Cine minte mai mult?

Povestea secolului s-a spart și nimeni nu a observat

Dacă ești un consumator bun și credul al mass-mediei, probabil că iei drept dat că hackerii ruși reprezintă cel mai mare pericol, din istoria planetei noastre, pentru specia umană. Sau asta, pe locul doi sunt hackerii chinezi. Sau poate nord-coreenii? Meh, orice.

Ideea este că amenințarea reprezentată de acești războinici cibernetici din umbră (oricine ar fi ei) este atât de mare, încât nicio cantitate de catastrofism hiperbolic, cu spume la gură, de catastrofism tip „sfârșitul zilelor”, din partea capetelor vorbitoare de la televizor, a celor care scriu pe Twitter și a celor care care fac parte din think-tankurile deep states nu este prea mare.

Da, chinezii se infiltrează în sistemele informatice ale corporațiilor noastre pentru a ne fura toate secretele industriale! Cum altfel se poate explica faptul că temuta armată chineză se laudă cu atât de multă tehnologie americană recondiționată?

Și da, rușii intră în rețeaua electrică. Cum altfel s-ar putea explica faptul că întreruperile de curent sunt din ce în ce mai frecvente în lumea occidentală?

Și bineînțeles că nord-coreenii hack-uiesc Hollywood-ul! Cum altfel s-ar putea explica mizeria absolută care este băgată pe gât publicului în numele „divertismentului” în aceste zile?

De fapt, după cum noi, devoții devotați ai zeilor digitali, știm prea bine până acum, este chiar mai rău decât atât. Acești criminali informatici cretini nu mai sunt mulțumiți doar să ne spargă mainframe-urile și să ne exfiltreze datele prețioase. Nu, în această epocă a războiului informațional, războinicii răi ai world wide web-ului sunt acum angajați în operațiuni psihologice împotriva noastră, răspândind în mod activ dezinformări, dezinformări și dezinformări pentru a ne deforma conștiințele nevinovate cu fapte care sunt incomode pentru elitiștii de la putere.

Așadar, în mijlocul acestei hiperventilații isterice cu privire la hoardele de războinici cibernetici care ne atacă din toate direcțiile, credeți că ar fi o mare problemă dacă o instituție jurnalistică venerabilă, cum ar fi, să zicem, The Washington „Democracy Dies in Darkness™” Post ar ieși cu un articol în care să admită cu nonșalanță că cea mai mare armată de soldați specializați în operațiuni psihologice de pe internet din lume este de fapt desfășurată de SUA, nu-i așa? Cu siguranță că ar merita mai mult decât o mențiune trecătoare pe ultima pagină a ziarului dacă companiile de social media ar șterge armata falsă de roboți a armatei americane, iar Pentagonul ar desfășura o falsă „investigație” în această chestiune pentru a-și acoperi posteriorul, nu-i așa?

Ei bine, ghiciți ce? Este exact ceea ce se recunoaște acum, și probabil că nu ați auzit nimic despre asta, nu-i așa?

Haideți să corectăm acest aspect.

Povestea

Indiferent dacă sunteți un consumator al presei tradiționale sau alternative, veți fi auzit până acum totul despre marele pericol al epocii noastre: dezinformarea online. La urma urmei, tocmai am trăit trei ani de isterie a establishmentului în legătură cu faptul că oamenii obișnuiți (și chiar și James!) au îndrăznit să folosească internetul pentru a răspândi adevărul despre escrocherie.

Chiar înainte de această ultimă rundă de delir „dezinformare covid”, auzisem de ani de zile că democrația însăși era atacată de ciberneticieni ruși din umbră care postează pe Facebook meme-uri despre Iisus în valoare de sute de dolari. („Să nu se gândească cineva la alegeri!”)

Cu toate acestea, telespectatorii atenți ai MSM vor fi observat mici fisuri în fațada acestei narațiuni propagandistice particulare.

Există scandalul Scary Poppins, de exemplu, în care administrația Biden a încercat să o numească pe binecunoscuta răspânditoare de dezinformare și susținătoare a cenzurii Nina Janckewicz ca șefă a „Consiliului de guvernanță pentru dezinformare”, numit astfel în mod înfiorător.

