China: Toată absurditatea din spatele războaielor sau modul în care SUA minte pentru a manipula opinia publică

Articolul pe care îl redăm mai jos, scris de un oficial chinez, descrie într-o manieră argumentată și rațională absurditatea din spatele războaielor nemiloase și invită „societatea umană” să adopte alte perspective politice care să corespundă tradițiilor și intereselor fiecăruia pentru pacea și dezvoltarea tuturor. El subliniază contradicțiile hegemoniei Statelor Unite, distanța dintre fapte și relatarea lor, modul de a stârni temeri și războaie pentru profitul exclusiv al unei mâini de oameni.

China, care își dorește pacea și dezvoltarea planetară, se miră, pe bună dreptate, că nu vedem cine trage sforile pentru o escaladare permanentă a conflictului ruso-ucrainean, dăunător pentru întreaga lume. Această orbire este cu atât mai ciudată cu cât este vorba de o nouă aplicare a scenariilor de intrare în război, de sancțiuni, cu care Statele Unite își mențin dominația, jaful, întrețin războiul și insecuritatea permanentă pe planetă, de la Războiul Rece încoace. Acest fenomen de autodistrugere planetară continuă să crească și tinde să atragă noi victime în capcana sa. O analiză necruțătoare.

*******

A trecut mai bine de un an de când a izbucnit conflictul dintre Rusia și Ucraina, la 24 februarie 2022, ceea ce a avut un impact profund la nivel global.

Conflictul s-a extins, iar negocierile de pace sunt încă departe. Tancuri, rachete și alte arme mai sofisticate furnizate de SUA și NATO continuă să ajungă pe câmpul de luptă, în timp ce Rusia mobilizează mai mulți oameni pentru a participa la „operațiuni militare speciale”…….

Nu se întrevede niciun sfârșit al conflictului „care folosește bani din Europa, costă viețile ucrainenilor, aduce bogăție SUA, dar face ca întreaga lume să sufere”.

De un an, populația Ucrainei și a Europei suferă, dar apelurile tot mai numeroase la încetarea focului nu au descurajat SUA să insiste să se „lupte până la ultimul ucrainean”. Realitatea dură a anului trecut a oferit lumii o înțelegere mai clară a narațiunii hegemonice a Americii.

Mentalitatea războiului rece, care nu s-a stins odată cu sfârșitul acestuia, combinată cu hegemonia, a dus la extinderea continuă a NATO, care ar fi fost necesar să își încheie misiunea, deoarece merge împotriva interesului public global. În ultimii 30 de ani, fenomenul capturării grotești a securității globale cu minciuni și urmărirea unei confruntări de tip Război Rece a apărut la nesfârșit în inima hegemoniei americane.

Absurditatea nr. 1: Fabricarea percepției asupra războiului prin narațiuni false

Timp de un an, SUA au definit conflictul dintre Rusia și Ucraina ca fiind „războiul dintre democrație și despotism”, care a dominat SUA și societatea occidentală. Imersați într-o narațiune atent coregrafiată, mulți oameni din Occident nu sunt conștienți de faptul că NATO, condusă de SUA, a fost cea care a atras treptat Rusia în conflictul cu Ucraina în ultimele câteva decenii.

După „conflictul prin procură”, Statele Unite și aliații săi din NATO au agitat opinia publică, „făcând zgomot” și „distribuind cantități masive de arme” ca ajutor militar și folosesc continuarea conflictului pentru a impulsiona „renașterea” NATO și menținerea hegemoniei.

Analiștii militari americani au crezut mult timp că rezultatul războiului modern nu depinde doar de ce armată câștigă, ci și de „ce poveste câștigă”.

În cuvintele fostului secretar de stat american Mike Pompeo, „am trișat”. De la povestea „incubatorului pentru bebeluși” fabricată de SUA înainte de utilizarea forței împotriva Irakului în 1990, până la un videoclip regizat al „Căștilor Albe”, invocat ca dovadă pentru a purta războaie în Siria în 2014, există multe cazuri în care SUA manipulează opinia publică prin minciuni, care sunt strâns asociate cu strategia externă a SUA.

