone cu apă în adâncul Pământului.”

Confirmarea a venit destul de repede. În luna iunie 2014, cercetători de la Universitatea din Evanston, Illinois au evidențiat prezența unui imens ocean la o adâncime de aproximativ 650 de kilometri în interiorul Pământului. Datele au fost furnizate de studiul propagării undelor seismice apărute în urma a peste 500 de cutremure, cu ajutorul a 2000 de seismometre.

Undele seismice se propagă prin interiorul Pământului, inclusiv prin miezul acestuia, și pot fi detectate apoi la suprafață. „Ele fac Pământul să vibreze ca un clopot câteva zile după aceea”, explică Steven Jacobsen, coordonatorul studiului.

Măsurând viteza de propagare a undelor la diferite adâncimi, echipa de cercetători a putut determina ce fel de straturi de roci sunt traversate de către unde. Învelișul de apă a fost detectat datorită încetinirii undelor și a timpului mai lung de care acestea au nevoie pentru a-l străbate.

„Unul dintre motivele pentru care planeta este dinamică, este prezența apei în interior”, spune Graham Pearson.Citiți și:

Mărturia unui călător ce a avut șansa să pătrundă în interiorul cel enigmatic al Pământului

Trei aspecte ale Shambalei

 

yogaesoteric
27 noiembrie 2015

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More