Crăițele – Planta medicinală care poate vindeca diabetul zaharat, pancreatita și afecțiunile vasculare

Crăiţele (Tagetes patula) ocupă un loc de frunte pe rafturile farmaciei naturii. Planta este folosită ca leac popular încă din străvechime, deşi puterile i-au fost dovedite ştiinţific abia recent.

Florile galben-portocalii, viu colorate, absorb din pământ şi depozitează în petale aurul şi cuprul – microelemente foarte importante pentru funcţionarea organismului.

Petalele de crăiţe, uscate şi măcinate sub formă de pulbere, sunt o mirodenie populară în Georgia, în Munţii Caucaz, unde sunt numite Imeruli shaphrani datorită culorii galbene şi gustului iute-acid, dând un gust specific mâncărurilor de acolo. Sunt un condiment foarte popular în bucătăria georgiană, fiind ceea ce garam masala reprezintă pentru bucătăria din nordul Indiei.

Crăiţele au în compoziţie principii active precum helenina, patuletina, flavone (cvercetagetina), uleiuri volatile (tagetona, linalol, limonen, ocimen), carotenoizi, alfa şi betacaroten etc.

Beneficiile asupra sănătăţii ale florilor de crăiţă

Tratament pentru piele

Unguentul poate fi folosit pentru a calma arsurile solare, negii, muşcăturile de insecte, acneea şi ulceraţiile. În plus faţă de vindecarea rănilor, este bun pentru îngrijirea pielii uscate.

Ceai digestiv

Ceaiul preparat sub formă de macerat la rece poate reduce simptomele cauzate de bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi colita. Este, de asemenea, de ajutor pentru tratarea gastritei, a refluxului acid şi al ulcerelor, precum şi pentru reducerea crampelor menstruale.

Stimulează sistemul imunitar

Crăiţele diminuează tusea, durerile în gât sau febra.

Hepatita C

Se recomandă o cură de macerat de crăiţe în combinaţie cu alte plante, care îi sporesc efectul terapeutic. Pentru o cură este nevoie de aproximativ 300 de flori colorate intens, spre purpuriu, proaspete sau uscate.

Se toacă o floare de crăiţă de mărime medie sau mare, se amestecă cu 10 flori de gălbenele, o crenguţă de peliniţă cu floricele (aproximativ 5 cm lungime), o linguriţă rasă de rostopască şi o lingură de mentă. Plantele se pun la macerat într-un litru de apă rece, timp de 4-6 ore. Ceaiul preparat astfel se bea pe parcursul zilei. Primul pahar se bea uşor călduţ, dimineaţa pe nemâncate, eventual cu o linguriţă de miere de albine.

Reduce inflamarea ochilor şi conjunctivita

Rezultatele studiilor care au fost făcute pe animale arată că extractul de crăiţe este capabil să trateze conjunctivita şi alte afecţiuni inflamatorii oculare cronice. Extractul prezintă proprietăţi antibacteriene, antivirale, antifungice şi imunostimulatoare. Pe lângă efectul de reducere a infecţiilor oculare, susţine vederea prin protejarea ţesuturilor delicate din ochi de efectele luminii ultraviolete.

Citiţi şi:
Legume, fructe şi plante medicinale ce luptă cu radiaţiile
Camforul și ricinul sunt două plante medicinale ale căror proprietăți vindecătoare surprinzătoare au fost redescoperite în prezent

 

yogaesoteric
28 mai 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More