Controversata problemă a planetelor moderne

un articol de astrolog Rodica Purniche

Este momentul, probabil, să ne ocupăm puţin de această chestiune a astrologiei tradiţionale referitoare la planetele folosite. Omenirea a fost educată, sute de ani la rând, cu ideea că anticii considerau Pământul centrul sistemului solar şi că ei nu au cunoscut cele trei planete pe care astrologii secolului XX le-au numit „moderne”. Sunt două idei total false, şi iată de ce.

1. Iniţiaţii în arta divinatorie a astrologiei au fixat Pământul în centrul cercului zodiacal, din simplul motiv că noi ne naştem şi trăim pe Terra, dar şi pentru că fiecare dintre noi devine, prin naşterea sa fizică, centrul influenţelor cosmice pe care le manifestă armonia universală. Dacă ne-am naşte pe planeta Marte, cu siguranţă că ea va fi în centrul acestui cerc. Iar, din punct de vedere esoteric, aşa cum Dumnezeu este centrul Creaţiei sale iar Soarele centrul sistemului nostru planetar, tot astfel omul, în lumea în care vine, trebuie să fie centrul care emană iubire, creativitate, echilibru şi armonie. Dacă suntem după chipul şi asemănarea Tatălui, atunci trebuie să ne manifestăm asemeni Lui, indiferent unde ne-am afla. În clipa în care astrologia esoterică a devenit un fel de astrologie popularizată, informaţiile s-au alterat (dacă nu cumva multe au fost puse în circulaţie în mod greşit, iar asta cu bună ştiinţă) şi semnificaţiile ei sacre s-au pierdut, astfel încât ceea ce a ajuns la noi conţine şi foarte multe erori, şi lacune.

2. Marii iniţiaţi în astrologie au cunoscut foarte bine existenţa planetelor transpersonale; lor nu le-au trebuit telescoape şi sonde spaţiale pentru a investiga Universul sau măcar sistemul solar, pentru că ei şi-au folosit aspiraţia de a fi una cu Dumnezeu şi intuiţia, ceea ce le-a permis revelarea deplină a lumii şi a Cosmosului. Au ştiut, deci, că aceste planete „răspund” de evenimente şi trăsături colective, cum, de asemenea, au realizat că e nevoie să treacă foarte mult timp ca ele să intre în conştiinţa locuitorilor Terrei. În predicţiile lor excepţionale au păstrat secrete informaţiile referitoare la influenţele lor, care indică marile schimbări colective şi catastrofele, cum, de asemenea, ele puteau anunţa sfârşitul unui ciclu şi începutul unei noi epoci. Cu siguranţă că transpersonalele aveau nişte poziţii semnificative în cazul conducătorilor politici, al marilor preoţi şi iniţiaţi, al rebelilor şi al asasinilor.

3. La momentul istoric la care ne referim – şi anume, o omenire încă intim legată de Dumnezeu şi cunoscătoare a legilor divine – astrologia avea rolul de a atrage atenţia asupra unor perioade dificile sau benefice, ceea ce însemna că oamenii respectau ritmurile existenţiale cosmice, ştiind, astfel, când să acţioneze şi când nu. În clipa în care omul s-a substituit Tatălui şi, în loc să fie una cu Voinţa Lui, a ales calea ego-ului, a setei de putere şi a ataşamentului de plăcere, armonia universală a fost compromisă pe Terra, artele divinatorii s-au ocultat şi condiţia umană a fost supusă ignoranţei, limitării, decăderii.

4. În acele vremuri, reîncarnarea, transmutarea energiilor fiinţei şi karma (legea cauzei şi a efectului) erau cunoscute şi păstrate cu sfinţenie, astfel încât acea formă a astrologiei pe care noi o numim astăzi „predictivă” prezenta destinul din perspectiva limitărilor karma-ice şi a expansiunii spirituale, astfel încât nativul avea posibilitatea să afle unde anume suportă condiţionările destinului (culegând, în prezenta încarnare, ceea ce a semănat în alte vieţi) şi unde se poate manifesta liberul său arbitru, ca el să evolueze şi să se situeze, în vieţile viitoare, pe niveluri superioare de conştiinţă.

Calităţile conştientului şi planetele moderne

Planeta Uranus îşi manifestă influenţa în mod diferit faţă de ele, dar la fiecare nativ în alt fel. Pentru nativii raţionali, influenţele uraniene dau naştere inventatorilor şi geniilor ştiinţifice, amplificând influenţele mercuriene (prin calitate) şi pe cele saturniene (prin rapiditate). Acolo unde cercetătorul investighează ani la rând, inventatorul primeşte într-o secundă informaţia genială. Pentru nativii intuitivi, influenţele uraniene dau naştere geniilor artistice, amplificând influenţele lunare prin spontaneitate şi influenţele venusiene prin originalitate. Acolo unde cei talentaţi devin adepţii unei căi estetice şi se instruiesc pentru a obţine performanţa, genialul are într-o secundă revelaţia formei, a expresiei, a ritmului şi lansează, întemeiază sau devine el însuşi şcoală şi direcţie estetică. La nivel colectiv, Uranus influenţează foarte puternic generaţiile care răstoarnă într-o manieră imprevizibilă vechea ordine, pentru a afirma noi valori. Dar trebuie reţinut că influenţele sale sunt preponderente pentru creierul stând, pentru emisfera informaţională.

În ceea ce priveşte planeta Neptun, ea se manifestă preponderent asupra creierului intuitiv, deşi, asemeni planetei Uranus, ea lucrează la nivelul ambelor emisfere. Influenţele ei rafinează percepţiile, pentru emisfera stângă, şi amplifică inspiraţia, pentru emisfera dreaptă. La nivelul creierului informaţional intră în rezonanţă cu influenţele planetei Jupiter, pe care le ridică pe un nivel superior, generând, la nivel social, alte curente de gândire şi noi filosofii de viaţă, precum şi atitudini religioase. La nivelul creierului intuitiv intră în rezonanţă cu influenţele planetei Venus, pe care le ridică pe un nivel superior, generând, la nivel social, alte curente estetice şi un alt gust artistic, dar şi atitudini profund spirituale.

Planeta Pluton, asemeni Soarelui, dar fără a se situa pe un nivel superior lui, şi asemeni ambelor planete anterior discutate, îşi exercită influenţa la nivelul ambelor emisfere, dar forţa ei de manifestare depinde de felul în care acţionează nativul – la nivel individual – şi de planurile divine – la nivel colectiv. Astfel, putem constata că există nativi care, în mod conştient, îşi pun problema transformării lor totale, profunde, atunci când puterea lor de înţelegere a atins un anumit nivel, şi trec la o schimbare sistematică de concepţii, atitudini, deprinderi şi obiceiuri. Pe de altă parte, există nativi care, urmând o cale spirituală, devin una cu Voinţa divină şi transformarea este trăită, dar nu realizată conştient, întrucât ea urmează direcţii divine. La nivel colectiv, planeta Pluton aduce întotdeauna încheierea unui ciclu evolutiv şi procedează ca atare – prin distrugere totală pentru a reinstaura noua ordine – indiferent de atitudinea colectivă. El reprezintă acţiunea Voinţei divine în cea mai fermă şi mai înaltă manieră a sa.

februarie 2005
yogaesoteric.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More