Cine sunt ‘americanii’ care au venit ‘să investească în presa independentă din România’? Documentele din spatele afacerii (III)

Citiţi a doua parte a articolului

Filiera „americană”.
Mark John Robertson a organizat acum 6 ani vizita oficială în SUA şi a fost timp de 2 ani lobbyistul şi consultantul din SUA al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, fără să-şi declare oficial veniturile obţinute

Tot în vara lui 2012, când a început activităţile de lobby în Congresul SUA pentru Camera Naţionala a Industriei de Pescuit din Mexic, Mark John Robertson, ca preşedinte al Potomac Global Advisors LLC, a încheiat un contract de consultanţă şi de lobby, dar declarat nu în Congres ci la Departamentul de Justiţie al SUA, cu Vladimir Plahotniuc, care era atunci prim vicepreşedinte al Parlamentului din Republica Moldova, şi cu Igor Corman, preşedintele de la acea vreme al Comisiei pentru Relaţii Externe din Republica Moldova. 

Datele Departamentului de Justiţie din SUA / Unitatea de Înregistrare FARA (document mai jos) arată că lobbyistul Mark John Robertson s-a angajat să furnizeze „suport logistic” pentru Vlad Plahotniuc pentru vizita oficială a acestuia pe care a făcut-o în perioada 2-10 septembrie 2012 în SUA, ca Plahotniuc şi Corman să participe cu o delegaţie din Moldova la Forumul liderilor internaţionali, organizat de Institutul Naţional Democrat/NDI, în colaborare cu Convenţia Naţională Democrată din SUA, pentru a „întări relaţiile bilaterale cu oficialii Casei Albe, Departamentului de Stat, Departamentului de Comerţ, Congresul SUA”. Robertson i-a facilitat lui Plahotniuc contacte şi cu presa americană iar o temă a contractului dintre Robertson şi Plahotniuc a fost şi abrogarea amendamentului Jackson-Vanik, adoptat în 1974, în timpul Războiului Rece care presupunea limitarea exportului pe piaţa americană a produselor din spaţiul ex-sovietic. Republica Moldova a fost scoasă de sub incidenţa acestui amendament abia în decembrie 2012, odată cu Rusia.

Datele Departamentului de Justiţie din SUA / Unitatea de Înregistrare FARA şi rapoartele bianuale depuse în Congresul SUA arată că Mark Robertson a continuat să ofere servicii de lobby, de consultanţă politică în ceea ce priveşte Statele Unite lui Vlad Plahotniuc şi în 2013 şi în prima parte a anului 2014, dar niciodată nu şi-a declarat oficial şi transparent la Departamentul de Justiţie al SUA şi în rapoartele prezentate Congresului SUA, veniturile obţinute din contractul cu Vlad Plahotniuc (document mai jos). Igor Corman a devenit apoi preşedinte al Parlamentului din Moldova iar Vlad Plahotniuc este în prezent preşedinte al Partidului Democrat din Moldova şi este cel mai influent şi bogat politician şi om de afaceri de la Chişinău. Despre contractul Robertson-Plahotniuc a scris ieri şi siteul g4media.ro, Cozmin Guşă fiind unul dintre cunoscuţii oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc.

Filiera „americană”.
Mark John Robertson, „consultant strategic” al casei de avocatură din România Mararu&Mararu, în afaceri cu Nicolae Dumitru, cu clienţi PetromService, Realitatea TV, Gruia Stoica, Marian Iancu, Romtehnica, Ministerul Economiei din România şi „consilier strategic” al preşedinţilor şi/sau miniştrilor din Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Mexic, Venezela, Serbia, România, Gambia

„În prezent, domnul Robertson lucrează intensiv cu numeroase interese româneşti din sectorul public şi privat ca să susţină investiţii străine de capital în ţară şi în regiune. Ca reprezentant al mai multor companii private în Balcani, Robertson a ajutat la stabilirea unor acorduri de parteneriat cu corporaţii multinaţionale din SUA, inclusiv cele specializate în domeniul energiei, infrastructurii, telecomunicaţiilor şi televiziunii. Mai mult, este implicat în promovarea anumitor proiecte importante din sectorul energetic care vor avea un impact direct asupra securităţii energetice regionale şi globale”, mai anunţă chiar Mark J. Robertson pe siteul casei de avocatură româneşti Mararu& Mararu, unde este prezentat atât drept „consultant strategic” al casei de avocatură cât şi client.

