Fenomen neașteptat: fundul Oceanului Planetar se adâncește. Care este cauza fenomenului de tasare?

 

Începând cu anul 1993 s-au emis diferite predicții, care arătau că nivelul apelor mărilor și oceanelor va crește în perioada care avea să urmeze. Dar acele prognoze – dintre care unele de-a dreptul alarmante – nu s-au confirmat, în pofida faptului că topirea ghețurilor de la poli a continuat și că volumul de apă al Oceanului Planetar a crescut. Motivul pare să fie acela că pe vaste întinderi fundul oceanelor a început să se taseze, să coboare. Cauza? Este chiar creșterea volumului de apă, ce exercită o presiune ridicată asupra pământului de pe fundul Oceanului Planetar.

Oamenii de știință știu de mai multă vreme că, în ciuda unor aparențe, scoarța terestră reprezintă o structură elastică, ce se modifică chiar și sub influența mareelor, care duc la redistribuirea apei din mări și oceane.

Anterior s-a mai arătat că există modificări ale scoarței terestre sub influența unor factori cosmici (așa numita maree terestră) sau ca efecte ale unor fenomene meteo extreme. Anul trecut, uraganul Harvey a transportat o cantitate atât de mare de apă în Texas, încât, sub povara acesteia, s-a produs tasarea solului (coborârea nivelului său) cu 2 centimetri în zonele afectate de inundații.

Într-un nou studiu, arată livescience.com, cercetătorii au evaluat în ce măsură s-a modificat fundul oceanului între 1993 și 2014, luând în considerare cantitatea de apă ce s-a adăugat în oceane, prin topirea ghețurilor polare. Ei au descoperit că, pe durata a două decenii, la nivelul întregii planete bazinele oceanice s-au afundat în medie cu 0,1 milimetri pe an, cu o deformare medie de 2 milimetri. Desigur, în unele zone procesul a fost mai accentuat. De pildă, arată cercetătorii, nivelul solului de pe fundul Oceanului Arctic s-a redus cu 1 milimetru pe an. Astfel, fundul oceanului a coborât, în medie, la un nivel aflat cu 20 de milimetri mai jos, după cum se arată în studiul publicat în Geophysical Research Letters.

Gradul de tasare a fundului Oceanului Planetar, ca urmare a greutății enorme a noilor cantități de lichid adăugate prin topirea ghețurilor arctice și antarctice, ar putea să nu pară prea important, atâta vreme cât discutăm despre reduceri ale nivelului anterior cuprinse între 2 și 20 de milimetri. Totuși, datorită faptului că fenomenul de tasare a afectat uriașe suprafețe acoperite de apă, nivelul mărilor și oceanelor nu a mai putut crește în măsura prognozată în anii ’90.


Citiți și:

Imagini uluitoare care demonstrează că oceanul este viu și extrem de puternic

Cercetătorii au descoperit un «soare interior» care încălzește planeta?

Râul cel subacvatic de pe fundul Mării Negre, cu copaci, frunze şi cascade 

 

yogaesoteric
19 iulie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More