Ciocolata neagră și efectele ei benefice multiple

 

Dulciurile nu sunt totdeauna duşmani ai sănătăţii! Unul dintre cele mai dorite dulciuri, ciocolata neagră este – conform celor mai noi studii – un antioxidant redutabil. Prin urmare, va produce încetinirea proceselor de îmbătrânire şi prevenirea apariţiei multor boli. Cum se administrează, care sunt principalele sale indicaţii, dar şi alte lucruri uimitoare despre ciocolata neagră, vom afla în continuare.

Istoria ciocolatei începe cu… 3200 de ani în urmă, în America Centrală, unde populaţia consuma o băutură energizantă produsă din boabele de cacao ce sunt recoltate de la arborele de cacao (Theobroma cacao), pe care o numeau „apa neagră” sau „apa amară”. Considerată un veritabil dar al zeilor, ea a fost introdusă în diferite ritualuri religioase, şi era atât de populară printre amerindieni încât, atunci când conchistadorii spanioli au cucerit America, boabele de cacao au devenit monedă de schimb. Spaniolii au adus-o în Europa prin anul 1580, unde a rămas o vreme în anonimat, gustul său amar respingând potenţialii amatori. Aceasta până când un bucătar de la curtea regelui Spaniei a amestecat în „apa amară” puţin zahăr, miere şi vanilie, și a obţinut o băutură delicioasă, care se servea caldă.

În câteva decenii, ciocolata lichidă a început să cucerească diversele ţări europene, fiind îmbogăţită cu noi gusturi şi arome. 
În 1815, Coenrad van Houten, un biochimist olandez, a avut ideea să transforme ciocolata dintr-o băutură într-un aliment solid. El a descoperit nişte săruri care au redus din gustul amar, iar apoi a turnat ciocolata într-o formă solidă. Ulterior, ciocolatierii elveţieni au devenit faimoși prin transformarea ciocolatei negre la care au adăugat lapte și au împărţit-o în celebrele pătrăţele.
 
În secolul al XIX-lea existau următoarele trei tipuri de ciocolată:

Ciocolata amară – este formată doar din grăsimea extrasă din cacao (untul de cacao) şi partea neagră, foarte aromată, din boabele de cacao, la care se adaugă puţin zahăr. Este forma de ciocolată cea mai apropiată de cea originară, păstrând multe dintre principiile active din cacao.

Ciocolata cu lapte – conţine lapte praf, zahăr şi cantităţi considerabil mai mici de cacao, care-i dau aroma specifică şi un gust amar abia detectabil, fiind mai agreabilă la gust, dar mult mai săracă în nutrienţi.

Ciocolata albă – conţine doar unt de cacao (fără partea închisă la culoare din boabele de cacao), lapte, vanilie şi zahăr. Este plăcută la gust, dar valoarea sa nutritivă este aproape de zero, doar untul de cacao, ce conţine ceva grăsimi sănătoase, având o oarecare valenţă terapeutică.

În momentul de faţă, în lume se consumă în fiecare an aproximativ 10 miliarde de kilograme de ciocolată, europenii şi americanii fiind campioni absoluţi în acest domeniu. În medie, un locuitor al ţărilor industrializate consumă în fiecare an 4,5 kilograme (echivalentul a 45 de ciocolate!), preferata fiind ciocolata cu lapte, deşi este o adevărată bombă calorică. Popularitatea ciocolatei negre a crescut abia în ultimii ani, când s-a descoperit că este un veritabil medicament.

Ciocolata neagră este un complex de oligoelemente

Ciocolata neagră are peste 70% cacao. Termenul de ciocolată neagră se referă la toate sortimentele de ciocolată în care conținutul de cacao (unt de cacao + pudra închisă la culoare) este minimum 70%, restul fiind constituit din zahăr, condimente, fragmente de fructe uscate etc. Acest tip de ciocolată conţine în cantităţi foarte mari nutrienţi esenţiali pentru menținerea sănătăţii:

Fierul – este indispensabil pentru oxigenarea celulară, pentru forţa musculară şi buna funcţionare a creierului; o sută de grame de ciocolată conţin aproape 70% din necesarul zilnic de fier.

