Creierul uman percepe lumea ca pe un multivers cu până la 11 dimensiuni

 

Noi cercetări sugerează că este aproape imposibil să înțelegem creierul uman, deoarece acesta nu percepe lumea în doar două sau trei dimensiuni. Creierul uman înțelege lumea vizuală în până la 11 dimensiuni.

Descoperirea uimitoare lămurește de ce chiar și explorările bazate pe tehnologii de vârf, cum ar fi imagistica funcțională prin rezonanță magnetică (IRM), au dificultăți să explice ce se petrece în creierul nostru. Printr-un IRM funcțional, activitatea creierului este monitorizată și reprezentată ca o imagine tridimensională care se modifică în timp. Cu toate acestea, dacă de fapt creierul funcționează în 11 dimensiuni, a spune că un IRM funcțional 3D explică activitatea cerebrală este ca și cum ne-am uita la umbra gămăliei unui ac spunând că aceasta explică întregul univers, plus o multitudine de alte dimensiuni.

Echipa de cercetători condusă de un grup de oameni de știință de la École Polytechnique Fédérale din Lausanne, Elveția a detectat complexitatea creierului în timp ce lucra la proiectul Blue Brain. Scopul proiectului este de a crea o replică pe cât posibil similară biologic creierului uman.

În timpul cercetării, oamenii de știință au creat diverse simulări ale creierului și au aplicat modelelor generate de calculator o formă avansată de matematică, numită topologie algebrică. „Topologia algebrică este în același timp ca un telescop și un microscop. Poate să mărească imaginea rețelelor pentru a găsi structuri ascunse – copacii din pădure – și să vadă spațiile goale – luminișurile – toate în același timp”, a spus autorul studiului, Kathryn Hess.

Ceea ce Hess și colegii ei au descoperit a fost că informațiile vizuale sunt procesate de creier prin crearea de structuri neurologice multidimensionale, numite clici, care se dezintegrează în momentul în care sunt înțelese, informează revista Newsweek, care a raportat prima dată despre cercetarea publicată în jurnalul Frontiers in Computational Neuroscience. Aceste clici au până la 11 dimensiuni diferite și se formează în găuri de spațiu, numite cavități.

Odată ce creierul înțelege informațiile vizuale, atât clicile cât și cavitatea dispar.
„Apariția cavităților multidimensionale când creierul procesează informații înseamnă că neuronii din rețea reacționează la stimuli într-o manieră extrem de organizată”, a declarat cercetătorul Ran Levi. „Este ca și cum creierul reacționează la un stimulent prin construirea, apoi distrugerea, unui turn de blocuri multidimensionale, începând cu tije (1D), apoi scânduri (2D), apoi cuburi (3D) și apoi geometrii mai complexe cu 4D, 5D etc. Progresia activității în creier seamănă cu un castel de nisip multidimensional care se materializează din nisip și apoi se dezintegrează”, a spus el.

Henry Markram, director al proiectului Blue Brain, a explicat cât de importantă ar putea fi descoperirea structurilor multidimensionale: „De obicei, matematica aplicată rețelelor de studiu nu poate detecta structurile și spațiile multidimensionale pe care acum le vedem clar”, a spus el. „Am găsit o lume pe care nu ne-am imaginat-o niciodată. Există zeci de milioane de astfel de obiecte chiar și într-o mică părticică a creierului, cu până la șapte dimensiuni. În unele rețele, am găsit chiar și structuri cu până la 11 dimensiuni.”


Citiți și:

Important de ştiut – 7 aspecte fascinante despre creier

Neuronii din creier se acordă pe diferite frecvenţe de vibraţie pentru a efectua diferite sarcini în ceea ce priveşte memoria spaţială

Vrei sa îți meargă creierul excepţional? Vezi cât zahăr trebuie să consumi!

 

yogaesoteric
19 iulie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More