CNA solicită tuturor posturilor TV să nu mai prezinte imagini ofensatoare şi denigratoare pentru yoghini

un articol de Angela Anghel

Două dintre victimele percheziţiilor abuzive din martie 2004, Mirona Farcaş şi Mădălina Dumitru au depus plângeri la C.N.A. pentru că TVR1 le-a prejudiciat în continuare imaginea prin reluarea, în luna aprilie 2005, a imaginilor degradante filmate în timpul evenimentelor din martie 2004.

Reamintim că în martie 2004 toate posturile de televiziune au publicat imaginile şocante în care Mirona Farcaş şi Mădălina Dumitru erau prezentate ca nişte infractoare, în ţinută extrem de sumară (întrucât fuseseră sculate din somn), culcate pe podea sub ameninţarea armelor. Pe lângă faptul că acele imagini erau dovada vie a modului abuziv în care au fost tratate persoane, cărora ulterior li s-a spus că au calitatea de martori, ele aduceau grave prejudicii imaginii şi demnităţii umane a celor două fete. În contextul în care în martie 2004 au fost comise abuzuri ce au adus prejudicii mult mai grave, inclusiv asupra integrităţii fizice a unor persoane, la acel moment nu s-au putut cere sancţionarea televiziunilor respective.

C.N.A. sancţionează TVR 1 pentru prejudicii aduse imaginii Mădălinei Dumitru şi Mironei Fărcaş

Goana după senzaţional a făcut însă ca televiziunile să persiste în a utiliza aceleaşi imagini şi după mai bine de un an de la evenimentele în cauză. Redăm în continuare cererea depusă de Mirona Fărcaş (Mădălina Dumitru a depus o cerere similară) şi răspunsul C.N.A. prin care postul de televiziune în cauză este „admonestat” (Mădălina a primit un răspuns identic). În plus, CNA cere tuturor posturilor TV SĂ NU MAI DIFUZEZE IMAGINILE FURNIZATE DE ORGANELE DE ANCHETĂ, imagini denigratoare şi ofensatoare pentru yoghini!!!

În concluzie, îi rugăm pe toţi cei care sesizează încălcări ale acestei dispoziţii a C.N.A. să le sesizeze prompt fie direct la C.N.A., fie prin intermediul nostru. Ne puteţi contacta pe adresa redacţiei @yogaesoteric.net

CEREREA INIŢIALĂ

Domnule Preşedinte al CNA,

Subsemnata, Mirona Farcaş, cu domiciliul în Bucureşti, solicit prin prezenta sancţionarea postului de televiziune TVR, întrucât în timpul emisiunii „Jurnal TVR” din data de 05.04.2005 au fost prezentate pe post imagini din locuinţa mea, fără să mi se aducă la cunoştinţă acest lucru şi fără să mi se ceară acordul. Mai mult, în acele imagini apăream sumar îmbrăcată, aşa cum am fost surprinsă în momentul când am fost trezită din somn de jandarmii care, câteva ore m-au somat să rămân în poziţia ”culcat”, timp în care m-au filmat şi mi-au confiscat o parte dintre bunurile personale pe data de 18 martie 2004.

Nu doream să revăd acele momente neplăcute care mi-au marcat existenţa, cu atât mai mult cu cât nu există nici o dovadă că aş fi vinovată de ceva, nu există vreo hotărâre judecătorească împotriva mea. Nu înţeleg de ce TVR 1 caută să-şi asigure audienţa prin astfel de tertipuri şi josnicii, încălcând un drept elementar al unei fiinţe de a hotărâ singură asupra imaginii ei, drept garantat de Constituţia României, de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi de reglementările Deciziei 248/2004 a CNA, art. 9 (1), (2) a CNA privind protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine.

Ţin să subliniez că acele imagini nu se pot încadra în excepţiile prevăzute de lege, ele nu surprind nici săvârşirea vreunei infracţiuni şi nici nu probează că s-ar fi săvârşit vreo infracţiune. Este clar că de acele imagini TVR s-a folosit doar pentru a face mai amplu scandalul mediatic creat în jurul cererii de azil politic a d-lui Gregorian Bivolaru.

Este o lipsă de deontologie profesională din partea celor care au apelat la  astfel de mijloace, atitudine pe care solicit ca dvs. să o sancţionaţi corespunzător, conform deciziei mai sus menţionate.

Mirona Farcaş   
11.04.2005

RĂSPUNSUL C.N.A. trimis Mironei Farcaş

CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
Autoritate publică autonomă
Bucureşti, ROMÂNIA
Bd. Libertăţii nr. 14,     sector 5,    cod 050706
Tel: (004)021-305.53.56    Fax: (004)021-305.53.54
www.cna.ro                     e-mail: cna@cna.ro

Domnişoarei Mironei Farcaş

                 Stimată Domnişoară Mirona Farcaş,

Consiliul Naţional Al Audiovizualului a analizat plângerea formulată de dumneavoastră, înregistrată la C.N.A. cu nr.5434/18.04.2005, în şedinţa publică de  marţi, 26 aprilie 2005.

Membrii C.N.A. au apreciat că difuzarea unor imagini fără acordul dumneavoastră în Jurnalul TVR din 5 aprilie 2005 este de natură să vă  lezeze demnitatea aşa cum este ea definită în Decizia C.N.A. nr. 248/2004 privind protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine.

Pentru acest motiv, C.N.A. a solicitat – printr-o adresă oficială adresată tuturor posturilor de televiziune – ca în relatările viitoare ale cazului MISA să nu se mai difuzeze imagini puse la dispoziţie de organele de anchetă, atunci  când acestea prezintă persoane în situaţii degradante, fără acordul acestora.

Cu stimă,
PREŞEDINTE,
Ralu Filip

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More