Magneziul – scade tensiunea arterială, ajută la menţinerea echilibrului psiho-emoţional.

Cuprul – contribuie la asimilarea fierului, ajută la menţinerea sănătăţii articulaţiilor şi a tendoanelor, menține frumusețea și tinereţea pielii.

Zincul şi seleniul – sunt agenţi antioxidanţi foarte puternici, stimulează sistemul imunitar şi astfel ajută la prevenirea cancerului, ajută la îmbunătăţirea fertilității, atât la femei şi cât și la bărbaţi.

Vitamina B12 – previne anemia, contribuie la procesul de reînnoire celulară, previne bolile măduvei spinării, protejează ficatul şi stimulează funcţia hepatică.

Fibrele alimentare – sunt în procent de peste 11% în ciocolata neagră, scad absorbția nutrienților (zahăr, grăsimi) din hrană, ceea ce ajută la prevenirea diabetului şi la scăderea trigliceridelor, precum și la combaterea obezităţii şi a celulitei.

Valențe terapeutice ale ciocolatei negre 

Este important să nu se depășească 30 de grame pe zi.
Trebuie ţinut cont că ciocolata neagră este, totuşi, un aliment bogat în calorii: o sută de grame conţin aproximativ 450 de calorii, adică mai bine de o treime din raţia energetică zilnică a unei persoane cu un nivel redus al activităţii fizice. Ca atare, ciocolata neagră nu trebuie consumată în doze mai mari de 30 de grame pe zi. Dacă se depășește această cantitate, crește riscul de îngrăşare. Doza poate fi dublată, dar numai în cazul celor care depun efort fizic susţinut și a celor care se confruntă cu un deficit de greutate sau au nevoie de o suplimentare energetică pe o perioadă scurtă de timp. 
Se recomandă administrarea ciocolatei între mese, pentru a nu perturba procesul de digestie şi pentru a uniformiza eliberarea glucozei în sânge.

Ciocolata neagră şi hipertensiunea arterială

Consumul acestui aliment conduce la eliberarea în circulaţia sanguină de substanţe care determină o dilatare a musculaturii netede a vaselor de sânge, ceea ce are drept rezultat scăderea tensiunii arteriale. Efectul apare destul de rapid, adică la aproximativ o oră – o oră şi jumătate după ingerare, durează circa 120-180 de minute, iar pentru a-l obţine nu avem nevoie de mai mult de 1-2 pătrăţele (adică 7-14 grame ciocolată neagră) consumate odată. Efectul hipotensor al ciocolatei negre este potenţat de consumul ceaiului de muşeţel, dar şi de o dietă cu multe legume din familia cruciferelor (varză, varză roşie, broccoli, conopidă).

Ciocolata neagră, colesterolul şi diabetul

Datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare, ciocolata neagră menţine scăzute valorile colesterolului total, dar şi ale aşa-numitului colesterol rău (LDL). Mai mult, substanţele antioxidante conţinute de cacao împiedică depunerea colesterolului şi a grăsimilor pe vasele de sânge. Un studiu recent arată că un consum regulat de ciocolată neagră determină producerea în cantităţi mai mari a colesterolului bun (HDL), care ajută la dizolvarea şi la micşorarea plăcilor de aterom deja depuse pe artere.
Acţiunea ciocolatei negre, de scădere a colesterolului şi a trigliceridelor, este foarte bine potenţată de consumul uleiurilor presate la rece (de măsline, porumb, floarea soarelui, rapiţă etc.).
Deşi poate părea greu de crezut, ciocolata neagră ajută la prevenirea diabetului sau chiar la corectarea lui. De ce? Pentru că, în cantităţi mici (10-25 de grame pe zi), ea creşte receptivitatea organismului la insulină, ceea ce duce la normalizarea glicemiei şi la protejarea pancreasului.

