Mario şi Federaţia: controversă sau mistificare?

un articol de Mihaela Gheorghiu şi George Preda

Printre atacurile mediatice la adresa MISA, aţi remarcat cu siguranţă contribuţia „expertă” a impozantului Mario Sorin Vasilescu, care afirmă sus şi tare că este „singurul profesor autorizat de yoga din România”. L-aţi crezut? Citiţi acest articol şi o să vă lămuriţi cum stau lucrurile cu domnul Mario şi al său GNSPY. Punctul de vedere al GNSPY exprimat de Mario Vasilescu este una dintre „piesele de rezistenţă” ale noului dosar împotriva yoghinilor din şcoala MISA.

Accesând site-ul Federaţiei Internaţionale de Yoga (http://www.fiy.yoganet.org ), secţiunea membri, constatăm că singura organizaţie de Yoga din România recunoscută de autoritatea internaţională este Mişcarea pentru Integrare Spirituală în Absolut. M.I.S.A. este membru cu drepturi depline în Federaţia Internaţională de Yoga, având drept de vot în Adunarea Generală a Federaţiei.

M.I.S.A. este singura organizaţie din România care este membru plin al Federaţiei Internaţionale de Yoga

M.I.S.A. nu a făcut niciodată paradă de acest statut care atestă la nivel internaţional valoarea teoretică şi practică a cursurilor de yoga şi a metodei tradiţionale de predare. Nu acelaşi lucru se poate  spune însă şi despre o altă şcoală românească intitulată  pompos Grupul Naţional de Studii şi Practică Yoga (GNSPY) şi condusă de Mario Sorin Vasilescu, auto-intitulat “singurul profesor autorizat de yoga din România”(?!!!).Surpriză, însă: despre GNSPY site-ul Federaţiei Internaţionale de Yoga NU POMENEŞTE NICI UN CUVÂNT.

Alături de M.I.S.A România apar ca membre depline ale Federaţiei Internaţionale de Yoga şi filialele sale din  Danemarca, Suedia, Finlanda şi Elveţia, precum şi şcoala Agama din Thailanda, toate iniţiate de instructori yoga formaţi de Gregorian Bivolaru.

Federaţia Internaţională de Yoga (International Yoga Federation, IYF)
este autoritatea mondială în materie de Yoga în cadrul căreia sunt înscrise sute de organizaţii naţionale, continentale şi internaţionale de Yoga şi peste 300 de milioane de practicanţi din întreaga lume. Aripile europene ale Federaţiei Internaţionale de Yoga sunt Federaţia Europeană de Yoga (European Yoga Federation – http://www.europeyogafederation.cjb.net/ )  şi Alianţa Europeană de Yoga (European Yoga Alliance).

M.I.S.A şi filialele sale internaţionale de mai sus apar toate atât ca membri plini ai Federaţiei Internaţionale de Yoga, cât şi pe listele de membri ale ramurilor europene ale Federaţiei: European Yoga Federation  şi European Yoga Alliance.

Federaţia sau Uniunea?

Totuşi, în Europa mai există şi o altă organizaţie, care nu are prea mult de-a face cu Federaţia Internaţională de Yoga: Uniunea Europeană de Yoga (European Union of Yoga – http://fiy.yoganet.org/euy.html ). Această Uniune, care NU are nici o legătură cu niciuna din aripile europene ale IYF, are sediul la Liege, Belgia şi are ca membri numai 13 organizaţii din Europa de Vest, la care se adaugă 4 membri corespondenţi. Această Uniune Europeană de Yoga este recunoscută de Federaţia Internaţională doar ca membru onorific, ceea ce înseamnă de fapt că NU ESTE MEMBRU CU DREPTURI DEPLINE, nu are drept de vot în Adunarea Generală şi nici nu îndeplineşte neapărat standardele calitative impuse de Federaţie membrilor plini.

Ce rezultă de aici? Mario Sorin Vasilescu şi al său GNSPY, în ciuda imensului tupeu cu care îşi declară recunoaşterea internaţională, nu au nimic de-a face cu Federaţia Internaţională de Yoga. Ei sunt doar membri corespondenţi (deci nici acolo membri plini) ai unei organizaţii de „Yoga europeană” care este membru onorific al IYF. Aceasta titulatură nu trebuie să vă păcălească: ea înseamnă că Federaţia Internaţională îi face onoarea Uniunii Europene de Yoga de a o accepta să o „satelizeze”, fără a-i acorda însă vreo recunoaştere sau vreun drept. GNSPY, şcoala lui Mario Sorin Vasilescu, nici măcar nu face parte din această organizaţie tolerată de IYF, ci este doar MEMBRU CORESPONDENT (adică, puţin mai mult decât nimic). Mai clar spus, pentru cei care încă nu au înţeles: aşa-zisa recunoaştere yoghină cu care se împăunează atât domnul Mario NU există. Şi mai franc spus, este vorba de o mistificare.