Este același scenariu pe care îl regăsim în conflictul ruso-ucrainean. Statele Unite și Occidentul au inventat o serie de „povești izbitoare și provocatoare pentru a defăima Rusia”. De exemplu, înregistrarea video a unui atac cu o dronă turcească asupra armatei siriene a fost descrisă ca fiind un tanc rusesc distrus pe un câmp de luptă ucrainean. Un videoclip cu un exercițiu militar rusesc din aprilie 2021 a fost folosit pentru a face să pară că Rusia bombardează orașe ucrainene. Imagini cu copii răniți în urma unor lovituri aeriene siriene din 2018 au fost prezentate ca fiind „copii ucraineni în suferință”.

Absurditatea nr. 2: Utilizarea „teoriei stabilității hegemonice” pentru a crea probleme în lume

Discursul politic internațional occidental a creat concepte precum ,,dilema securității”, ,,capcana lui Tucidide” și ,,capcana lui Kindleberger”, reluate de zeci de ani, toate acestea având același scop – asigurarea continuității stabilității hegemoniei.

Cu toate acestea, există un decalaj uriaș între concept și realitate. Conceptele „păcii” și „dezvoltării” generate de dominația americană au fost întotdeauna în centrul narațiunii americane, dar a devenit din ce în ce mai mult o iluzie în urmărirea hegemoniei de către Statele Unite, și chiar un instrument de promovare a hegemoniei. Privind retrospectiv la cei 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece, lumea s-ar fi putut bucura de o „pace pe termen lung” promițătoare, dar omenirea nu a cunoscut o pace și o liniște reale și încă se confruntă cu conflicte și crize continue.

După începerea conflictului ruso-ucrainean, Statele Unite și Europa au oferit ajutor militar Ucrainei și și-au folosit hegemonia financiară pentru a impune Rusiei cele mai dure sancțiuni economice și financiare din istorie, inclusiv înghețarea a sute de miliarde de dolari din rezervele valutare rusești și excluderea Rusiei din SWIFT. Aceste măsuri nu au îngenuncheat Rusia, dar au declanșat fluctuații drastice pe piețele energetice și financiare internaționale.

Dolarul este moneda de rezervă dominantă în lume. Cu toate acestea, Statele Unite au abuzat mult timp de această poziție pentru a acapara bogăția altor țări. În doar un an și jumătate de la izbucnirea covid-19, Statele Unite au tipărit aproape jumătate din toți dolarii aflați în circulație în cei peste 200 de ani de istorie, determinând lumea să treacă prin presiuni cauzate de inflație, turbulențe și bule la care nu ar fi fost necesar să fie supusă.

Statele Unite au privatizat și au transformat în armă bunul public – sistemul financiar global – în conflicte geopolitice pentru a face față țărilor ostile și actorilor sub-statali. Este chiar mai rău decât ce a făcut Marea Britanie, care a fost „puterea hegemonică” incapabilă să furnizeze bunuri publice internaționale între cele două războaie mondiale.

Absurditatea nr. 3: Folosirea „ordinii internaționale” pentru a înfrumuseța „legea unilaterală și regulile camarilei meschine”

Ordinea internațională de după cel de-al Doilea Război Mondial este adesea prezentată ca fiind un produs al puterii americane. Națiunile victorioase, Statele Unite și aliații lor, își impun voința asupra restului lumii, formulând instituții și norme care să le servească interesele și să le asigure supremația.

SUA și Occidentul se consideră „purtătorii de cuvânt ai comunității internaționale” și au obiceiul de a cataloga anumite țări cu etichete discriminatorii, cum ar fi ,,Imperiul Răului”, ,,Axa Răului”, ,,Statul bandit” și ,,Statul eșuat”, pentru a face distincția între așa-numitul ,,eu civilizat” și ,,ceilalți sălbatici”. În timp ce demonizează alte țări, ei se consideră pe ei înșiși arbitrul moral al lumii; în fața scenei este vorba despre „libertate și democrație”, iar în spatele scenei se află ambiția pentru o hegemonie fără sfârșit.

