Cercetătorii chinezi și americani planificau să creeze noi coronavirusuri înainte de pandemie, arată o cerere de finanțare desecretizată

O cerere de finanțare adresată Agenției SUA pentru Proiecte de Cercetare Avansată (Darpa), declasificată recent, arată că o echipă internațională de oameni de știință chinezi și americani a planificat să amestece date genetice ale unor tulpini înrudite și să dezvolte virusuri complet noi.

Un expert în genetică care lucrează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a descoperit planul după ce a studiat în detaliu propunerile, spune că astfel s-ar putea explica de ce SARS-Cov-2 nu a fost identificat niciodată în natură.

Până în prezent, cea mai apropiată tulpină naturală de SARS-CoV-2, numită Banal-52, a fost raportată în Laos la sfârşitul anului trecut și are 96,8% din genom. Însă oamenii de știință se așteaptă ca un strămoș direct să aibă în jur de 99,98% din genom – și niciunul nu a fost găsit până acum.

Propunerile Darpa, transmise grupului Drastic de analiză a originilor pandemiei, arată că echipa a planificat să ia secvențe din coronavirusuri naturale și să le folosească pentru a crea o secvență nouă, care ar fi fost o medie a tuturor tulpinilor.

Nașterea unui virus nou

Cererea de finanțare, depusă în 2018, cuprinde următorul text: „Vom compila date de secvență / ARN secvențiat dintr-un panou de tulpini strâns legate și vom compara genomurile cu lungime completă, scanând SNP-uri unice care reprezintă erori de secvențiere. Genomurile candidate vor fi sintetizate folosind tehnici stabilite pentru a recupera virusurile recombinante.”

Explicând propunerea, un colaborator al OMS, care a cerut să rămână sub protecția anonimatului, spune: „Înseamnă că se iau diferite secvențe din coronavirusuri similare și se creează o nouă secvență, care este, în esență, media acestora. Ar fi o nouă secvență de virus care nu se va potrivi 100% cu nimic.”

Ar sintetiza apoi genomul viral din secvența computerizată, creând astfel un genom al virusului care nu există în natură, dar arată natural, deoarece este media virusurilor naturale.”

Apoi pun acel ARN într-o celulă și recuperează virusul din aceasta. Astfel se naște un virus care nu a existat niciodată în natură, cu o nouă «coloană vertebrală» care nu există în natură, dar este foarte, foarte asemănătoare, deoarece este media secvențelor naturale”.

În anul 2020, oamenii de știință de la Institutul de Virusologie din Wuhan au declarat că în 2013 au găsit o tulpină numită RaTG13 în excremente de lilieci, într-o peșteră din provincia Yunnan, care avea o concordanță de 96,1% cu SARS-CoV-2. Înseamnă că RaTG13 ar fi putut fi inclus într-un set de genomuri virale pentru a ajuta la crearea unei secvențe noi.

Cererea a fost respinsă

Finanțarea a fost respinsă în 2018, dar baza de date din Wuhan referitoare la tulpinile virale a fost pusă offline înainte de izbucnirea epidemiei covid, adică aproximativ 18 luni mai târziu. Ceea ce înseamnă că este imposibil de verificat pe ce virusuri lucrau cercetătorii sau ce a reușit echipa să creeze.

Oamenii de știință din Wuhan au negat în mod constant crearea SARS-CoV-2 într-un laborator.

Sursa OMS adaugă: „Dacă SARS-CoV-2 provine dintr-o secvență de consens artificială, compusă din genomuri cu mai mult de 95% similaritate între ele, aș prezice că nu vom găsi niciodată o potrivire foarte bună în natură și doar o grămadă de potriviri apropiate între părți ale secvenței.”

Problema este că cei care se opun unui scenariu de scurgere din laborator vor spune întotdeauna că este necesar să prelevăm mai multe probe, iar absența dovezilor nu este dovada absenței.

Oamenii de știință, în general, se tem să discute problema originilor din cauza situației politice. Acest fapt lasă o minoritate mică și vocală de oameni de știință părtinitori să răspândească dezinformare.”

Propunerea a fost prezentată de zoologul britanic Peter Daszak în numele unui consorțiu care include Daszak EcoHealth Alliance, Institutul de Virusologie Wuhan, Universitatea din Carolina de Nord și Duke NUS din Singapore.

Planurile Darpa

Documentele Darpa includ și alte propuneri, inclusiv introducerea unei secvențe noi în virusurile existente pentru a le face mai infecțioase pentru oameni, precum și inocularea liliecilor sălbatici cu proteine spike.

Experții spun că, dacă scopul final al propunerii ar fi fost crearea unui vaccin pan-coronavirus, construirea unui virus mediu „ideal” ar fi fost un bun punct de plecare.

Sursa OMS declară că s-a străduit să ridice problema unei scurgeri de laborator în anumite cercuri științifice, dar a fost avertizat să nu continue demersul.

Citiţi şi:
Cine a făcut oaia Dolly a produs și maladia covid?
Profeții covidului. Cine sunt oamenii care au știut că va apărea o pandemie devastatoare
Coronavirus – scurt rezumat pe etape

 

yogaesoteric
23 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More