Care-i problema cu Uniunea Europeană de Yoga?

Această organizaţie are o anumită particularitate stranie pentru noi. Desigur, şi numele ei ne duce cu gândul la Uniunea Europeană. Dar în mod bizar, ea îşi afişează ca logo (simbolism) steagul şi emblema Uniunii Europene! Prin aceasta Uniunea Europeană de Yoga face notă discordantă faţă de toate celelalte organizaţii care sunt membre depline ale IYF, care utilizează în logo-urile lor simboluri milenare Yoga şi nu desene moderniste stilizate completate cu simboluri masonice. Cei avizaţi vor înţelege imediat despre ce este vorba şi care este rolul constituirii unei a doua “autorităţi” Yoga în Europa. Această pseudo-autoritate, care nu are nimic de-a face cu yoga tradiţională, are însă avantajul de a fi recunoscută de masonerie: asta înseamnă preluarea simbolului masonic al Uniunii Europene (cercul de stele pe fond albastru). Aşa cum am arătat în articolele noastre despre semnale masonice, orice persoană avizată va şti că această organizaţie NU ARE NIMIC DE-A FACE CU SPIRITUALITATEA, şi de aceea nu numai că nu este periculoasă pentru masoni, aşa cum sunt şcolile spirituale autentice, ci chiar beneficiază de sprijinul masoneriei.

Oare ce interes are Mario Sorin Vasilescu să se prezinte ca fiind singura autoritate în materie de Yoga din România?

Nu ne mai miră nimic. Deşi este doar indirect validată prin asocierea CA MEMBRU CORESPONDENT la o organizaţie acceptată la rândul ei din complezenţă de Federaţia Internaţională, GNSPY nu ezită să îşi aroge calitatea de “singura şcoală românească de yoga recunoscută şi acceptată de Uniunea Europeană de Yoga“ şi dreptul de a defăima o şcoală de yoga tradiţională. Am subliniat “recunoscută şi acceptată” întrucât sintagma apare întocmai în titulatura lojilor masonice “recunoscute şi acceptate de Marele Orient…”

Dacă am privi lucrurile aşa cum sunt ele prezentate de aceşti mistificatori şi nu am cunoaşte statutul respectivei Uniuni Europene de Yoga am putea crede că într-adevăr GNSPY este singura în măsură să facă o analiză pertinentă asupra practicilor Yoga din România. Că lucrurile nu stau deloc aşa se poate demonstra foarte uşor.

Accesând site-ul Uniunii Europene de Yoga, site care conţine doar o pagină cu linkuri către membri, găsim pe undeva pe ultimul loc al membrilor corespondenţi, cu litere mult mai mici decât restul textului şi înghesuit în marginea inferioară a paginii “National Groupde fo Yoga Studies of Romania” (greşelile apar ca atare pe site!!!). Deducem că este vorba de mult mediatizata şi unica grupare “naţională” GNSPY care are printre scopurile declarate: “informarea corectă a publicului asupra fenomenului Yoga, protejându-l astfel de impostori”. Şi tot pe acest site citim cu amuzament că GNSPY ar fi „membru corespondat” (în loc de corespondent) al Uniunii Europene de Yoga. Nici nu vrem să ne gândim ce o mai fi însemnând şi asta…

Penibilul situaţiei este amplificat şi de faptul că pe site-ul GNSPY publicaţia organizaţiei intitulată “Revista Română de Yoga” este prezentată ca fiind  “singura revistă de gen din România”. Dat fiind faptul că GNSPY este “singura şcoală româneasca de yoga recunoscută şi acceptată” la nivel european, de ce nu ar scoate şi singura revistă de Yoga din România? Numai că domnul Mario uită că în timp ce această singură revistă de-abia îşi scoatea primul număr în octombrie 2001 revista Yoga Magazin exista deja de câţiva ani buni, mai precis din aprilie 1996. Yoga Magazin este o revistă redactată de profesori yoga din cadrul şcolii MISA şi apare lunar de mai mult de 9 ani!