Casa de avocatură din România, Mararu& Mararu, unde Mark Robertson spune că este consultant strategic, susţine tot pe site că printre clienţii săi s-au numărat 10 firme din SUA, dar şi Roman Cooper Corp din Canada, care prin aceeaşi casă de avocatură a fost implicată în negocierile de privatizare ale Cupru Min.

În aprilie 2011, Mark J. Robertson a fost implicat în România şi în proiectul Agri- Energy. Mai precis, în „dezvoltarea unui proiect integrat cu carne de vită, în domeniul biocombustibililor şi energiei, împreună cu Niro Group, compania lui Nicolae Dumitru”, după cum a dezvăluit siteul g4media.ro, prezentând şi imagini postate de Robertson pe contul său de Facebook, de la o ceremonie de semnare în care apar Robertson şi Dumitru (foto mai jos).

Pentru siteul Hotnews, Cozmin Guşă a declarat pe 24 aprilie 2018, că totul „era parte dintr-un proiect mai mare, prin care, prin 2010, dacă nu mă înşel, a existat o dorinţă a capitalului american de a venit să investească direct în piaţă în România, în diverse domenii. Un grup mai mare de oameni de afaceri din SUA a venit în România, a avut întâlniri şi la Preşedinţie, şi la guvern, din dorinţa de a identifica oportunităţi prin care capitalul european să vină ca joint venture. În acea sumă de proiecte a fost şi cel legat de agricultură, biocarburanţi, unde unul dintre cei chemaţi, întâmplător priten cu mine, a fost Nicu Dumitru. Care activa în zona de interes a americanilor reprezentaţi de Mark Robertson. Aşa s-au întâlnit. Cum a ajuns Mark Robertson legat de România? Tatăl său, care a fost consilier pentru mai mulţi preşedinţi republicani, a avut o sarcină de relaţionare cu regimurile comuniste din Tratatul de la Varşovia. Era intenţia americanilor de a comunica, totuşi, cu genul de regimuri din regiune, inclusiv cu regimul Ceauşescu.”

Printre clienţii firmei de lobby şi consulanţă, Potomac Global Advisors LLC din Washington DC, Mark J. Robertson şi-a declarat multe companii şi autorităţi oficiale din Mexic, Panama, Chile, Columbia, Gabon, Gambia, Japonia şi Venezuela, multe ce activează în zona maritimă/pescuit/ton/acvacultură, şi susţine că a reprezentat firme de comuncaţii, de construcţii, de asigurări, de sport, de jocuri de noroc, de investiţii, film şi industrie de food, oraşul Belgrad/Serbia, Grampet Cargo (Gruia Stoica), Balkan Petroleum (Marian Iancu), PetromService (S.O.Vîntu, L.Luca, C.Guşă) , Romtehnica/ Departamentul de Producţie Apărare (Ministeul Apărării), Ministerul Român al Comerţului şi Economiei şi televiziunea Realitatea.

Tot pe siteul casei de avocatură Mararu&Mararu, unde Mark Robertson este consilier strategic, se mai susţine că Robertson a fost „consilier strategic al preşedinţilor şi/sau miniştrilor din Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Mexic, Venezuela, Serbia, România, Gambia şi alţii”. În parte, aceeaşi prezentare a profilului lui Robertson se află şi pe siteul firmei de lobby la care acesta este preşedinte, Potomac Global Advisors LLC.

Filiera rusă.
Alexander Treschev, afiliatul din Moscova al Potomac Global Advisors LLC şi al lui Mark John Robertson, este fost judecător al Tribunalului Militar al Forţelor Armate din URSS, fost ofiţer în Coreea de Nord şi Afganistan, reprezentant plenipotenţiar al Camerei Avocaţilor din Uniunea Europeană în Rusia, fost sfătuitor al consilierului fostului preşedinte rus, Boris Elţîn, în prezent, noua stea premiată a tehnolgiei ruse, fondator al Asociaţiei ruse de Monedă Criptată şi Blockchain din Moscova, prieten al consilierului preşedintelui rus, Vladimir Putin

Firma de lobby şi de consultanţă Potomac Global Advisors LLC, condusă de Robertson, îşi mai declară în mod oficial şi o serie de colaboratori externi, parteneri globali afiliaţi: „Alexander Treschev din Moscova, Susan Pattis din Beijing, Bill Conover din Bucureşti, Carlos Gaos Camacho din Mexic, Juan Manuel Lopez din Buenos Aires, Jesus Bores din Madrid, Julio Escandon din Mexic”, aceştia conducând şi afiliatele firmei din respectivele ţări.