Sau există parada aparent nesfârșită de propagandiști ai establishment-ului, răspânditori de dezinformare și mincinoși declarați care își folosesc capitalul politic pentru a promova legi de cenzură din ce în ce mai draconice, într-o tentativă nerușinată de a-i reduce la tăcere pe cei care le-ar semnala minciunile.

Într-adevăr, în acest moment, este aproape imposibil pentru orice observator obiectiv să nege că întreaga frenezie a establishmentului cu privire la „dezinformarea online” este:
– o proiecție a acelorași figuri ale establishmentului, care sunt vinovate de răspândirea unor astfel de dezinformări; și
– o scuză convenabilă pentru a-și cenzura criticii.

Dar, pentru ca orice normand care se ține de garduri să nu aibă încă îndoieli cu privire la proveniența adevăratei amenințări de dezinformare, aceste îndoieli au fost șterse de cel mai recent scandal care a reușit să treacă de blocada informațională instituită de gardienii MSM.

Deși s-ar putea să vă fi scăpat dacă ați clipit în timp ce vă derulați prin fluxul de știri din săptămâna respectivă, aceiași repetenți care tocmai și-au petrecut ultimul deceniu stârnind o nouă spaimă roșie neomarxistă în legătură cu ChiCom / Coreea de Vest / Hackerii ruși tocmai au recunoscut că cel mai mare furnizor de informații online false, eronate și dezinformatoare este …….

…… (sunteți pregătiți pentru asta?) …….
……. guvernul SUA!

Sunteți surprinși? Nici nu cred.

Mai exact, un nou raport al prietenilor noștri de la WaPo dezvăluie că Pentagonul „a ordonat un audit cuprinzător al modului în care desfășoară războiul informațional clandestin, după ce marile companii de comunicare virtuală au identificat și scos din funcțiune conturi false suspectate că ar fi fost gestionate de armata americană, încălcând regulile platformelor”.

Raportul este, bineînțeles, o spălare de bani. Acesta indică un raport Graphika/Stanford publicat în luna august a anului trecut, care, într-o modificare de ritm revigorantă, a luat absurdități de tipul diagramă de dispersie care sunt folosite pentru a conecta site-uri precum The Corbett Report la puncte de propagandă „extremiste” și la operațiuni de influență străine și a folosit în schimb această metodologie pentru a expune un grup de conturi de social media suspect de pro-occidentale.

Cercetătorii de la Graphika/Stanford au descoperit „o rețea interconectată de conturi pe Twitter, Facebook, Instagram și alte cinci platforme de comunicare virtuală care au folosit tactici înșelătoare pentru a promova narațiuni pro-occidentale în Orientul Mijlociu și Asia Centrală”. Aceste conturi păreau a fi angajate într-o „serie de campanii secrete pe o perioadă de aproape cinci ani, mai degrabă decât într-o operațiune omogenă”. Deși unele dintre aceste operațiuni erau legate de un program de propagandă online al Comandamentului pentru operațiuni speciale al SUA numit „Trans Regional Web Initiative”, despre care s-a raportat pe scurt în urmă cu un deceniu, celelalte conturi au fost angajate într-o „serie de campanii secrete de origine neclară”.

Cel mai recent raport al WaPo ne informează cum „Casa Albă și unele agenții federale” și-au „exprimat îngrijorarea tot mai mare cu privire la încercarea Departamentului Apărării de a manipula audiențele din străinătate” și investighează această chestiune. În timp ce raportul inițial Graphika/Stanford nu acuza direct armata americană că ar fi controlat sau desfășurat rețeaua de conturi virtuale „pro-occidentale”, sursele anonime ale WaPo spun că de fapt „Comandamentul Central al SUA se numără printre cei ale căror activități se confruntă cu o examinare amănunțită”.

Citind printre rânduri, nu este greu de înțeles de ce The Bezos Post „relatează” despre această poveste: cercetători externi au descoperit o rețea de dezinformare online condusă de guvernul SUA, Pentagonul desfășoară o „anchetă” falsă pentru a putea concluziona inevitabil că nu a făcut nimic greșit, iar publicul rămâne cu impresia că acest „scandal” a fost doar o campanie de propagandă „de peste ocean” perfect legală (deși discutabilă din punct de vedere moral).

