China a testat «mama tuturor bombelor». Este la fel de puternică precum o armă nucleară

 

China a testat cea mai puternică bombă nenucleară a sa, a anunţat în luna ianuarie presa oficială de la Beijing, care o numeşte versiunea chineză a „mamei tuturor bombelor”, cu referire la dispozitivul lansat în 2017 de armata americană în Afganistan.

Producătorul de armament Norinco, o companie chineză de stat, a postat pe site-ul său o înregistrare video care arată, timp de câteva secunde, lansarea unei bombe. Aceasta se prăbuşeşte peste o prerie, producând o uriaşă minge de foc şi nori de fum negru.

Pe reţelele sociale, agenţia oficială Xinhua a descris dispozitivul, prezentat pentru prima oară, drept versiunea chineză a „mamei tuturor bombelor”. „Puterea sa nu este inferioară decât celei a armelor nucleare”, a adăugat aceeaşi sursă.

Lansarea bombei a fost efectuată de un bombardier chinezesc H-6K.

Nici Norinco, nici Xinhua nu au precizat totuşi data sau locul exploziei şi nici raza sa de acţiune.

În aprilie 2017, SUA au lansat în Afganistan cea mai puternică armă convenţională din arsenalul lor, o bombă cu suflu masiv („massive ordnance air blast”, MOAB), pe care au supranumit-o „mama tuturor bombelor”. Scopul declarat a fost distrugerea unei reţele de tuneluri ale grupării Stat Islamic în estul Afganistanului.

Bomba chineză are o lungime de 5-6 metri, dar este mai mică şi mai uşoară decât cea americană, a declarat Wei Dongxu, analist militar din Beijing, citat de cotidianul semi-oficial Global Times.

„Explozia masivă care este generată poate distruge cu uşurinţă şi complet ţinte terestre fortificate”, a explicat Wei.


Citiți și:

Cine conduce în cursa contra-cronometru dintre Rusia, China şi SUA pentru dezvoltarea armelor hipersonice

Raportul SIPRI: Producţia de armament înfloreşte în SUA

 

yogaesoteric
15 aprilie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More