Cine sunt ‘americanii’ care au venit ‘să investească în presa independentă din România’? Documentele din spatele afacerii (I)


Date oficiale şi la zi ale autorităţilor române şi Oficiului de Justiţie al Principatului Liechtenstein arătau că în spatele firmei Ellaal Goldberg SA, societate prin care firma de lobby, Potomac Global Advisors LLC din Washington DC, a anunţat oficial că va investi 50 de milioane de dolari în presa din România, se afla un lanţ întreg de societăţi pe acţiuni şi în pierdere cu punct final Liechtenstein, o fundaţie numită Ellaal şi un fond de comerţ şi de „optimizare fiscală”, reprezentate de către un cetăţean elveţian şi de un avocat specializat din principat.

În acelaşi timp, Mark John Robertson, preşedintele firmei de lobby Potomac Global Advisors LLC care a făcut anunţul, era înregistrat oficial ca lobbyist în Congresul american şi la Departamentul de Justiţie al SUA de doar 6 ani, a avut un singur client în Dealul Capitoliului cu Camera Naţională a Industriei de Pescuit şi Acvacultură a Mexicului, este apropiat de regimurile din America Latină, a activat în spaţiul ex-sovietic şi s-a ocupat în 2012 de vizita în SUA a oligarhului Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc, nedeclarându-şi oficial şi transparent la Departamentul de Justiţie al SUA veniturile obţinute. Lobbyistul Robertson a avut de-a lungul timpului multe contacte cu România, fiind „consilier strategic” dar şi client al societăţii de avocatură Mararu & Mararu, a avut clienţi şi contacte cu PetromService, Realitatea TV, cu societăţi controlate de Gruia Stoica, Marian Iancu, Nicolae Dumitru, cu Romtehnica şi cu Ministerul Economiei din România.

Afiliatul său, Alexander Treschev, şeful oficiului din Moscova, este un apropiat al regimurilor de la Kremlin, fiind sfătuitor al consilierului fostului preşedinte rus, Boris Elţîn, fost judecător al Tribunalului Militar al Forţelor Armate din URSS, avocat, fondatorul Asociaţiei ruse de Monedă Criptată şi Blockchain din Moscova, prieten şi protejat al consilierului pe dezvoltare tehnologică şi Internet al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

La 20 aprilie 2018, preşedintele firmei de lobby Potomac Global Advisors LLC, Mark John Robertson, anunţa prin intermediul portalului Business Wire că „o companie americană de tip holding din Washington DC”, Ellaal Goldberg Corporation, va face, începând cu luna mai 2018, investiţii „semnificative”, de până la 50 de milioane de dolari, pe piaţa comunicaţiilor şi mass-media din România, pentru a susţine presa independentă şi liberă. Robertson a susţinut că investiţiile vor ajunge la 20 de milioane de dolari în primul an şi se vor face prin intermediul Ellaal Goldberg Corporation, care „este acţionarul majoritar al firmei Ellaal Goldberg SA din România”, printre proprietari regăsindu-se nu numai compania din Washington dar şi Mihai Robert Rozsa, Csaba Bartos şi Cozmin Guşă, coproprietar al staţiei Realitatea TV.

Portalul mai anunţa că investiţiile vor fi gestionate direct de firma din România, Ellaal Goldberg SA, prin intermediul unui comitet director executiv, care va primi şi analiza propunerile de investiţii pe piaţa din România.

În acelaşi timp, site-ul ellaal.com, deţinut de Ellaal Holding Inc şi înregistrat de Alina Papp, cetăţean german domiciliat în Frankfurt şi rezident în Târgu Mureş, anunţa că „în urma ultimelor hotărâri AGA, societatea Ellaal Goldberg SA este deţinută în proporţie de 70% de Ellaal Goldberg Corporation, din Washington DC, SUA, 10% de Csaba Bartoş, 10% de Mihai Rozsa şi 10% de Cozmin Guşă”, coproprietarul Realitatea TV.

Pe 22 aprilie 2018, după 2 zile, Cozmin Guşă, coproprietar al Realitatea TV, a declarat potrivit site-ului Realitatea că „această investiţie se va derula printr-un board profesionist, format din români de top, care vor decide investiţiile directe în entităţi media care se califică”. „În prima fază, investiţiile vor fi de tip minoritar, 25-30-40%, în funcţie de entitatea respectivă. Dacă sunt oportunităţi pentru societăţi de media care o duc greu financiar şi doresc să vândă majoritatea, vom recurge şi la o astfel de investiţie. (…) Mark Robertson, un consultant de primă mărime din SUA (…) este şi şeful acestui consorţiu Ellaal Goldberg Corpoaration”, a declarat Guşă, potrivit realitatea.net.

„Vestea asta sigur că tulbură anumite structuri, pentru că alegerile ca să fie câştigate de cine nu ar fi cazul, în primul rând e nevoie să fie manipulate. (…) Noi n-am făcut asta la Realitatea. Dacă vom putea cu aceşti bani sau cu alţii care vor veni, pentru că nu este o limită de investiţie, dacă se va reuşi echilibrarea din punct de vedere mediatic, cred că şi românii vor fi mai bucuroşi şi cred că şi politicienii vor fi mult mai atenţi”, a mai afirmat Cozmin Guşă, potrivit realitatea.net.

