Studiu: Dioxidul de titan, considerat cancerigen, descoperit în măștile de protecție

S-a descoperit că măștile de față de unică folosință conțin dioxid de titan care cauzează cancer. Într-un studiu efectuat pe 12 măști, s-a constatat că fiecare conținea particule de dioxid de titan (TiO2) în cel puțin un strat, informează Expose News.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (,,IARC”) clasifică dioxidul de titan ca fiind cancerigen din grupa 2B, ceea ce înseamnă că este ,,posibil cancerigen pentru oameni” prin inhalare.

O meta-analiză a solicitat o regândire a siguranței nano-TiO2, citând numeroase efecte toxice la oameni și animale acvatice.

Nu numai adulții au fost expuși fără să știe la această substanță probabil cancerigenă, ci și copiii, care sunt deosebit de vulnerabili la influențele toxice.

Înainte de pandemie, aceasta se petrecea în principal în mediile profesionale, în timpul producției de pulberi de dioxid de titan sau în fabricarea produselor care conțin această substanță.

Au existat, de asemenea, unele preocupări legate de cremele de protecție solară cu pulverizare (aerosoli), spray-urile pentru vopsirea părului și pulberile cosmetice care conțin particule microscopice de dioxid de titan care ar putea fi inhalate.

În mod specific, statul California include dioxidul de titan sub formă de particule în suspensie care măsoară 10 micrometri sau mai puțin pe lista Proposition 65, precizând: ,,Dioxidul de titan (particule în suspensie, nelegate de dimensiuni respirabile) se află pe lista Proposition 65 deoarece poate provoca cancer. Expunerea la dioxid de titan poate crește riscul de cancer.”

În ciuda faptului că este binecunoscută carcinogenitatea dioxidului de titan atunci când este inhalat, compusul este utilizat în mod obișnuit în textilele măștilor de față pentru a îmbunătăți stabilitatea la lumina ultravioletă și pentru a fi folosit în rol de colorant alb și agent de maturare.

Tehnologia nanoparticulelor este, de asemenea, utilizată în măștile de față, iar nanofibrele care conțin dioxid de titan au fost folosite pentru a realiza filtre antimicrobiene, adesea în combinație cu argint și grafen, în timp ce nanoparticule de dioxid de titan pot fi, de asemenea, aplicate pe țesătura de bumbac pentru a spori proprietățile antibacteriene.

Nu numai că au fost raportate efecte adverse în studiile pe animale care implică inhalarea de particule de dioxid de titan, ci în plus o echipă de cercetători a avertizat asupra „posibilelor consecințe viitoare cauzate de o utilizare slab reglementată a nanotehnologiei în textile”, dezvoltând potențialele efecte asupra sănătății umane și asupra mediului.

Citiți și:
‘Este foarte periculos să crezi că măștile de față ar putea modifica jocul atunci când vine vorba de Covid-19’
Lockdown-urile și măștile i-au afectat pe copiii noștri mai grav decât credem

 

yogaesoteric
9 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More