Ciocolata neagră, infarctul şi accidentul vascular

Un studiu realizat pe 470 de persoane în vârstă, desfăşurat pe o perioadă de 15 ani, a arătat că un consum sistematic de ciocolată neagră (excluzând ciocolata cu lapte sau albă), aduce după sine o scădere a riscului de infarct şi accident vascular de aproximativ 40%. Aceste rezultate remarcabile se datorează efectului principiilor active din boabele de cacao atât asupra scăderii colesterolului, trigliceridelor şi a tensiunii arteriale, dar şi asupra stării psiho-mentale. Se cunoaşte deja faptul că starea psiho-emoţională este factorul determinant în apariţia accidentului vascular sau al infarctului. Ciocolata neagră are un efect excepţional deoarece conferă o stare de bună dispoziţie şi ajută astfel la controlul emoţiilor nefaste.

Ciocolata neagră şi pielea

Există câteva substanţe active în cacao pe care specialiştii le consideră o adevărată binefacere pentru piele. Cele mai importante sunt flavonoidele, care au următoarele trei acţiuni extrem de importante:  îmbunătăţesc circulaţia sanguină la nivelul pielii, ajută la menţinerea densităţii şi a gradului de hidratare optimă a pielii, împiedică acţiunea nocivă a radiaţiilor ultraviolete (inclusiv a periculoaselor UVB), prevenind apariţia diferitelor forme de cancer al pielii.

Nutriţioniştii consideră ciocolata neagră drept un aliment-medicament pentru toate persoanele care vor să-şi păstreze sănătatea sau tinereţea pielii, dar şi pentru cei care intră în contact cu diverşi factori de risc pentru cancerul cutanat.

Ciocolata neagră şi creierul

Se pare că ciocolata neagră, alături de produsele apicole şi alimentele bogate în clorofilă, este cea mai bună hrană pentru creier. Spre deosebire de alte dulciuri, ea eliberează glucoza – supranumită hrana sistemului nervos – gradat, fără a produce crize de hiper şi hipo-glicemie. Apoi, flavonoidele din ciocolata neagră intensifică circulaţia sanguină în zona creierului, ceea ce permite o mai mare capacitate de efort intelectual, o concentrare mai bună. La persoanele în vârstă, consumul sistematic al ciocolatei negre încetineşte apariţia demenţei vasculare şi a bolii Alzheimer. De asemenea, îmbunătăţeşte memoria, crește precizia mişcărilor și fluenţa în vorbire. Pe lângă aceste avantaje pe termen lung, alcaloizii conţinuţi în cacao stimulează creierul, pentru o durată de 1-2 ore, creierul, făcându-ne mai atenţi şi mai puţin somnolenţi.

Ciocolata neagră şi starea psihică

Unii psihiatri consideră că ciocolata neagră este antidepresivul cel mai la îndemână pentru omul zilelor noastre. Complexul de substanţe pe care îl conţine determină celulele nervoase să elibereze mai multă dopamină – o substanţă cu efect euforizant, care conferă optimism şi entuziasm. S-a constatat că ciocolata neagră ne oferă starea necesară pentru a ne elibera de inhibiţii, ajutându-ne să fim mai deschişi, comunicativi şi spontani. Efectele euforizante şi stimulante apar după consumul a doar 1-2 pătrăţele de ciocolată, femeile fiind mai receptive la acest remediu decât bărbaţii.

Un studiu italian a constatat chiar că doar câteva pătrăţele de ciocolată neagră ajută la depăşirea sau vindecarea frigidităţii, și conferă femeilor o dispoziţie relaxată, ce le face să fie mult mai receptive la plăcere. Efectul apare însă doar la ciocolata neagră, care conţine suficiente cantităţi dintr-o substanţă numită feniletil alanină, ce are acest efect stimulent asupra creierului. Ciocolata cu lapte, săracă în această substanţă, dar bogată în zahăr, moleşeşte creierul, inducând simple accese de foame, în locul stării de bună dispoziţie durabilă.

