Conflictul care a zguduit masoneria a scos la iveală mizeria de sub preş: nepotism, favoritism, amenințări ale ‘fraţilor’…

… dar și prezența în conducerea MLNR a unor persoane care au făcut poliție politică

 

În urma unui scandal penibil ce s-a întins pe mai multe săptămâni, şeful masonilor din România, Radu Bălănescu, a fost demis.  

Deciziile acestuia au provocat un val de nemulţumiri interne cu ecouri internaţionale. Dacă masonii români l-au acuzat pe Radu Bălănescu de încălcarea Constituţiei masonice, abuz de putere şi au exprimat suspiciuni de fraudă financiară, cei străini l-au atenţionat în scris, cu o duritate fără precedent, că acţiunile sale contravin „regularităţii”, adică principiilor, procedurilor şi vechilor cutume.

Decizia care a făcut să explodeze butoiul cu pulbere a fost aceea de a nu mai recunoaşte organizația Ritului Scoțian condusă de Stelian Nistor. Scandalul a scos însă la iveală ce se află în interiorul „respectabilei” organizaţii.

Într-o scrisoare transmisă în luna mai, 39 de masoni dintr-o lojă din Timișoara au solicitat, în termeni extrem de duri, demisia Marelui Maestru al Marii Loji Naționale din România (MLNR), Radu Bălănescu, și a întregii conduceri a organizației. 

Contestatarii au vorbit despre nepotism, favoritism și amenințări la adresa „fraților”, dar și despre prezența în conducerea MLNR a unor persoane care au făcut poliție politică. În acest context, semnatarii scrisorii aflată și în posesia economica.net, au cerut nu doar schimbarea Marelui Maestru și a membrilor Marelui Consiliu MLNR, dar și schimbarea regulilor astfel încât mandatul șefului Masoneriei să fie unic și pe o perioadă de trei ani, iar candidații la această poziție să aibă certificat de la CNSAS care să dovedească faptul că nu au făcut poliție politică.

„Având în vedere situația de o gravitate fără precedent creată în Marea Lojă Națională din România, constatând cu adâncă îngrijorare că în Masoneria din România și-au făcut loc oportunismul, autoritarismul, perpetuarea în funcții și clientelismul, precum și existența unei stări de tensiune și amenințare la adresa Fraților; constatând că prin deciziile recente luate împotriva Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, Marea Lojă Națională din România s-a plasat în afara Lanțului Fratern Universal al Masoneriei, dovadă fiind numeroasele și fermele reacții venite din partea Supremelor Consilii ale Ritului Scoțian Antic și Acceptat din SUA, Anglia, Germania, Spania, Portugalia, Italia, Franța și din alte țări, riscând pierderea recunoașterii din partea United Grand Lodge of England și aruncând o pată pe obrazul Masoneriei Române; constatând că Marea Lojă Națională din România, prin Marele Maestru Radu Bălănescu, a folosit discreționar Aparatul de conducere al MLNR și a omis și modificat în mod deliberat pasaje din Constituția și Regulamentul MLNR cu scopul de a favoriza privilegii personale, uzurpând funcția supremă de conducere a MLNR; constatând că toate cele arătate mai sus sunt încălcări ale Landmarkurilor și Constituțiilor Masonice, a conduitei unui francmason: 
Constatăm, ferm și fără echivoc folosirea repetată a Justiției Masonice în interes personal și de grup, mergând până la înlăturarea abuzivă din Ordin a Fraților care au semnalat derapaje de la conduita masonică, cu scopul de a favoriza privilegii nejustificate ale Marelui Maestru și a unor Mari Ofițeri și Demnitari”, își încep scrisoarea transmisă fraților lor cei 39 de masoni din Timișoara. 

Mai departe, semnatarii documentului vin cu mai multe cerințe, care ar duce la modificarea radicală a structurii și regulilor cărora se supune MLNR. Una dintre acuzațiile cele mai grave este aceea că parte din conducerea actuală a asociației a făcut poliție politică în perioada de dinainte de 1989. În acest sens, cei 39 solicită ca cei care candidează pentru funcții de conducere să vină și cu dovadă oficială de la CNSAS pentru a demonstra că nu au colaborat sau nu au activat în organismele Securității. Iată mai jos solicitările: 

„2. Constituirea unui Mare Consiliu pro-tempore cu scopul organizării unui Convent și a alegerilor pentru toate funcțiile vacante, conform Landmarkurilor și Constituțiilor Masonice. 

