Cine sunt ‘americanii’ care au venit ‘să investească în presa independentă din România’? Documentele din spatele afacerii (II)

Citiţi prima parte a articolului

Filiera Liechtenstein. Al treilea paravan.
Firma din Liechtenstein, înfiinţată cu o săptămână mai devreme decât firma mamă din România, este o societate pe acţiuni de bunuri imobiliare şi tranzacţii, deţinută la rândul său de Fundaţia Ellaal şi Artha Trust reg, un fond de administrare a fundaţiilor şi de optimizare fiscală, ambele din principatul Liechtenstein.

Pe 17 iunie 2015, cu o săptămână înainte de înfiinţarea în România a Asset Ellaal SRL, firma majoritară în vehiculul „investiţional” din România, se înfiinţează în Liechtenstein şi compania mamă acesteia. Compania mamă se numeşte Avra Europe SA şi este o societate ce activează în Principatul Liechtenstein tot pe acţiuni. 

Datele oficiale furnizate de Registrul Comercial al Principatului Liechtenstein/Office of Justice arată că societatea Avra Europe SA, compania mamă a Asset Ellaal SRL, are ca obiect de activitate comerţul, vânzarea şi distribuţia de către Avra Europe de bunuri de orice fel, achiziţionarea, administrarea şi vânzarea de bunuri imobiliare, pe cont propriu şi pentru terţi, achiziţionarea, gestionarea, exploatarea comercială şi vânzarea de know how, brevete şi licenţe, asumarea de agenţii, tranzacţii financiare de toate tipurile, finanţarea şi participarea la toate tipurile de companii, consultanţă în afaceri, de management, marketing, relaţii publice şi publicitate, deţinerea de titluri de proprietate în întreaga lume, furnizarea de servicii relevante în domenii şi medierea lor, tranzacţionarea de produse de orice natură şi realizarea lor direct sau indirectă.

Documentele Registrului Comercial din Liechtenstein/Office of Justice mai arată că Avra Europe SA a fost înfiinţată de la bun început tot ca o societate pe acţiuni, cu un capital de 50.000 de euro.

În Avra Europe SA, potrivit actelor firmei, Fundaţia Ellaal deţine 49 de acţiuni iar Artha Trust reg doar o singură acţiune. Documentele societăţii din Liechtenstein arată că Fundaţia Ellaal (de unde şi denumirea de „Ellaal” / Asset Ellaal SRL, Ellaal Corporation SA, Ellaal Goldberg SA) se prezintă ca o fundaţie cu sediul în Liechtenstein, care acţionează şi deţine Avra Europe SA, potrivit Registrului Comercial din Liechtenstein/Office of Justice. Iar la rândul ei, Avra Europe SA din Liechtenstein deţine în România Asset Ellaal SRL, care deţine la rândul său tot în România Ellaal Goldberg SA.

Firma pe acţiuni din Liechtenstein, Avra Europe SA, este reprezentată în boardul de directori de Gerold William Hoop, domiciliat în Liechtenstein care este reprezentat în România de Csaba Bartoş, cetăţeanul german din Târgu Mureş şi de Daniel Hess, cetăţean elveţian.

Gerold William Hoop este un avocat din Liechtenstein, specializat pe drept comercial, înfiinţări de companii şi asigurări, implicat în multiple fundaţii şi membru al Asociaţiei de Asigurări din Liechtenstein. Hoop, printre altele, mai este implicat şi în Pegasus Media Establishment, care reprezintă tot societatea Artha reg din Liechtenstein.

În Elveţia, avocatul Gerold William Hoop este implicat în alte fonduri ca Aldemar Trust, Clavella Trust, Locollo Trust, în Grace Holdings Institution, Rose Holding Institution, Asashi Securities şi Eastern Developement, în ultimii 14 ani fiind implicat în peste 16 asemenea societăţi, în unele dintre ele participând alături de elveţianul Daniel Hess, aşa cum este şi în Avra Europe SA.

Datele oficiale furnizate de Registrul Comercial din Liechtenstein/Office of Justice (document mai jos) arată că avocatul Gerold William Hoop acţionează şi în firma înfiinţată în Liechtenstein, Avra Europe, în numele societăţii Artha Trust reg, tot din Liechtenstein, în fapt şi ea o altă societate care furnizează servicii individuale şi personalizate în formarea şi administrarea companiilor şi fundaţiilor, servicii de optimizare fiscală şi de asigurare a activelor.

