Covid-19: Franța emite un „semnal potențial” despre legătura între vaccinul Moderna și inflamația vaselor de sânge
Ca parte a supravegherii sporite a vaccinurilor utilizate împotriva covid-19, a fost înființată o anchetă de farmacovigilență pentru a monitoriza în timp real profilul de siguranță al vaccinurilor disponibile în Franța pe baza declarațiilor făcute de profesioniștii din domeniul sănătății, persoanele vaccinate sau familiile acestora, scrie L’independent.
Rezultatele acestei evaluări au fost prezentate în cadrul comitetului de monitorizare al ANSM (Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate din Franța) cu rețeaua franceză a CRPV (Centrul Regional de FarmacoVigilență) din 14 aprilie 2022.
De la începutul vaccinării cu vaccinul Spikevax (Moderna), 25.314 cazuri de efecte adverse au fost analizate de CRPV-urile de raportare. În primul rând, este important de subliniat că rezultatele acestui studiu nu sunt alarmante, având în vedere numărul de cazuri supravegheate.
Totuși, un număr mare de cazuri se referă la reacții locale întârziate care nu sunt grave. Începând cu 8 noiembrie 2021, utilizarea vaccinului Spikevax este limitată la persoanele cu vârsta de 30 de ani și peste. În total, au fost efectuate peste 23.571.000 de injecții până la 7 aprilie 2022.
În urma unei analize a cazurilor de vasculită (inflamația vaselor de sânge), comisia consideră că acesta este un potențial semnal de alarmă legat de vaccinul Spikevax.
Vasculita este o inflamație vasculară sau, mai precis, o inflamație a peretelui vaselor de sânge.
Un total de 26 de cazuri de vasculită au fost raportate de la începutul urmăririi, toate rezolvate favorabil după terapia cu corticosteroizi. Timpul de debut, precum și mecanismul imuno-inflamator al acestor evenimente nu pot exclude în prezent un rol al vaccinului. Aceste evenimente vor fi împărtășite la nivel european.
„Din cauza gravității anumitor vasculite […], a plauzibilității cronologice a observațiilor primite în Franța, care sunt în concordanță cu cele publicate, și a studiului de disproporționalitate în favoarea unui risc pentru vasculitele cu vase mari, precum și a posibilelor mecanisme legate de inflamație și de răspunsul imun la vaccinuri, este necesar să se manifeste o vigilență deosebită față de pacienții care prezintă, rapid după vaccinare și după ce contextul de reactogenitate a fost exclus, simptome care nu sunt foarte specifice și care persistă într-un context inflamator.
Aceste observații vor continua să fie monitorizate îndeaproape. Aceste cazuri, și în special deteriorarea vaselor mici, constituie un semnal potențial. Nu a fost identificat niciun alt semnal în perioada vaccinării cu vaccinul Spikevax.”
Citiți și:
Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență a actualizat lista efectelor secundare ale „vaccinurilor” anticovid (I)
EMA avertizează: au apărut noi efecte adverse ale vaccinurilor!
yogaesoteric
20 iunie 2022