Comandament de forţe speciale în România: Intrăm într-o nouă etapă în evoluţia stării de insecuritate regională

În iulie, după Vilnius, aflăm din comunicatele oficiale că Tîlvăr și omologul său bulgar, Tagarev, au bătut palma să creeze Comandamentul regional de componentă pentru operații speciale R-SOCC.

Ulterior Iohannis a purces la treabă şi a cerut parlamentului să aprobe înfiinţarea Comandamentului Regional de Componentă de Operaţii Speciale, sub denumirea Regional Special Operations Component Command (HQR-SOCC), pe teritoriul României. Pentru exerciţii, precum şi în situaţii de criză sau conflict, comandamentul va funcţiona pe teritoriul României sau al Bulgariei, în locuri de dispunere stabilite prin planuri. Locaţia iniţială a comandamentului va fi la Târgu Mureş. Comandamentul ar urma să își atingă capacitățile operaționale complete până la finalul anului 2024.

Două zile mai târziu, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis. Fondurile necesare contribuţiei României la constituirea Comandamentului Regional de Componentă de Operaţii Speciale vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, potrivit RGN press.

Colonelul STS în rezervă Daniela Tobă, fost purtător de cuvânt al STS, a comentat astfel evenimentul:

La Târgu Mureş, vă spun eu, vor fi doar nişte birouri şi câţiva ofiţeri americani, români şi bulgari, ulterior venind niscai francezi şi italieni. Cheia operativă este însă în locurile alea de dispunere care probabil vor fi pe întreg cuprinsul ţării şi ne putem aştepta la sosirea, în timp, a câtorva mii de militari FOS.

Alegerea comandamentului în primă fază la Târgu Mureş, în Ardeal, adicătălea dincolo de Carpaţi faţă de zona fierbinte de răzbel este una cu logică militară şi probabil or mai fi şi alte raţiuni. Ceea ce pe mine mă surprinde este faptul că militarii care înţeleg despre ce este vorba în propoziţia cu operaţiunile speciale tac. Nu am aşteptări de la generalii de carton care fac figuraţie la teve recitând indicaţiile preţioase primite în poală. Dar există destui militari rezervişti de valoare pe reţelele de comunicare virtuală care v-ar putea explica mult mai bine decât mine ce înseamnă pentru România înfiinţarea acestui comandament, cu părţile bune şi părţile nefaste pe care le implică.

Fiindcă una e să ceri şi să aştepţi să primeşti avioane, tancuri, corvete şi tot ce mai vreţi voi în materie de dotare, iar cu totul altceva este să ajungi să faci pe teritoriul românesc un comandament de forţe speciale, cu tot ceea ce implică acestea. Adică, vorbim, în opinia mea, despre un semnal clar că intrăm într-o nouă etapă în evoluţia stării de insecuritate regională”, a scris pe Facebook Daniela Tobă.

Acum, că la baza deciziei s-or afla numai niscai informaţii consistente sau sunt conturate nişte strategii şi planuri la nivel de SOFCOM sau pur şi simplu or fi nişte scheme pe şerveţele desenate la un păhărel de whisky şi unul de votcă, nici nu contează. Nu contează nici dacă unica raţiune de înfiinţare a comandamentului ar fi aceea de a da olecuţă de aparenţă de legalitate operaţiunilor americane pe spaţiul românesc, alea în care mai cade vreo dronă manevrată prost şi alea în care serviciile de informaţii americane îi tratează pe ai noştri ca invizibili, fără a catadicsi să îi informeze aşa, ca de la aliat la aliat.

Nimic din toate astea nu mai contează după ce comandamentul va deveni operaţional. Tot ce va conta este faptul că prin această mişcare România îşi mai desenează, vrând-nevrând, pe piept încă un cerc de darts.

Partea frumoasă din scrisoarea lui Iohannis către parlament: „Cooperarea cu aliaţii şi partenerii în cadrul R-SOCC va contribui semnificativ la creşterea nivelului instruirii, la ridicarea capacităţii de luptă a structurilor româneşti şi la sincronizarea planurilor naţionale cu cele Aliate. Totodată, constituirea comandamentului va demonstra capacitatea statelor Aliate de a reacţiona rapid şi eficient în cazul unei crize de securitate, va contribui la creşterea coeziunii, demonstrarea unităţii şi întărirea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei şi, nu în ultimul rând, va întări parteneriatul strategic cu Bulgaria”, mai spune Tobă.

Citiți și:
Mercenari în Armata României
De ce ar dori europenii să se înroleze în armată

 

yogaesoteric
15 noiembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More