Documentele arată că Gerold William Hoop este reprezentantul Artha Trust reg, tot din Liechtenstein în Avra Europe din Liechtenstein.

Artha Trust reg, tot din Liechtenstein, la rândul său, este implicată şi în mai multe societăţi elveţiene ca: UFHS United Federation of Horses and Sports AG, Platinum Properties, Centith AG, Brainpool AG, Gemballa Limited şi Catharsis Europe AG.

Un alt reprezentant al companiei Avra Europe SA este Sebjonja Grigo, o domnişoară din Elveţia de 28 de ani, reprezentant al mai multor firme, care este autorizată legal să acţioneze în numele Artha reg şi al Fundaţiei Ellaal.

Potrivit Registrului Comercial din Liechtenstein/Office of Justice, bilanţul oficial al companiei arată că la finele lui 2016 Avra Europe din Liechtenstein avea active şi investiţii de 3 milioane de euro şi depozite de 741.000 de euro. Datele arată că firma este în pierdere şi în 2016 societatea pe acţiuni din Liechtenstein nu a avut niciun angajat.

Filiera „americană”.
Mark John Robertson, şeful Potomac Global Advisors LLC, înregistrat de 6 ani ca lobbyist în Congresul SUA, cu unic contract: Camera Naţională a Industriei de Pescuit şi Acvacultură din Mexic. A obţinut până acum 770.000 de dolari de la mexicani, ocupându-se de produsele din ton.

Mark John Robertson, preşedintele companiei Potomac Global Advisors LLC din Washington DC care anunţa pe 20 aprilie 2018, pe site-ul Businesswire.com, că „o companie din SUA va face investiţii de până la 50 de milioane de dolari pe piaţa comunicaţiilor şi mass-media din România”, susţinând presa independentă, şi este prezentat ca şeful „consorţiului Ellaal Goldberg Corporation” şi „consultant de primă mână din Washington” este de fapt un lobbyist şi un consultant din Washington fără contracte majore.

Sediul declarat al firmei sale de lobby din Washington DC, Potomac Global Advisors LLC se află la aceeaşi adresă cu Centrul de Afaceri Americano-Bulgar: 1223 Potomac Street, NW, Washington, D.C. 20007.

Datele arată că Mark J. Robertson a fost în trecut preşedinte al Gold & Liebengood, firmă fondată de şeful de cabinet al liderului majorităţii din Senatul american, senatorul Bill First, a făcut apoi parte din firma Jannus Merrit Strategies şi din 2002 până în 2009 a condus firma de consultanţă William Mullen Strategies.

În Capitol Hill, Mark J. Robertson a fost în staffurile congresmenilor republicani Paul Laxalt, John Warner şi Stan Parris.

Registrul de lobby al Congresului SUA arată că în Senat dar şi în Camera Reprezentanţilor din SUA, Mark J. Robertson a fost şi principalul membru al grupului de lobby mexican care a militat pentru NAFTA (Acordul Nord American de Comerţ Liber) şi este şi în prezent lobbyistul Camerei Naţionale a Industriei de Pescuit şi Acvacultură din Mexic, fiind înregistrat de doar 6 ani în Congres cu un singur client. 

Mark J. Robertson, preşedinte al Potomac Global Advisors LLC a avut în ultimii 6 ani, aşa cum arată datele oficiale ale administraţiei SUA, un singur contract de lobby în Congresul SUA numai cu Camera Naţională a Industriei de Pescuit şi Acvacultură din Mexic, în care a fost şi singurul lobbyist al firmei. Mark John Robertson a obţinut din acest contract 770.000 de dolari iar contractul curge de 6 ani, fiind neîntrerupt. Activitatea de lobby pe care Mark Robertson a făcut-o în Congres în sprijinul industriei de pescuit din Mexic a fost pentru sensibilizarea Comisiei Federale de Comerţ a SUA, a Administraţiei Naţionale Oceanice a SUA, a Camerei Reprezentanţilor, Departamentului de Stat, Departamentului de Comerţ, Senatului SUA, Comisiei Maritime în ceea ce priveşte produsele din ton şi comerţul cu ton.

Citiţi a treia parte a articoluluiCitiţi şi:

Puterea celui mai mare club ocult de lobby din Europa asupra premierului Orban şi a preşedintelui Iohannis (I)

Milionarii câștigă întotdeauna! Cum ocolesc pandemia bogații lumiiyogaesoteric

18 octombrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More