Crăciunul, sărbătoare geto-dacică. Informații care răstoarnă multe dintre aspectele pe care credeai că le știi

 

De mii de ani, pe teritoriul României de astăzi, strămoșii noștri marcau solstițiul de iarnă cu ritualuri și practici spirituale legate de moarte și renaștere.

Deși pentru cei mai mulți Crăciunul are doar rezonanțe creștine, în realitate acest moment marchează o sărbătoare pre-creștină, creștinismul suprapunând momentul nașterii lui Iisus peste aceasta. De altfel, opiniile cercetătorilor duc momentul nașterii Domnului în primăvară, nicidecum pe 25 decembrie, după ce o perioadă a fost sărbătorit și pe 6 ianuarie…

În ceea ce îl privește pe Moș Crăciun, imaginea lui cu straie roșii și cu tabăra în Laponia este doar un concept de marketing în spatele căruia se fac mulți bani.

Pentru vremea geto-dacilor, Moș Crăciun – Zeu pastoral – avea altfel de îmbrăcăminte, într-o altă culoare, iar darurile lui erau spirituale…

Pentru a afla mai multe detalii inedite despre Crăciun, ca sărbătoare geto-dacică, vă invităm să vizionați emisiunea realizată de Daniel Roxin, în care i-a avut ca invitați pe prof. univ. dr. Ion Ghinoiu, etnolog, membru corespondent al Academiei Române și pe regizorul Leonardo Tonitza.

O emisiune cu o bogăție de informații inedite, o emisiune care răstoarnă multe dintre aspectele pe care credeați că le știți despre Crăciun.


Citiţi şi:
Crăciunul, sărbătoarea bucuriei de a exista ca fiinţă umană ce-l poate cunoaşte pe Dumnezeu
Naşterea lui Iisus: adevărata poveste

 

yogaesoteric
23 decembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More