5G: rețeaua care dezamăgește (aproape) pe toată lumea

De la mașinile autonome la frigiderele conectate și până la realitatea imersivă uluitoare: 5G promitea să revoluționeze utilizarea telefoniei mobile, dar, de la consumatori la întreprinderi, rețeaua de ultimă generație pare că nu întâmpină entuziasmul așteptat.

În centrul discuțiilor de la reuniunea anuală a industriei de telecomunicații care a avut loc la Barcelona (MWC), 5G este prezentată de organizatorii evenimentului ca fiind o rețea care va redefini „modul în care lumea se conectează”.

În realitate, „5G a dezamăgit aproape pe toată lumea – furnizorii de servicii și consumatorii – și nu a reușit să capteze interesul întreprinderilor”, afirmă Dario Talmesio, director de cercetare la firma specializată Omdia, intervievat de AFP.

Mii de consumatori americani au răspuns la un sondaj realizat de compania israeliană de software ironSource, declarându-se încântați de perspectiva 5G. Însă, atunci când au fost întrebați, aceștia aveau doar o idee vagă despre beneficiile pe care le vor primi. Cei mai mulți dintre ei au enumerat chiar servicii care erau deja disponibile cu rețeaua 4G.

Anunțat ca fiind catalizatorul următoarei „revoluții industriale” încă de la lansarea sa în 2020, 5G promite să revoluționeze sectoare întregi ale economiei cu noi utilizări, cum ar fi mentenanța predictivă și realitatea augmentată.

Cum se poate realiza așa ceva? Datorită timpului redus de transmitere a datelor, o creștere de zece ori a debitului, dar și o creștere de zece ori a securității, cu ajutorul rețelelor private, care permit păstrarea datelor în cadrul întreprinderii.

Investițiile masive în rețele, de aproape 600 de miliarde de euro în Europa în ultimul deceniu, sunt greu de monetizat”, a avertizat la Barcelona Christel Heydemann, șefa operatorului francez Orange. Cu toate acestea, pentru o mare parte din industrie, critica la adresa 5G este de neconceput.

Vicepreședintele Ericsson, Fredrik Jejdling, a respins ideea că adoptarea redusă a rețelei ar fi unul dintre motivele disponibilizărilor masive, 8.500 de locuri de muncă la nivel mondial, anunțate recent.

Aceasta este o platformă pentru inovare. Dacă nu o faci, nu știi ce pierzi”, a spus el, insistând că nu va exista niciun compromis în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea 5G.

Frédérique Liaigre, care conduce operațiunile comerciale ale Verizon în Franța și în alte țări europene, a împărtășit entuziasmul executivului Ericsson, afirmând că potențialul 5G „nu are limite”.

În timp ce Verizon a fost unul dintre primii care a implementat 5G pentru clienții săi din SUA, Liaigre admite că partea comercială este abia la început, cu proiecte în curs de desfășurare, cum ar fi furnizarea unei rețele 5G private pentru portul Southampton din Marea Britanie, pentru a-și îmbunătăți securitatea și gestionarea lanțului de aprovizionare.

După o primă lansare a antenelor 5G de la infrastructura 4G (non-stand alone) în 2020, se așteaptă ca a doua fază a implementării 5G de către operatori să permită rețelei să își atingă potențialul maxim odată ce se va afla pe o infrastructură de rețea 100% 5G (stand alone) în cursul acestui an.

Citiți și:
Un nou studiu arată că 5G a provocat „comportament asemănător depresiei” și „leziuni ale creierului” la șoareci
5G și o societate digitalizată până în 2025, cu antene la fiecare 20 de metri

 

yogaesoteric
30 martie 2023

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More