Conflictul ruso-ucrainean, care a izbucnit în condițiile unei izolări pe termen lung și a unei presiuni puternice din partea SUA și a NATO, a fost descris de unii politicieni occidentali ca o „epopee” a „democrației împotriva autocrației”. Nu numai atât, NATO a folosit pentru prima dată cuvântul „provocare” pentru a descrie China, afirmând în mod fals că aceasta sfidează interesele, securitatea și valorile NATO și că își unește forțele cu Rusia pentru a „submina ordinea internațională bazată pe reguli”.

Absurditatea nr.4: Reprimarea ,,anxietății hegemonice” prin comercializarea ,,fricii”

De la James Monroe, cunoscut pentru Doctrina Monroe, la Theodore Roosevelt, care a afirmat că ,,orice expansiune a civilizației generează pace”, și până la Joe Biden, care astăzi se laudă că promovează ,,democrația” și ,,libertatea”, elitele americane vând neîncetat, generații după generații, farul libertății în timp ce își extind teritoriul și își impun hegemonia, dar, în același timp, ele creează tot felul de temeri din nimic.

De la ,,frica de barbari” din timpul masacrului indienilor americani la ,,frica de islam” din timpul războiului împotriva terorismului, de la ,,frica de comunism” din timpul Războiului Rece la ,,frica” de ,,sfidarea de către China a regulilor și a ordinii” de astăzi, tot ceea ce își doresc SUA este să obțină profit economic și să își mențină hegemonia în mijlocul fricii și al haosului.

Exagerarea „fricii” reflectă anxietatea Statelor Unite ca hegemon. Într-o cultură strategică dornică să „găsească inamicul”, legea junglei, mentalitatea Războiului Rece și jocul cu sumă zero încă persistă în conștiința politicienilor americani, iar sentimentul lor de nesiguranță cu privire la faptul că hegemonia americană va fi înlocuită și amenințată este mereu prezent.

Recent, o aeronavă civilă chineză s-a rătăcit în spațiul aerian al SUA din motive de forță majoră. Deși mulți oficiali americani au declarat că balonul chinezesc nu reprezintă o amenințare pentru personalul și securitatea SUA, acest incident a fost exploatat. Statele Unite au trimis avioane de vânătoare avansate și chiar au folosit această ocazie pentru a se angaja într-o manipulare politică, pentru a defăima și ataca China, pentru a incita o atmosferă anti-China și pentru a pune în scenă un isteric „spectacol politic cu baloane”.

Situându-se de partea dialogului pașnic, societatea umană nu este cazul să se întoarcă la vechea cale a confruntării și a divizării taberelor și nu este indicat să cadă în capcana jocurilor cu sumă zero și a conflictelor războinice. Aceasta este dorința puternică a oamenilor din toate țările, este responsabilitatea comună a tuturor țărilor din lume și direcția corectă a dezvoltării timpurilor viitoare.

Marile puteri pot concura, dar s-ar cuveni să o facă în mod pașnic. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat odată într-un articol că întrebarea centrală pentru europeni și pentru Uniunea Europeană este cum pot rămâne actori independenți într-o lume din ce în ce mai multipolară, că ascensiunea Chinei nu justifică izolarea Beijingului sau înăbușirea cooperării și că este necesar să evităm, de asemenea, tentația de a împărți din nou lumea în blocuri.

Confruntate cu marile schimbări ale istoriei, toate țările din lume se confruntă cu provocări. Numai aderând la o concepție justă, care să țină pasul cu istoria și să împărtășească destinul vremurilor, și acționând împreună, putem câștiga un viitor luminos.

Autor: Guan Guoping

Citiți și:
SUA și vasalii săi pregătesc în Asia de Est al doilea front al celui de-al treilea război mondial
Primul purtător de cuvânt al SRI: Rusia nu doar că nu a pierdut din cauza războiului, dar a lichidat, practic, unipolarismul din geopolitica ultimelor decenii în favoarea multipolarismului

 

yogaesoteric
19 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More