Musk prezintă proiectul de lege Starlink: „De acum înainte, veți plăti Pentagonul”

De la sosirea în Ucraina în primăvara anului trecut, terminalele de satelit Starlink realizate de SpaceX, compania lui Elon Musk, au fost o sursă vitală de comunicare pentru armata ucraineană, permițându-i să lupte și să rămână conectată chiar și atunci când telefoanele mobile și rețelele de internet au fost distruse în timpul războiului cu Rusia.

Până în prezent, aproximativ 20.000 de unități de satelit Starlink au fost donate Ucrainei. Musk a scris recent pe Twitter că „operațiunea a costat SpaceX 80 de milioane de dolari și va depăși 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului”.

Dar aceste contribuții caritabile ar putea fi acum pe sfârșite. SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea înceta să mai finanțeze serviciul din Ucraina dacă armata americană nu plătește zeci de milioane de dolari pe lună.

Documentele obținute de CNN arată că SpaceX, compania lui Musk, a trimis în luna septembrie o scrisoare Pentagonului în care explică faptul că nu mai este în măsură să continue să finanțeze serviciul Starlink așa cum a făcut-o până în acel moment. Scrisoarea a cerut, de asemenea, ca Pentagonul să își asume finanțarea pentru guvernul ucrainean și utilizarea militară a Starlink, despre care SpaceX spune că ar costa mai mult de 120 de milioane de dolari pentru restul anului și ar putea costa aproape 400 de milioane de dolari în următoarele 12 luni.

Nu suntem în măsură să donăm terminale suplimentare Ucrainei sau să finanțăm terminalele existente pe termen nelimitat”, a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX către Pentagon în scrisoarea din septembrie.

Printre documentele pe care SpaceX le-a trimis Pentagonului și care au fost văzute de CNN se numără o cerere directă, care nu a fost raportată anterior, adresată lui Musk în iulie de către comandantul general al armatei ucrainene, generalul Valerii Zaluzhniy, pentru aproape 8.000 de terminale Starlink suplimentare. Într-o scrisoare de intenție separată către Pentagon, un consultant extern care lucrează pentru SpaceX a scris: „SpaceX se confruntă cu niște decizii teribil de dificile aici. Nu cred că au capacitatea financiară de a furniza terminale sau servicii suplimentare, așa cum a solicitat generalul Zaluzhniy”.

Scrisorile celor de la SpaceX au venit în contextul în care erau raportate întreruperi de amploare ale Starlink chiar în momentul în care trupele ucrainene încercau să recucerească terenul ocupat de Rusia în estul și sudul țării.

Citiți și:
Elon Musk sună alarma: Mulți oameni trăiesc cu impresia falsă că suntem prea mulți pe planetă
Va rescrie Elon Musk noua ordine mondială? Omul-cyborg bate la ușă

 

yogaesoteric
1 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More