Dacă îl luăm ca atare, raportul îi va face pe mulți să ridice din umeri și să treacă la următoarea poveste. Deci, ce se petrece dacă guvernul SUA a creat câteva conturi false pe rețelele de comunicare virtuală pentru – așa cum afirmă WaPo – „a contracara dezinformarea răspândită de China, care sugerează că coronavirusul responsabil pentru covid-19 a fost creat într-un laborator al armatei americane din Fort Detrick” și „a amplifica informațiile veridice de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA privind originea virusului în China”? Care este marea problemă?

Marea problemă, bineînțeles, este că această poveste este un indiciu limitat și că ni se arată doar vârful foarte mic al unui iceberg inimaginabil de mare.

Contextul

Îmi pare rău dacă vă spun asta acum, dar nu numai Rusia, China, Coreea de Nord sau orice alt spiriduș care se află pe lista de succes a Departamentului de Stat în această săptămână angajează hackeri, spioni digitali, armate de roboți și soldați psyops în încercarea lor de a influența discursul online. De asemenea, SUA, Israel, Marea Britanie, Canada și orice altă națiune din lume care se implică în aceste șmecherii cu siliciu.

Acest aspect nu va fi o surpriză pentru oricine este atent, desigur. Este suficient să vă întoarceți cu câteva luni în urmă, la acel anunț de recrutare psyops intenționat înfiorător al armatei americane, pentru a vă face o idee despre amploarea implicării armatei americane în spațiul dezinformării online.

Mai exact, după cum sunt sigur că știți deja, internetul a fost creat, la propriu, de armata americană. Pornind de la ARPANET, impulsul din spatele creării internetului a fost – așa cum a recunoscut cu nonșalanță în 2018 Vint Cerf, aclamat acum drept unul dintre „părinții internetului” – „convingerea că cei responsabili de comandă și control ar putea folosi computerele pentru a permite Departamentului Apărării să își folosească resursele mai bine decât un adversar”.

Și, așa cum au arătat cercetători precum Yasha Levine, autorul cărții Surveillance Valley: Istoria militară secretă a internetului, internetul a fost, încă de la prima sa întruchipare, o armă de supraveghere și control care urma să fie desfășurată împotriva oricărei persoane pe care armata americană o considera o amenințare de contrainsurgență.

Ținând cont de acest context, este ușor de văzut sutele de date care leagă operațiunile militare și de informații ale SUA de internet ca fiind doar piese ale acestui puzzle general. Deși o listă exhaustivă a acestor piese de puzzle ar necesita o duzină de articole pentru a le enumera în mod corespunzător, acestea includ:

– Intenția declarată a Pentagonului de a obține „dominația întregului spectru” asupra tuturor sistemelor de informații și planul său ulterior de a „lupta împotriva internetului” ca și cum ar fi un „sistem de arme inamic”.
– Rolul agențiilor de informații americane în a contribui la promovarea pe ascuns a Google, Facebook și a altor piloni ai internetului modern.
– „Inițiativa web transregională” la care se face referire în raportul Graphika/Stanford.
– Achiziționarea de către Comandamentul Central al SUA a unui „software de gestionare a persoanelor online” capabil să creeze profiluri false de comunicare virtuală pentru a fi utilizate de ofițerii psihopedagogi ai Pentagonului în campaniile de propagandă online.
– Milioanele și milioanele de dolari ai contribuabililor care sunt pompate de către Departamentul pentru Securitate Internă și alte agenții guvernamentale în „combaterea” dezinformării, care este, în realitate, o tactică pentru a se asigura că doar propaganda aprobată de guvern este permisă să se răspândească online.

Aș putea continua la nesfârșit. Dar, desigur, nu doar SUA sunt implicate în acest tip de operațiuni.

Este vorba și de Canada, unde guvernul „angajează troli pe internet, agenți de relații publice pentru a «corecta dezinformarea»”.

Și mai este Israelul, care antrenează cadre de sioniști pentru a edita Wikipedia și ai cărui infami spioni cibernetici „Unitatea 8200” au continuat să fondeze un număr impresionant de startup-uri de înaltă tehnologie în ultimii ani, asigurându-le acces prin ușa din spate la multe dintre cele mai sensibile sisteme din lume (acces pe care nu se tem să îl exploateze).

Și este vorba despre Marea Britanie, a cărei infamă brigadă 77 a recunoscut că „editează videoclipuri, înregistrează podcast-uri și scrie postări virale” în războiul lor informațional împotriva adepților adevărului covid și a altor inamici ai establishment-ului, și al cărei grup extrem de secret Joint Threat Research Intelligence Group a creat literalmente un manual (intitulat „ Arta de a înșela: Instruirea pentru o nouă generație de operațiuni secrete online”) pentru manipularea opiniei publice online.

