Primul purtător de cuvânt al SRI: Rusia nu doar că nu a pierdut din cauza războiului, dar a lichidat, practic, unipolarismul din geopolitica ultimelor decenii în favoarea multipolarismului

Personaj aproape legendar al anilor ’90, colonelul SRI (r) Nicolae Ulieriu, primul și cel mai longeviv purtător de cuvânt al serviciului, a făcut declarații spectaculoase într-un interviu acordat postului Canal 33, în emisiunea moderată de Alexandru Răducanu și intitulată „33 de ani de SRI, cu bune și rele” (împliniți la 26 martie 2023). Conform lui Ulieriu, Rusia nu doar că nu a pierdut din cauza războiului, dar a lichidat, practic, unipolarismul din geopolitica ultimelor decenii în favoarea multipolarismului.

Ce a spus colonelul SRI:

„Mi-am notat o declarație a lui Serghei Lavrov de acum un an, din martie: «Nu este deloc vorba despre Ucraina, ci despre ordinea mondială. Lumea unipolară se retrage iremediabil în trecut. Se naște o lume multipolară».

La momentul când a fost făcută această declarație, și luni de zile după aceea, îmi aduc aminte că Lavrov a fost luat în derâdere. Au fost comentatori la principalele noastre posturi TV, la Antena 3, la Digi24, care au afirmat, aproape cu aceste cuvinte, că Lavrov a fost, într-adevăr, un ministru de Externe puternic, dar acum, după ce Rusia a fost izolată din cauza intervenției în Ucraina, el nu mai valorează aproape nimic și nu se mai uită nimeni în gura lui și nu mai face doi bani.

Ori, dacă ne uităm la situația din martie 2023, deci la un an după declarația asta, vedem că Lavrov are din ce în ce mai multă dreptate. Rusia nu doar că nu a fost redusă la tăcere, dar ea a acționat în alte regiuni și a obținut succese. De pildă, cine se aștepta ca în urma vizitei lui Lavrov în Republica Sud-Africană ministrul de Externe al statului african să declare că e total nepotrivit și infantil să ceri Rusiei să se retragă din Ucraina? Și, totodată, a mai declarat că Rusia și Republica Sud-Africană vor colabora foarte strâns în domeniul social, politic și militar, ceea ce e foarte important.

Faptul că China a mediat acordul dintre Iran și Arabia Saudită, care de șapte-opt ani întrerupseseră orice relație diplomatică, este iarăși un semn că această lume unipolară în care SUA și Europa se încăpățânează să creadă încă, această lume se retrage, cum spune Lavrov, în trecut.

Faptul că, recent, două nave militare iraniene au ancorat în rada portului Rio de Janeiro iarăși dovedește că SUA nu mai au monopolul politicii mondiale, pentru că, potrivit doctrinei Monroe, în America Latină nu avea voie să pătrundă nicio putere străină cu excepția SUA. Și mai sunt aspecte care se petrec. În acordul dintre Iran și Arabia Saudită cred că subliminal au acționat și rușii. Lukașenko, persona non grata în Europa din cauza prieteniei lui cu Putin, a fost invitat la Beijing și primit cu onoruri de însuși președintele Chinei. Trăim într-o reașezare a polilor”, a conchis colonelul SRI.

Citiți și:
Iată ce așa-zis „impact de mare amploare” au sancțiunile împotriva Rusiei. Comparați cu dezastrul pe care l-au produs în … Europa
Toată lumea vrea să se urce în Expresul BRICS
Parteneriatul Rusia-Iran scapă de dolar și distruge sancțiunile americane

 

yogaesoteric
12 mai 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More