Poate că utilizarea unor cuvinte precum “singurul/singura”, “grup naţional”, “revista română” a reuşit să îi păcălească pe cei neavizaţi dându-le impresia de organizaţie unică, de importanţă naţională, unic reprezentant al României în afară. Cu toţii ştim însă că este vorba de o grupare care de-abia numără în Bucureşti câteva zeci de cursanţi, şi nu are nici o reprezentare externă prin cursuri internaţionale. În cadrul aceste grupări aspectele spirituale ale practicii Yoga ocupă un loc mărunt în faţa laturii de sport, gimnastică sau fitness cum vreţi să o numiţi, pe care aceştia îndrăznesc să o numească Yoga.

GNSPY fiind luat drept ceea ce nu este şi fără a exista vreun interes din partea acestui grup de a clarifica confuzia creată, era „normal” ca în luna august 2004 Parchetul să îi solicite sprijinul în distrugerea unei şcoli de Yoga (în viziunea GNSPY, o şcoală concurentă). Astfel că Parchetul a solicitat la modul oficial un punct de vedere al GNSPY care să susţină ideea că la MISA yoga este folosită drept paravan pentru comiterea de ilegalităţi. Tot atunci  presa a început să abunde de  titluri precum: «Adevaraţii yoghini sunt împotriva comportamentului deviant al MISA»,  «Yoga împotriva MISA», «Războiul yoghinilor» . Punctul de vedere al GNSPY exprimat de Mario Vasilescu este una dintre „piesele de rezistenţă” ale noului dosar împotriva yoghinilor din şcoala MISA. Care e valoarea acestuia, din moment ce de fapt am văzut în ce constă mistificarea GNSPY?

De altfel Mario Sorin Vasilescu şi al său GNSPY s-au bucurat dintotdeauna de publicitate gratuită în ziare şi la televiziuni. De ce? Răspunsul îl găsiţi în stelele Uniunii Europene de Yoga sub protecţia cărora domnul Mario contribuie din plin la golirea unei practici spirituale milenare de tot ceea ce este spiritual. Cum a fost cuminte şi îşi îndeplineşte cu brio misiunea de mistificator, toate sunt bune şi frumoase şi GNSPY nu are nici o problemă, ci  numai avantaje.  Exact ca la cercurile tehnico-aplicative de la Casa Pionierilor. Oamenii vin la cursurile lui şi pleacă liniştiţi cu iluzia că au făcut ceva pentru a se cunoaşte mai bine când în realitate din punct de vedere spiritual stau pe loc. Yoga aceasta este un fel de hobby şi nicidecum o cale spirituală.
 
Pe site-ul GNSPY, figurează chiar un comunicat de presă (http://www.gnspy.go.ro/ro/pages/stiri/comunicat_30_august_2004.html ) cu titlul de Apel către ziarişti pentru corecta informarea a publicului în ceea ce priveşte Yoga. Cât de corect sunt informaţi cititorii ne dăm seama repede căci citim cu uimire: „practica yoga n-are nimic de-a face cu obţinerea unor puteri paranormale”, ceea ce arată clar că metoda GNSPY nu are nici un efect, nu îşi propune şi nici nu duce la vreo transformare spirituală. Yoga tradiţională, deşi nu urmăreşte puterile paranormale, menţionează explicit faptul că aceste puteri paranormale apar firesc şi se manifestă în urma practicii yoga.

Oare chiar atât de disperat să fie Mario Sorin Vasilescu că oamenii nu aleg cursul lui de Yoga şi continuă să vină la MISA cu toată campania murdară din prezent?

Pentru că, recapitulând: GNSPY beneficiază de publicitate gratuită şi suportul mass-media şi cu toate acestea abia dacă are câteva sute de cursanţi în toată ţara. Şcoala de yoga MISA, al cărui mentor spiritual este Gregorian Bivolaru, este de 15 ani ţinta unui bombardament denigrator mediatic şi totuşi are zeci de mii de cursanţi în ţară şi în străinătate. Oamenii continuă, în ciuda dificultăţilor şi a discriminărilor la care sunt supuşi, să vină şi să se înscrie la cursurile M.I.S.A. Singura explicaţie este CALITATEA CURSURILOR YOGA DE LA ŞCOALA M.I.S.A. Oamenii aleg aceste cursuri pentru că obţin efecte în ceea ce priveşte starea lor de sănătate şi armonie corporală, psihică şi mentală. Valoarea tradiţiei yoghine îşi spune din plin cuvântul!

Vă recomandăm să citiţi şi punctul de vedere al Federaţiei Internaţionale de Yoga cu privire la cazul domnului Gregorian Bivolaru: Federaţia Internaţională de Yoga contactează autorităţile suedeze in cazul d-lui Gregorian Bivolaru

17 mai 2005
yogaesoteric.net


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More