Cifrele vorbesc. Sociologii stabilesc portretul yoghinului MISA

de Angela Anghel


În luna mai 2005 un grup de specialişti a demarat o amplă investigaţie psiho-sociologică asupra yoghinilor din şcoala MISA. În prima etapă a studiului, 300 de yoghini au răspuns unor chestionare care au solicitat şi răspunsuri legate de sănătate, familie,  studii, profesie etc. Redăm în continuare câteva statistici preliminare, extrem de semnificative. Conform acestora, yoghinii din şcoala MISA sunt preponderent intelectuali, bine integraţi social, având o viaţă echilibrată şi sănătoasă. Este remarcabil faptul că incidenţa marilor probleme sociale (precum alienarea, tulburările psihice sau viciile) este aproape nulă printre yoghini.

Participanţii la această investigaţie au vârste cuprinse între 17 şi 70 de ani. După cum vedeţi în graficul de mai jos, cea mai mare parte a lor (44%) se încadrează în intervalul de vârstă 30-40 de ani. Aceasta contrazice opinia vehiculată de presă, conform căreia cursurile MISA atrag doar tineri (eventual minori).





În condiţiile în care în România începând cu 1990 numărul de căsătorii a cunoscut  o dramatică şi constantă scădere (aspect confirmat de rapoartele Institutului Naţional de Statistică) în rândul yoghinilor MISA numărul de căsătorii este în creştere. Şi atunci cum rămâne cu Yoga care duce la destrămarea de familii (leit-motiv al campaniei de presă anti-MISA)???

Mai mult de trei sferturi dintre yoghini sunt activi profesional. Dintre cei care nu lucrează cea mai mare parte sunt încă studenţi. 64% dintre participanţi sunt angajaţi, iar 12% au propriile afaceri. Afirmaţiile din presă conform cărora yoghinii ar fi debusolaţi sau neintegraţi social se dovedesc încă o dată nefondate. Mai mult chiar, în rândul yoghinilor numărul de şomeri este de două ori mai mic decât  rata şomajului din România.

În graficul de mai jos  puteţi observa statutul profesional al cursanţilor înainte de a frecventa cursul de Yoga, comparat cu cel pe care îl au în prezent. Se remarcă o evoluţie pozitivă categorică a majorităţii yoghinilor. De exemplu, dacă 40% dintre participanţi nu lucrau înainte de a veni la cursurile yoga, în prezent numai 14 % nu lucrează. Cifrele se datorează şi faptului că unii participanţi s-au înscris la cursuri în timp ce erau studenţi, dar mulţi dintre ei, anterior şomeri, s-au angajat sau şi-au demarat propriile firme.




Mai mult de trei sferturi dintre participanţi au cel puţin studii universitare şi încă 12% sunt studenţi (deci un total de 87 % de studenţi şi persoane cu studii superioare). 17% din total au şi studii postuniversitare, inclusiv doctorat. Iată deci că yoghinii nu sunt nişte marginali debusolaţi ci din contră, sunt un grup de intelectuali!





Toţi participanţii au menţionat că Yoga le-a adus multiple beneficii, pe mai multe planuri.  Cel mai des menţionate sunt cele legate de îmbunătăţirea stării de sănătate, apropierea de credinţă şi de Dumnezeu, o atitudine pozitivă şi optimistă faţă de viaţă, o mai bună înţelegere a realităţii, echilibru interior, o mai bună integrare în social, eliberarea de prejudecăţi şi complexe, dezvoltarea încrederii în sine. Acestea sunt datele statistice pentru principalele răspunsuri menţionate:




În ceea ce priveşte sănătatea, o treime dintre participanţi nu s-au mai confruntat de când practică Yoga decât cu răceli minore şi aproape o zecime declară că nu îşi mai aduc aminte de când au fost bolnavi.

Dacă înainte de a începe să frecventeze cursurile de Yoga, 37% dintre participanţi fumau, în prezent nici unul nu mai fumează. Nici unul dintre participanţi nu consumă droguri. 94% dintre participanţi sunt lacto-vegetarieni.

Cea mai mare parte dintre participanţi (67%) consideră că practica Yoga nu le-a adus absolut nici un neajuns, unii au fost chiar intrigaţi de o asemenea întrebare. Cei care au dat alte răspunsuri s-au referit la discriminările şi oprobiul public sau la respingerea lor de către cunoştinţe, prieteni sau chiar de către familie din cauza  imaginii deformate care a fost creată cursului de Yoga MISA.  Iată în mare răspunsurile la această întrebare:




Un procent foarte mare, 47% dintre participanţi au declarat că au fost supuşi personal la discriminări pentru că practică Yoga şi 56% au cunoştinţă despre alte cazuri de discriminare.

Doar 15 persoane din cele peste 300 povestesc că au fost consultate de un psihiatru în contextul unor accidente sau în cadrul profesional – cu ocazia examenului psihiatric anual obligatoriu şi nu pentru că suferă de afecţiuni psihice. În schimb, există 5 persoane care au cunoştinţă de internarea cu forţa la psihiatrie a unor colegi de către propriile rude pentru „a fi vindecaţi de Yoga”.  

Limbajul utilizat de cei care au răspuns acestor chestionare este departe de fanatismul, stereotipiile sau rigiditatea unui limbaj sectar, de lemn. Dovedeşte în schimb  inteligenţă, independenţă în raţionamente, bun simţ, o bună ancorare în social şi un nivel ridicat de educaţie.


Rezultatele statistice prezentate contrazic întru totul concluziile aşa-ziselor „studii de specialitate” despre MISA vehiculate de presă. Acele materiale realizate de CROMA SRL (firma lui Tudorel Butoi fost psiholog criminalist de serviciu al Securităţii comuniste) sunt probe „de bază” la dosarul fabricat împotriva MISA. Încălcând încă o dată dispoziţiile legale, acele false studii au fost puse la dispoziţie presei de organele de anchetă. Insistăm asupra faptului că matrialele realizate de CROMA SRL şi Tudorel Butoi încalcă toate normele deontologice ale profesiei de psiholog. Acestea cer imperativ  ca toate evaluările psihologice, şi cu atât mai mult concluziile făcute publice sau cele pe baza cărora se iau decizii importante, să pornească de la investigarea realităţii vizate, utilizând mijloace ştiinţifice valide.

Citiţi şi:


Raportul realizat de sociologii suedezi de la Skop-Research despre MISA si NATHA

Raportul realizat de expertul suedez Karl Erik Nylund despre MISA şi Gregorian Bivolaru

Până când ne vom mai lăsa batjocoriţi? – un articol care arată că aşa-zisele studii ale lui Tudorel Butoi nu au nici o valoare şi concludenţă psihologică


Studiu ştiinţific psiho-sociologic privind M.I.S.A.-  un studiu de specialitate publicat în Revista de Cercetări Sociale nr.3/1997 care confirmă efectele benefice ale practicii Yoga în cadrul M.I.S.A. 

23 octombrie
yogaesoteric.net

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More