3. Reducerea mandatelor Marilor Maeștri la o exercitare de un mandat unic de trei ani, fără posibilitatea de prelungire, orice solicitare de prelungire a acestui termen va arunca Fratele respectiv în afara regularității din punct de vedere al MLNR.

4. Ca toate funcțiile de conducere din cadrul MLNR să fie onorifice, fără niciun fel de salarii sau indemnizații, la fel cum sunt cele ale Maeștrilor Venerabili în Scaun. Marele Maestru va avea o funcție de reprezentare a Lojilor din MLNR care să respecte autonomia Respectabilelor Loji din Obediența MLNR și să fie însoțite de un certificat CNSAS.Toate pozițiile de vârf ale MLNR să fie îndeplinite doar din onoarea pe care o are un Frate Mason care obține aceste demnități, din motivația sa dezinteresată material și din dorința sinceră de a sluji Ordinul. După cum s-a constatat mereu, privilegiile deschid setea de a le păstra cu orice preț, de la compromisuri de ordin moral până la abuzuri sau fraude în enunțarea hotărârilor Conventului. În acest context, deplasările și cheltuielile de protocol vor fi suportate din bugetul Ordinului, în totală transparență și cu motivații bine întemeiate. 

5. Cerem reducerea la minim a structurii Marelui Consiliu, a demnităților și titlurilor Demnitarilor, a acordării excesive de funcții, diplome și medalii, procedură care diluează valoarea reală a acestora și bagatelizează meritele. 

6. Cerem o revizuire corectă și realistă a apartenenței la Ordin a Fraților Masoni, o rigoare a participării lor la Ținutele Rituale. 

7. Cerem eliminarea din Ordin a tuturor celor care au fost implicați în scandaluri de corupție, a celor condamnați pentru astfel de fapte, precum și a celor care au făcut poliție politică. 

8. Cerem micșorarea substanțială a contribuției cu Metale și taxe care fac o puternică discriminare și înlătură din rândul Ordinului Frații Masoni din sferele culturală, artistică și nu numai; Frați care în prezent nu își permit să plătească aceste dări și trec în Adormire scăzând nivelul de spiritualitate al Atelierelor. Considerăm că aceste criterii de apartenență nu trebuie să fie influențate, sau condiționate de standardul material al Fraților ci de calitățile lor de oameni liberi si de bune moravuri. 

9. Cerem respectarea autonomiei Lojelor și a Riturilor, fără ingerințe în viața lor internă, ori presiuni, amenințări și șantaj legate de opțiunile lor față de un candidat sau altul în contextul alegerilor.”

Cine este Radu Bălănescu, omul care a condus 10 ani Masoneria din România, și ce este MLNR 

Radu Bălănescu a fost ales în poziția de Mare Maestru al MLNR pentru prima dată în 2010 și ultima dată a fost confirmat la finalul lui 2018, pentru un mandat de patru ani. În 2018, la alegerea în funcția de Mare Maestru la Conventul Marii Loje, delegații au votat pentru Bălănescu în proporție de 94,2%, restul optând pentru contracandidatul său. 

Radu Bălănescu, 55 de ani, este, în viața profană, director medical al Spitalului clinic de urgență pentru copii Grigore Alexandrescu. La conducerea Masoneriei a fost ales pentru prima oară în 2010. În 2014, el a devenit secretar general al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare, cea mai înaltă demnitate internațională obținută de un mason român. Voci din Masonerie au început să îl conteste pe Bălănescu din 2019, când presa a scris că Marele Maestru a fost implicat în afaceri ilegale în construcții. 

MLNR este principala structură masonică din România, recunoscută la nivel internațional. De menționat că Masoneria are, în România, statutul de organizație de utilitate publică, cu toate beneficiile și obligațiile care decurg din acest statut. 

Citiţi şi:

Cutremur cu ecouri internaționale: Românul ales să conducă masoneria lumii, acuzații explozive la adresa Marelui Maestru Radu Bălănescu

Ce dovezi mai vreţi pentru implicarea masoneriei în distrugerea României după 1989?

yogaesoteric

18 octombrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More