Conflictul spațial: sateliții bodyguard!
În timpul lungilor ani ai Războiului Rece, Rusia și SUA au aderat la un acord nescris conform căruia sateliții lor militari nu vor putea fi atacați.
Dar după trei decenii, limitele războiului s-au erodat până în punctul în care cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene a avertizat că spațiul ar putea deveni în curând un „câmp de luptă” între marile puteri.
Luând cuvântul la cea de-a 15-a Conferință europeană a Spațiului de la Bruxelles, Josep Borrell a declarat că apărarea Ucrainei împotriva Rusiei a demonstrat că sateliții sunt un „schimbător de joc” pentru manevrele militare.
Aceasta înseamnă că orbitele însele au devenit acum ținte, fiind din ce în ce mai necesară protejarea lor.
„În urmă cu zece ani, dacă ați fi întrebat dacă credeți că cineva ar lansa arme antisatelit care ar putea distruge Stația Spațială Internațională, toți am fi spus nu”, a spus expertul militar al Airbus, Markos Trichas, citat de The National. „După părerea mea, este necesar să fim pregătiți pentru un scenariu în care cineva chiar va încerca să doboare satelitul altcuiva.”
Conflictul cosmic
Se pare că acest avertisment este ascultat de marii operatori spațiali, pe măsură ce crește posibilitatea unui conflict cosmic.
Rusia a lansat deja o rachetă antisatelit care a distrus unul dintre defuncții săi orbitari, creând resturi spațiale care ar fi putut lovi stația spațială într-un scenariu desprins din filmul Gravity din 2013. Acel eveniment din 2022 a dus la o reexaminare serioasă a vulnerabilității sateliților militari extrem de sensibili și a modului de protejare a acestora.
Starlink game-changer
Importanța comunicațiilor spațiale a fost subliniată de dependența uriașă a Ucrainei de flota de 3.300 de sateliți Starlink a lui Elon Musk.
După ce Rusia a încercat să saboteze cibernetic sistemul principal de sateliți al Ucrainei, Musk a oferit țării acces gratuit la internet, furnizând armatei informații actualizate privind țintele. Sistemul Starlink a fost „vital” pentru succesul de război al Ucrainei, permițând comandanților să identifice și să lovească rapid acele ținte rusești, a declarat generalul Richard Barrons.
Gândire de război spațial
Ministerul britanic al Apărării analizează acum sateliții „gardă de corp” și viitorul spațiului contestat, alături de un concept de operațiuni al Comandamentului Spațial. Dar planificarea Ministerului Apărării a suferit un eșec atunci când cei doi sateliți Prometheus s-au prăbușit odată cu recenta lansare eșuată a Virgin Orbiter de la Spaceport Cornwall la începutul lunii ianuarie.
Șeful Airbus pentru viitoarele programe spațiale militare a declarat că armata britanică desfășoară „conceptul de operațiuni în spațiu pentru a se asigura că următoarea generație de Skynet (sateliți militari) va rămâne acolo pentru următorii 50 de ani”.
De asemenea, Airbus „simulează mediul de război” pentru a înțelege amenințările cu care se confruntă. Un satelit bodyguard ar beneficia de tehnici robotizate, dispozitive magnetice de de-orbitare sau sisteme de navigație avansate pentru a urmări amenințările sau sateliții care au nevoie de reparații.
Flota spațială
Armata americană analizează posibilitatea de a menține o „flotă spațială de gardă de corp” al cărei rol este „de a manevra într-o poziție de pază în raport cu un satelit care este necesar să fie apărat”, potrivit unui document al US Space and Defence.
Publicația a sugerat că o navă spațială bodyguard ar fi una întărită cu propulsoare de manevră, oferindu-i „capacitatea de a urmări, de a se întâlni, de a se bloca sau de a se interpune între satelitul pe care îl păzește și o navă spațială inamică care atacă”.
Acești protectori vor avea arme laser, precum și capacități de război cibernetic și electronic. Au existat discuții pentru un acord internațional privind „zonele de siguranță spațială”, cu o distanță minimă de 50 km între sateliții orbitari, bodyguarzii urmând să opereze în zona care le este atribuită.
Orice pătrundere din exterior ar fi considerată o încălcare, cu dreptul de a lua măsuri defensive în conformitate cu regulile de angajare escaladată, începând cu un anunț public, urmat de „gărzile de corp” care ar împinge inamicul la distanță.
Citiți și:
Musk prezintă proiectul de lege Starlink: „De acum înainte, veți plăti Pentagonul”
CNN recunoaște: Ucraina este un poligon de încercare
Într-o liniște suspectă, pe 20 decembrie 2019, omenirea a pășit în era războiului spațial!
yogaesoteric
21 februarie 2023