Cinci lucruri fascinante care par minciuni sfruntate, dar sunt 100% adevărate

 


Într-o lume în care știrile false și dezinformarea se înmulțesc de la o zi la alta, este tot mai greu să discernem între adevăr și minciună, mai ales atunci când faptele par atât de ieșite din comun, încât suntem mai degrabă tentați să nu le credem.

Din mormanul de știri incredibile și întâmplări extraordinare, vă prezentăm în continuare 5 lucruri fascinante care sună a minciuni, dar care sunt pe deplin adevărate.

5. Universitatea Oxford este mai veche decât civilizația aztecă

Civilizația aztecă a apărut în secolul XIII, în zona Mexicului zilelor noastre. Aztecii au pus la punct un calendar foarte complex, aveau un sistem de educație avansat, însă nu au descoperit metalurgia și practicau sacrificiile umane. Fără arme de metal nu au avut nicio șansă în fața invadatorilor spanioli conduși de Hernan Cortes, care le-au cucerit capitala – Tenochtitlan – în 1521.

Pare incredibil, dar Universitatea Oxford, unde au studiat oameni celebri, precum Oscar Wilde, Lewis Carroll, J.R.R. Tolkien, Margaret Thatcher, Stephen Hawking și inventatorul internetului, Tim Berners-Lee, este mai veche decât civilizația aztecilor cu aproximativ un secol. Faimoasa instituție de învățământ a fost fondată în anul 1096, pe când strămoșii aztecilor erau doar niște triburi nomade din zona de nord a Mexicului. La venerabila vârstă de 920 de ani, Universitatea Oxford este ceai mai veche școală de limbă engleză încă funcțională.

4. Există cascade subacvatice

Pare absurd să cauți cascade în adâncuri. Acestea nu numai că există, dar cea mai mare cascadă din lume se găsește sub apă. Se numește Strâmtoarea Danemarcei și se găsește între Groenlanda și Islanda. Cascadele din adâncuri se formează astfel: atunci când apa mai rece se lovește de un șuvoi de apă mai caldă, apa mai rece rămâne sub volumul de apă caldă, pentru că este mai densă.
Așa se petrece și în Strâmtoarea Danemarcei, unde apa rece din Marea Groenlandei se lovește de apa puțin mai caldă din Marea Irminger.

În ceea ce privește dimensiunile cascadelor, cea mai înaltă este Cascada Îngerilor, din Venezuela, care are 978 de metri, pe când cascada din Strâmtoarea Danemarcei este de trei ori mai înaltă (sau mai adâncă, dacă privim sub apă).
De asemenea, prin Strâmtoarea Danemarcei trece mult mai multă apă decât prin Niagara, cea mai mare cascadă de suprafață. În fiecare secundă, prin Strâmtoarea Danemarcei se „strecoară” echivalentul a 2.000 de cascade Niagara, atunci când această celebră splendoare a naturii este la volumul maxim.

Strâmtoarea Danemarcei este doar una dintre cele trei cascade subacvatice. O altă astfel de cădere de apă se găsește în largul coastelor Africii, lângă Madagascar și Mozambic, în Oceanul Indian. A treia cascadă de acest tip se află în Strâmtoarea Gibraltar, între punctul cel mai sudic al Spaniei și punctul cel mai nordic al Africii.

3. În vid, metalele pot fi sudate fără căldură

În mod normal, ca să sudăm două bucăți de metal, acestea trebuie topite la îmbinare, la temperaturi foarte mari. Însă, într-un loc fără oxigen (în vid sau în spațiu) se pot suda fără căldură, iar procedeul se numește sudură la rece.

Atunci când o bară de metal se găsește într-un loc cu oxigen, un strat protector de oxid o înfășoară și îi ține atomii strâns legați între ei. Când bucata de metal fără acest strat se găsește într-un mediu fără oxigen și intră în contact cu o bucată de metal similar, atomii celor două obiecte se combină, comportându-se de parcă ar face parte din același material.

2. Rechinii sunt mai vechi pe Pământ decât copacii

Conform fosilelor descoperite în Siberia, rechinii au apărut pe Pământ în urmă cu 450 de milioane de ani, în perioada numită Silurian. În timp, rechinii au evoluat în peste 3.000 de specii, dintre care astăzi au mai rămas 500.

Arborii, în schimb, au apărut cu câteva milioane de ani după rechini. Aceste plante și-au făcut apariția pe planeta noastră în timpul erei Devoniene, în urmă cu 416-358 de milioane de ani. Cea mai veche fosilă de copac are 385 de milioane de ani. Așadar, aceasta este cu 65 de milioane de ani mai „tânără” decât rechinii.

De asemenea, rechinii sunt cu 220 de milioane de ani mai „bătrâni” și decât dinozaurii. Văzută în această perspectivă, specia noastră, Homo Sapiens – apărută în urmă cu 200.000 de ani, pare că încă își trăiește copilăria.

1. Romanii făceau gargară cu urină

Urina conține o substanță numită uree. Când fermentează, aceasta se transformă în amoniac. Amoniacul este deseori folosit în viața de zi cu zi, mai ales în produsele pentru curățenie. Din același motiv, urina a fost folosită timp de sute de ani la spălarea sau curățirea hainelor.
Ei bine, romanii au dus acest obicei un pic mai departe. Ei foloseau urina ca apă de gură. Amoniacul din urină acționa ca înălbitor și dădea strălucire dinților.


Citiți și:

Opt ciudăţenii istorice

Fascinaţie şi mister. Top 10 cele mai bizare minuni ale lumii

 

yogaesoteric
15 ianuarie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More