Susan Pattis, afiliata Potomac Global Advisors LLC din Beijing, este preşedintele fondator al firmei de consultanţă ChinaClicks2 (CC2) care promovează interesele Chinei în lume prin intermediul culturii şi media, inclusiv internet.

Carlos Gaos Camacho, afiliatul Potomac Global Advisors din Mexic, este fostul subsecretar de stat pe probleme de pescuit şi fost secretar de stat pe Turism al al Mexicului, a lucrat şi la secretariatul pentru Economie al Mexicului şi în prezent este Director şi consultant al firmei Pretium SC din Mexic. Juan Manuel Lopez, afiliatul Potomac Global din Argentina, este preşedintele firmei de consultanţă SAB Centre SA.

Jesus Bores Lazo, afiliatul din Spania, este avocat, susţine că a lucrat pentru Comisia Europeană şi este partener al firmei de consultanţă BCP&Asociados Euroconsultores, iar Julio Escandon Palomino, tot afiliat în Mexic al firmei lui Robertson, a fost consilierul pentru comerţ exterior al Camerei de Comerţ mexicane care se ocupa de domeniul alcoolului şi zahărului.

Alexander Treschev, afiliatul Potomac Global Advisors LLC şi al lui Mark Robertson de la Moscova, este absolvent al Universităţii de Stat din Moscova, M.V. Lomonosov, este un apropiat al consilierului preşedintelui rus, Vladimir Putin, în domeniul internetului, a fost sfătuitor al consilierului fostului preşedinte rus, Boris Elţîn, este fost judecător al Tribunalului Militar al Forţelor Armate din URSS, a fost ofiţer în Coreea de Nord şi Afganistan, a devenit avocat şi este acum membru al Consiliului Central al Asociaţiei de Avocaţi din Rusia şi reprezentant plenipotenţiar al Camerei Avocaţilor din Uniunea Europeană în Rusia.

Exuberantul Alexander Treschev, partenerul lui Mark Robertson, este foarte prezent şi activ în presa rusă şi pe scena publică din Moscova, fiind fondatorul Asociaţiei ruse de Monedă Criptată şi Blockchain din Moscova, aşa numita RACIB şi fondatorul proiectului Right Coin.

În martie 2018, Alexander Treschev a fost premiat la Moscova la Congresul Internaţional Blockchain pentru contribuţia la dezvoltarea tehnologiei blockchain, preşedintele rus, Vladimir Putin fiind un susţinător public al dezvoltării de către Rusia a tehnologiei blockchain.

Înfiinţarea de către Alexander Treschev, partenerul lui Robertson, a Asociaţiei Ruse de Monedă Criptată şi Blockchain din Moscova, a fost anunţată chiar de către consilierul în domeniul dezvoltării internetului al preşedintelui rus, Vladimir Putin, germanul Herman Klimenko, care este totodată şi fondatorul seviciilor online MediaMetrics şi LiveInternet, al Institutului pentru Dezvoltarea Internetului, analist Sputnik şi prieten al lui Alexander Treschev.

Alexander Treschev, asociat al lui Mark Robertson, şi consilierul lui Vladimir Putin, Herman Klimenko, denumit de presă, „the Internet adviser”, au susţinut chiar o conferinţă de presă împreună pe 29 noiembrie 2017, la Moscova, în care au anunţat public noi propuneri şi demersuri făcute de RACIB, Asociaţia rusă de Monedă Criptată şi Blockchain, în care Treschev este fondator iar consilierul lui Vladimir Putin este preşedinte al comitetului de supraveghere al RACIB.

Mark John Robertson, preşedintele firmei de lobby Potomac Global Advisors LLC, care susţinea că va investi 50 de milioane de dolari în presa independentă din România, arată chiar pe siteul firmei sale că a lucrat în ultimii 6 ani cu Alexander Treschev, afiliatul firmei şi al oficiului său din Moscova, în proiecte de telecomunicaţii, facilitare de comerţ internaţional şi investiţii de capital. Alexander Treschev se declară un fan al preşedintelui SUA, Donald Trump, şi al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Citiţi şi:

Străinii pot cumpăra teren agricol în România, după dorință… Românul de rând poate să procedeze la fel, în alte țări europene?

Gazul ca o pradă

yogaesoteric

23 octombrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More