Comisia Europeană a anunţat crearea unor centre naţionale de verificare a informaţiilor


Comisia Europeană a lansat o cerere de oferte în valoare de 9 milioane de euro pentru crearea unor centre naționale de verificare a informațiilor, în lupta împotriva dezinformării.

Comisia Europeană a decis să extindă astfel sfera de acţiune a Observatorului european al mass-mediei digitale.

Aceste platforme vor analiza campaniile de dezinformare şi impactul acestora asupra societăţii, vor promova educaţia în domeniul mass-mediei şi vor monitoriza politicile platformelor online.

Vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a declarat:
„Avem nevoie de o societate rezilientă şi critică pentru a lupta împotriva dezinformării. Aceasta este o componentă importantă a strategiei noastre şi, în acest scop, este necesar să sprijinim mass-media liberă şi independentă, verificatorii veridicităţii informaţiilor şi cercetătorii. Vom face aceasta prin consolidarea Observatorului european al mass-mediei digitale, prin sprijinirea dezvoltării unor centre naţionale de cercetare în acest domeniu, care vor îmbunătăţi capacitatea de a înţelege răspândirea dezinformării online.”

„Salut lansarea acestui apel pentru a înfiinţa centre naţionale de verificare a informaţiilor pentru a sprijini şi a extinde activitatea Observatorului european al mass-mediei digitale. Informaţiile false şi înşelătoare variază de la un stat membru la altul. De aceea, sunt necesare fonduri UE care să contribuie la combaterea informaţiilor false nu numai la nivelul UE, ci şi la nivel naţional”, a menţionat, la rândul său, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, potrivit Agerpres.

Observatorul şi-a început activitatea la 1 iunie 2020 şi susţine crearea şi dezvoltarea unei comunităţi multidisciplinare formate din verificatori ai veridicităţii informaţiilor, cercetători din mediul academic şi alte părţi interesate ce dispun de expertiză în domeniul dezinformării online. Ca atare, acesta contribuie la o mai bună înţelegere a actorilor relevanţi şi a dinamicii dezinformării, precum şi a impactului acestora asupra societăţii.

Această a doua fază a proiectului este parte a programului de finanţare a Mecanismului pentru interconectarea Europei.

Termenul-limită pentru depunerea propunerilor este 5 noiembrie 2020.

Citiţi şi:
Centrele secrete unde Facebook se ocupă de cenzură
Coronavirus: Măsurile de combatere sunt mai rele decât boala
Noua dogmă – Pandemia eternă. Noii eretici – Nealiniații


yogaesoteric
25 septembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More