Cotidianul Transilvan a publicat o analiză superficială despre «Efectul MISA»
Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică în urma publicării de către redacția Cotidianul Transilvan a articolului cu titlul „Pas cu pas spre Republica prezidenţială”. Articolul a apărut în data de 23 decembrie 2015 şi a fost semnat de Mihai Petean. Solicităm publicarea în aceleaşi condiţii editoriale a următoarei replici:
Redacția Cotidianul Transilvan a publicat recent un articol în care a urmărit să explice viziunea sa despre cum s-ar îndrepta societatea românească „pas cu pas spre Republica prezidențială”. În articol se apreciază că în perioada anilor 2000–2004 au existat patru fenomene mai puțin observate, dar care au avut implicații majore pe termen lung. Unul dintre aceste fenomene, care ar fi condus la „emergența” neașteptată a lui Klaus Johannis în funcția de președinte al României, ar fi fost – în opinia redactorilor Cotidianul – … „efectul MISA-Bivolaru”, care ar fi contribuit la faptul că Adrian Năstase a pierdut la alegerile prezidențiale din toamna anului 2004.
Referindu-se în special la consecințele ce au urmat așa-numitului „scandal MISA” din martie 2004, autorul articolului afirmă că „efectul MISA nu a fost analizat şi înţeles suficient, fiind perceput ca o excentricitate socială a momentului” și pretinde că oferă „pe scurt, o sinteză și o interpretare corectă”.
Biroul de Presă MISA constată însă că sinteza și interpretarea publicată de redacția Cotidianul Transilvan cu privire la respectivele evenimente legate de MISA alterează în mod regretabil datele esențiale, eroare ce nu poate fi scuzată de scopul realizării unei analize succinte.
Oricât de „pe scurt” ar fi tratat subiectul, nu se pot reduce faptele doar la descrierea simplistă că în martie 2004 „televiziunile au prezentat cu lux de amănunte arestarea lui guru Bivolaru”. Autoritățile române au înfăptuit în acea perioadă o serie întreagă de abuzuri pline de brutalitate nu doar asupra lui Gregorian Bivolaru, ci asupra a sute de persoane care nu aveau altă „vină” decât aceea că erau înscrise la un curs de yoga organizat de MISA.
De asemenea, este necesar să observăm că, într-adevăr, „impactul mediatic a fost major”, așa cum afirmă Cotidianul, dar aceasta nu datorită numărului uriaș de cursanți ai MISA (în articol este scris în mod exagerat că MISA ar fi avut 300.000 de membri), ci datorită turnurii de linșaj public ce a fost imprimată complet neprofesional chiar de către jurnaliști.
O altă eroare pe care o face Cotidianul Transilvan este aceea de a-l prezenta pe Adrian Năstase ca pe un fel de „victimă colaterală” a „scandalului MISA” de care ar fi fost mai degrabă responsabil ministrul de interne, Ioan Rus. În realitate există dovezi foarte clare ce arată că acele agresiuni asupra MISA au fost comandate tocmai de Adrian Năstase, care era prim-ministru. Sunt edificatoare în acest sens stenogramele de la acea vreme ale ședințelor PSD și chiar o emisiune TV în care Năstase a recunoscut indirect că tot ceea ce s-a declanșat atunci a fost o mare greșeală din partea lui.
Această greșeală a fost confirmată cu prisosință anul acesta de către instanța Tribunalului Cluj, care a decis achitarea tuturor persoanelor din cadrul MISA care fuseseră acuzate în contextul acelor evenimente din 2004. Mai mult, în motivarea deciziei respective de achitare, instanța a arătat că acuzațiile aduse yoghinilor au fost absurde, că ele au avut un „caracter represiv” și că „scopul real şi evident al rechizitoriului şi a trimiterii în judecată a inculpaţilor nu a fost tragerea lor la răspundere penală, ci desfiinţarea acestei şcoli de yoga”.
Biroul de Presă MISA apreciază că este important ca faptele legate de această școală de yoga să nu fie relatate cu jumătăți de măsură (doar din prisma acuzatorilor) pentru a nu mai persista dezinformările care au avut loc până acum.
Având în vedere că moto-ul publicației Cotidianul Transilvan este „Singurul nostru stăpân este adevărul”, Biroul de Presă MISA solicită restabilirea adevărului prin publicarea acestei replici.
Biroul de Presă MISA
31 decembrie 2015