Ciocolata neagră şi greutatea
trupească

Un neurolog american a descoperit o metodă revoluţionară de potolire a acceselor de foame: cu 20 de minute înainte de masă, vom ţine pe limbă o pătrăţică de ciocolată neagră, savurând-o vreme cel puțin 15 minute. Acest demers simplu va transmite sistemului nostru nervos uimitor de multe semnale gustative, semnale care vor fi interpretate ca senzaţie de stomac plin, ceea ce va micşora semnificativ porţia de hrană de care avem nevoie. Această metodă de a savura ciocolata neagră este şi un procedeu aproape infailibil de a scăpa de dependenţa de ciocolata cu lapte, dar şi de dulciuri în general.

Ciocolata neagră şi graviditatea

Un studiu finlandez a constatat că mamele însărcinate care consumă frecvent ciocolată neagră sunt mai ferite de puseele de hipertensiune arterială, de accesele de depresie sau de astenie nervoasă. Consumul de ciocolată neagră reduce nivelul de stres al mamei şi, implicit, al fătului. În plus, conţinutul ridicat de fier şi de vitamina B12 al acestui aliment va ajuta copilul să se dezvolte normal, prevenind astfel posibilele probleme post-natale.

Interesant şi amuzant totodată este că şi viitorii taţi care consumă ciocolată neagră prezintă un moral mai bun şi o capacitate de adaptare mai mare la noul lor statut familial, comparativ cu taţii care preferă alte dulciuri.

Precauţii şi contraindicaţii

Acest aliment are foarte puţine contraindicaţii, în raport cu celelalte dulciuri, dar va fi, totuşi, administrat cu prudenţă persoanelor hiperexcitabile, cu glicemia foarte ridicată, precum şi celor obeze. Este recomandat să nu fie administrată în cantităţi prea mari, pentru că, dacă o pătrăţică savurată de 3 ori pe zi ne ajută să slăbim, două ciocolate consumate în 24 de ore ne îngraşă cu 100 g odată.
Ciocolata neagră va fi administrată cu prudenţă în litiaza cu oxalaţi, precum şi în afecţiunile inflamatorii ale articulaţiilor, întrucât le poate agrava.

Diferenţa între ciocolata neagră şi cea cu lapte

Nutriţioniştii avertizează faptul că o combinare a ciocolatei negre cu lapte, fie el praf sau proaspăt, anulează efectele benefice ale pudrei de cacao. Laptele, mai exact grăsimile saturate pe care el şi derivatele sale le conţin, blochează asimilarea principiilor active din cacao. Deoarece ciocolata cu lapte conţine foarte mult zahăr şi aproape deloc fibre alimentare, ea este o otravă pentru diabetici, spre deosebire de ciocolată neagră.

Tot datorită conţinutului foarte mare de zahăr, neînsoţit de alţi nutrienţi, ciocolata cu lapte dă rapid dependenţă şi va fi consumată în cantităţi mult mai mari decât cea neagră, fiind printre principalii vinovaţi pentru creșterea cazurilor cu obezitate.

Este bine să vă feriți mai ales de ciocolata cu lapte care conţine:
Grăsimi modificate (inclusiv prin hidrogenare) – deoarece sunt foarte toxice pentru vasele de sânge, predispunând la infarct şi accident vascular;
E-uri cu efect aromatizant – pe lângă faptul că induc dependenţă sporită faţă de acest aliment, au efecte nefaste asupra sistemului nervos, provoacă stări de agitaţie, nelinişte, scăderea autocontrolului;
Creme de fructe, colorate cu diverse E-uri, cum ar fi tartrazina, roşu-rubin etc. În combinaţie cu zahărul, sunt extrem de dăunătoare pentru imunitate, dar şi pentru echilibrul hormonal;
Înlocuitori de zahăr – fie că vorbim de zaharină, ciclamat, aspartam, aceşti înlocuitori sunt mai dăunători decât zahărul în sine, producând cancer, tulburări nervoase, boli autoimune.

Citiţi şi:

De îndată ce dulciurile naturale sunt utilizate cu o înţeleaptă moderaţie, acestea ne ajută să devenim din ce în ce mai amabili şi mai binevoitori

Antioxidanţii care îţi prelungesc viaţa (I)

 

yogaesoteric
23 februarie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More