După alte două zile, pe 24 aprilie 2018, întrebat într-un interviu pentru site-ul Hotnews.ro,  dacă Realitatea Media poate să acceseze aceşti bani, Cozmin Guşă a revenit asupra afirmaţiilor făcute, spunând că „Realitatea Mediamai întâi este necesar să îşi lămurească statutul juridic şi să finalizeze procedurile legate de insolvenţă. Apoi poate să aplice. Deocamdată, nu”.

Filiera din România. Primul paravan:Ellaal Goldberg SA, vehiculul investiţional, este în fapt o societate pe acţiuni, fosta Ellaal Corporation SA, fosta Nixo Expert SRL, înfiinţată în urmă cu 13 ani în Târgu Mureş, era în pierdere şi are acţionar majoritar (75,8%) o altă firmă românească – Asset Ellaal SRL. Toate firmele deţinute de Ellaal Goldberg SA erau în pierdere.

Datele oficiale, publice şi la zi ale autorităţilor din România (document aici) arătau că Ellaal Goldberg SA, fosta Ellaal Corporation SA era o firmă înfiinţată în urmă cu 13 ani, respectiv în 2005, în Târgu Mureş şi care se ocupa de activităţi ale holdingurilor. La înfiinţare, în 2005, firma a purtat denumirea de Nixo Expert SRL şi era deţinută în totalitate de Rădiţa Szabo, tot din Târgu Mureş. Între ianuarie 2011 şi ianuarie 2014, firma îşi suspendă activitatea 3 ani iar în ianuarie 2015, Nixo Expert SRL îşi schimbă denumirea în Ellaal Corporation SA şi devine societate pe acţiuni, S.A. de tip închis.

Ellaal Corporation SA, care este aceeaşi firmă din Târgu Mureş de care vorbeşte Mark John Robertson, preşedintele Potomac Global Advisors LLC şi Cozmin Guşă, ajunge să fie condusă de Radu Sabău, cetăţean din Târgu Mureş, care ajunge administrator, şi de Camelia Codrenuţ, Maria Adina Munteanu şi Ferencz Attila Palosi.

În ianuarie 2017, Ellaal Corporation SA, funcţionând încă sub această denumire, îl numeşte în Consiliul de Supraveghere pe Dacian Ioan Vinereanu din Bucureşti şi prelungeşte mandatul din Consiliu pentru Csaba Bartos, cetăţean german născut în Mureş şi pentru Janie Alina Papp, alt cetăţean german domiciliat în Frankfurt, Germania, şi rezidentă în Târgu Mureş până în ianuarie 2019.

Şi tot în ianuarie 2017, Ellaal Corporation SA devine Ellaal Goldberg SA. Firma îşi majorează capitalul, astfel că Asset Ellaal SRL ajungea să deţină 75,8% (3130 de acţiuni) din firmă şi Csaba Bartos şi Janie Alina Papp, fiecare câte 12,1%. Adică Bartos şi Papp au fiecare câte 500 de acţiuni.

Tot atunci, societatea îşi completează şi domeniile de activitate cu : activităţi de servicii anexe silviculturii, consultanţă în tehnologia informaţiei, publicitate, studiere a pieţei, sondaje, secretariat şi fotocopiere de documente, membrii directoratului firmei rămânând aceiaşi.

Potrivit datelor din 24 aprilie 2018 şi istoricului firmei aflat la Registrului Comerţului din România, Ellaal Goldberg SA, fosta Ellaal Corporation SA este deţinută de către un acţionar persoană juridică: Asset Ellaal SRL cu 75,8% şi de către doi acţionari persoane fizice: Bartos Csaba cu 12,1%(500 de acţiuni) şi Janie Alina Papp, fiecare cu câte 12,1% (500 de acţiuni). La data de 24 aprilie 2018, Ellaal Goldberg SA nu apărea la Registrul Comerţului cu vreun acţionar declarat transparent/firmă sau persoană fizică sau juridică din Washington DC.
Datele ministerului de Finanţe arată că Ellaal Goldberg SA, în 2016, a avut 16 angajaţi, a avut o cifră de afaceri netă de 915 euro şi a avut o pierdere netă de 431.866 euro.

Ellaal Goldberg SA, fosta Ellaal Corporation SA mai deţinea Ashifa Airways(Ashifa Aviation Services), o companie fondată în 2015, de transport aerian pasageri cu un singur angajat, aflată pe pierdere în 2016, pe care ajunge să o deţină în totalitate, este asociată cu 98% la societatea Cyebrnet Limited SRL din Târgu Mureş, o firmă de softuri, de consultanţă şi management, de activităţi recreative şi distractive, tot din Târgu Mureş, şi ea cu un singur angajat şi aflată pe pierdere, şi este asociat şi administrator cu 50% la Wildfarm Holding SA tot din Mureş, tot cu un singur angajat, aflată tot pe pierdere în 2016, o societate care are ca activitate holdingurile şi iniţial producţia de instrumente medicale şi de laborator.

