Contestaţie la răspunsul CNA cu privire la sancţionarea postului OTV

Catre CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

Formulăm prezenta contestaţia la decizia CNA emisă cu adresa nr. 10 045/12.072007.

Constatăm că decizia Dvs. nu ia în considerare cererea noastră cu nr.9393/27.06.2007.

Intenţia noastră NU a fost aceea de a obţine drept la replică din partea postului de televiziune OTV, ne-am fi putut adresa direct televiziunii, ci aceea ca CNA să constate şi să sancţioneze potrivit legii:

– Propaganda de incitarea la ură prin difuzarea de către OTV a emisiunii amintite, cu încălcarea art. 95.1, a) din L 402/2003privind incitarea publicului la ură naţională şi religioasă şi art 40/L 504 care interzice incitarea la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate sau orientare sexuală, realizată pe fondul unor speculaţii pe marginea unui eveniment tragic .

Cităm 3 SMS-uri anonime prin care această propagandă a fost realizată:

«Oameni buni, nu e derapaj. Ei sunt MISA. Cunosc foarte bine o fam. din Bacău, au şi copil, s-au despărţit dar trăiesc împreună. Merg săptămânal la MISA, fac sex în grup şi de fiecare dată făcea test HIV (ea medic)…orgii… »

«În MISA nu există ideea de păcat. Totul e permis: relaţii sexuale între rude,etc. au adepţi printre intelectuali nu-s transparenţi, sunt o castă. Tantra yoga. Gina. »

«Doamna Ildiko are mare dreptate, face parte din organizaţia MISA, este coordonată de grupul ei. Ea manipulează totul cu ajutorul energiei negative. Fiţi atenţi, prin sex c. absorbea energie. B.S. »

Este evidentă intenţia de a crea un curent de opinie şi de a manipula opinia publică în legătură cu pretinse acţiuni de sex în grup, iar acesta este chiar conţinutul incitării la ură şi oprobriu public, situaţie interzisă de legile amintite.

Adăugăm că dreptul la replică pe care ne sugeraţi să îl cerem ar putea fi o măsură complementară, prin aceasta însă neputându-se înlocui sancţiunea prevăzută pentru instigare la ură.

De aceea, vă rugăm să aveţi amabilitatea de a reanaliza cererea formulată de MISA, cu nr. 9393/27.06.2007 şi să aplicaţi legile în vigoare.

Aşteptăm decizia Dvs. la adresa menţionată. Sperăm că vă veţi face aşa cum trebuie datoria.

Cu respect,


Biroul de presă MISA
8 august 2007

NOTĂ: În urma acestei sesizări depuse la CNA în data de 8 august, CNA a trimis următorul răspuns în data de 7 septembrie, prin care a respins contestaţia depusă de MISA.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat contestaţia dumneavoastră din data de 8 august 2007 (înregistrată la C.N.A. cu nr. 11220-09.08.2007) şi vă comunică următoarele:
Decizia Consiliului emisă în urma analizării, în şedinţa publică din data de 8 august 2007 a cererii dumneavoastră cu nr. 9393/27.06.2007 şi comunicată prin adresa cu nr. 10045/12.07.2007 rămâne valabilă. În conformitate cu prevederile legale în vigoare din domeniul audiovizual (Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, art. 54, 55) aveaţi la dispoziţie un interval de 20 de zile pentru a depune la sediul postului de televiziune OTV o cerere pentru acordarea dreptului la replică şi rectificare. Numai în cazul în care postul v-ar fi refuzat această solicitare, Consiliul ar fi putut interveni pentru aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.

ART. 54
(1) Cererea va fi înregistrată de radiodifuzor cu precizarea datei şi orei primirii, iar solcitantului i se va înmâna o dovadă scrisă în acest sens.
(2) În cazul în care radiodifuzorul refuză să înregistreze cererea, solicitantul se poate adresa direct Consiliului Naţional al Audiovizualului în termen de cel mult 30 de zile de la data difuzării programului care a produs lezarea.
ART. 55
Termenul de transmitere a cererii este de cel mult 20 de zile de la data difuzării emisiunii în care s-a produs lezarea.

Cu consideraţie,
Preşedinte Răsvan Popescu

Sesizare adresată CNA pentru sancţionarea postului OTV

yogaesoteric
septembrie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More