De fapt, dacă începi să te uiți cu adevărat la acest aspect, fiecare țară din lume se implică în activități de „gestionare a percepției” online sau urmărește să își dezvolte capacitățile militare în „spațiul de luptă informațional”, fie că este vorba de a sparge mainframe-urile corporative și infrastructura vitală a unor țări străine, fie că este vorba de a manipula percepția publică prin intermediul campaniilor de propagandă pe internet.

Deci, ați putea întreba, dacă toată lumea o face, atunci de ce contează?

De ce contează

Minciuna propovăduită de capetele vorbitoare din MSM – minciuna care susține că doar spiridușii ruși / chinezi / coreeni sunt implicați în campanii de hacking și propagandă online – este una deosebit de insidioasă din trei motive.

În primul rând, oferă o acoperire perfectă pentru unul dintre cele mai importante puncte de pe agenda puterii care nu se dorește să fie pe lista de verificare: oprirea fluxului liber de informații pe internet. În calitate de telespectatori ai serialului The Media Matrix și de studenți ai cărții Mass-Media: O istorie vor ști, reprimarea internetului în acest moment neo-Gutenberg este la fel de importantă pentru obiectivul oligarhilor de a-și menține puterea precum a fost pentru oligarhii dintr-o epocă anterioară reprimarea presei tipografice. Miza nu este nimic mai puțin decât supraviețuirea continuă a oligopolului informațional, care reprezintă nucleul mecanismului lor de control asupra societății, așa că nu ar fi cazul să fie o surpriză faptul că aceștia ar folosi operațiunile de informații ale dușmanilor lor ca o scuză pentru a se angaja în cenzura online.

În al doilea rând, mitul hackerului bau-bau permite purtătorilor de cuvânt ai establishment-ului din mass-media să demonizeze inamicii Departamentului de Stat prin evidențierea cu acuratețe a operațiunilor de hacking și de investigare cibernetică ale acestor țări, ignorând în același timp propriile operațiuni de acest tip ale SUA și ale aliaților săi și pregătind publicul pentru un eveniment virtual de tip steag fals care ar putea fi în mod plauzibil pus pe seama acestor inamici și folosit ca scuză pentru adoptarea legii cyber PATRIOT Act.

Și în al treilea rând, povestea omului negru distrage atenția publicului de la cea mai fundamentală întrebare: de ce fiecare guvern din lume este atât de hotărât să manipuleze și să înșele publicul prin campanii de dezinformare online răspândite prin intermediul unor personaje false din rețelele de comunicare virtuală? Prin acțiunile lor, guvernele și agențiile de informații din întreaga lume au arătat că se tem cu adevărat de libera circulație a informațiilor online. Dar de ce? Adevărul care se află chiar sub nasul nostru este că percepțiile și acțiunile noastre contează și fac diferența. Tocmai de aceea, guvernele din întreaga lume cheltuiesc atât de mult timp, energie și resurse urmărind să ne facă să le credem propaganda: pentru ca noi să nu recunoaștem că adevărata putere de guvernare a societății este (și a fost întotdeauna) a noastră.

Și astfel, după ani de zile de prostii legate de Russiagate – după toate hiperventilările legate de meme-urile lui Iisus de pe Facebook care au influențat alegerile, după toate prostiile care se dau cu pieptul de pământ despre cum hackerii chinezi și războinicii de la tastatură nord-coreeni se implică în mod constant în operațiuni cibernetice ofensive și ESTE NECESAR SĂ FIE OPRIȚI CU TOATE COSTURILE – aflăm că, până la urmă, există ceva adevăr în această poveste. Există războinici online care vor să spargă sisteme și să manipuleze publicul prin campanii de influențare online. Doar că cei mai mari autori ai acestor trucuri murdare sunt SUA și aliații săi.

Dar nu vă așteptați ca „ancheta internă” a Pentagonului să ajungă la o concluzie atât de bună sau ca instituții precum The Washington Post să relateze despre aceasta.

Autor: James Corbett

Citiţi şi:
Internetul, arma viitorului
Ce efect are internetul asupra creierului tău?

 

yogaesoteric
9 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More