Filiera din România. Al doilea paravan.Firma mamă a Ellaal Goldberg SA, Asset Ellaal SRL, este o societate imobiliară şi de asistenţă socială tot din România, tot în pierdere, înfiinţată acum 3 ani şi deţinută majoritar de o firmă tot pe acţiuni din Liechtenstein.

Asset Ellaal SRL, societatea care deţinea 75,8% (3130 de acţiuni) din Ellaal Goldberg SA, fosta Ellaal Corporation SA este o firmă înfiinţată acum 5 ani, pe 24 iunie 2015 în Târgu Mureş, care se ocupă cu vânzarea şi cumpărarea de bunuri imobiliare şi cu activităţi de asistenţă socială, fără cazare. Firma, cu un capital social de 100.000 de ron, i-a avut ca fondatori pe Csaba Bartos, cetăţean german născut în Mureş, cu 50%, şi Janie Alina Papp, cetăţean german născut şi domiciliat în Frankfurt, Germania, şi rezidentă în Târgu Mureş, tot cu 50%, ultima fiind şi administrator al firmei.

În prezent, firma este deţinută cu 99,96% de Avra Europe din Liechtenstein şi de Janine Alina Papp cu 0,04%, care este şi administrator.

După înfiinţare, Asset Ellaal SRL a devenit acţionar cu 30%, alături de Romur Invest SRL şi Fiko Istvan din Târgu Mureş, al MEERU Investment SRL, o altă firmă cu profil imobiliar tot din Târgu Mureş.

În martie 2016, Asset Ellaal SRL a mai intrat şi în Rommetal Engireering SRL, o societate de construcţii de clădiri, drumuri şi poduri, şi ajunge să deţină 50% din societate, alături de acelaşi Bartos Csaba, cetăţeanul german născut în Mureş care are 25% şi Fulop Arpad Csaba cu 25%. Bartos Csaba se retrage ulterior din firmă. Rommetal Engineering SRL este prezentată ca partener şi pe site-ul firmei Ellaal Goldberg SA, www.ellaal.com/parteneri/.

Datele firmei arată că în martie 2016, Asset Ellaal SRL intră şi într-o a treia societate: Ellaal Corporation SA, printr-o majorare de capital.

Astfel, din 16 martie 2016, Ellaal Corporation SA ajunge să fie deţinută de cetăţeanul german Janie Alina Papp cu 21,39%, de cetăţeanul german născut în Mureş, Csaba Bartos tot cu 21,39% şi de Asset Ellaal SRL cu 57,22%. La acel moment, membrii directoratului Ellaal Corporation SA erau Paloşi Attila Ferencz, Camelia Codrenuţ şi Maria Adina Munteanu. Ulterior, Asset Ellaal SRL ajunge să deţină 75,% din Ellaal Goldberg SA.

Asset Ellaal SRL ajunge să facă parte şi dintr-o societate de asigurări cu sediul tot în Târgu Mureş: Intraro Insurance Services SRL. Administrator al firmei este iniţial Ellaal Goldberg SA (vechea Ellaal Corporation SA) şi ulterior Filip Stavrositu din Bucureşti, împuterniciţi ai firmei fiind aceiaşi Janie Alina Papp şi Leonard Benyovszky din Mureş. Filip Stavrositu devine asociat iar Intraro Insurance Services SRL devine ulterior societate cu acţiuni, în care Asset Ellaal SRL deţine 99,99% şi 100 de acţiuni iar Filip George Stavrositu 0,01%, având o singură acţiune. Împuterniciţi ai firmei din iulie 2017 sunt Filip Stavrositu, Andrada Cristea – din Târgu Mureş şi Leonard Benyovszky din Mureş. Intraro Insurance Services SRL este şi ea prezentată ca partener pe site-ul firmei Ellaal Goldberg SA, www.ellaal.com/parteneri/.

Avra Europe SA mai este asociat cu 34,61% în Cloud Aviation SRL din Bucureşti.
Iar Janie Alina Papp, cetăţean german născut şi domiciliat în Frankfurt, Germania, dar rezidentă în Târgu Mureş este acţionar cu 12,1% şi membru în Consiliul de Supraveghere al Ellaal Goldberg SA din Mureş, este asociat cu 10% al East Intelligence SRL din Mureş, este acţionar şi administrator cu 98% al Wildfarm SA din Mureş, este acţionar cu 50% al Wildfarm Holding SA din Mureş, este reprezentant asociat persoană juridică al Colectiv Agricultural SRL din Mureş şi este reprezentant asociat persoană juridică al Intaro Insurance Services SA tot din Mureş.
În 2016, Asset Ellaal SRL a avut venituri totale de 95.000 de euro şi a avut o pierdere netă de 37.000 de euro, potrivit datelor ministerului de Finanţe.

Citiţi a doua parte a articolului

Citiţi şi:
Prima afacere a pandemiei miroase a servicii secrete
80 de tone de aur pentru ca România să fie acceptată în NATO!! (I)


yogaesoretic
13 octombrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More