Creșterea concentrației de dioxid de carbon din atmosferă a sporit recoltele agricole

Am fost încântat să mă alătur lui Richard Tice în excelenta sa emisiune de la Talk TV pentru a discuta despre unele dintre recentele vești bune despre mediu care sunt ignorate de mass-media. Mai multă gheață arctică, urși polari, foci și corali, bineînțeles. E minunat să ne ocupăm de asta, dar oare nu se vor încheia toate aceste vești bune?

Mai nou, oamenii de știință au arătat că producția mondială de alimente a crescut în ultimele decenii, deoarece dioxidul de carbon a ajutat la revenirea la nivelele atmosferice obișnuite de-a lungul timpului geologic până în trecutul relativ recent. Un om de știință italian a estimat că o reducere a CO2 atmosferic la nivelele preindustriale ar duce la o scădere cu 18% a producției multor produse alimentare de bază, la nivel mondial.

Nivelul actual al CO2 atmosferic, de 419 părți pe milion (ppm), este aproape de un minim istoric. Dacă va scădea cu mult mai mult, să spunem la aproximativ 180 ppm, viața vegetală și umană va începe să dispară. Potrivit ecologistului dr. Patrick Moore, în ultimii 500 de milioane de ani, cantitatea de carbon din atmosferă a scăzut de la 15.000 de miliarde de tone la puțin peste 850 de miliarde de tone. O infimă parte din această captură enormă este eliberată în timpul perioadelor de încălzire naturală, în special din marile depozite păstrate în oceanele Pământului.

Mulți oameni de știință rămân relaxați în ceea ce privește creșterea nivelului de CO2. Dr. Roy Spencer, fost cercetător principal la NASA, remarcă, de asemenea, efectul benefic asupra plantelor, adăugând: „CO2 este necesar pentru ca viața pe Pământ să existe, avem o cantitate prețioasă de CO2 în atmosfera terestră”.

Bineînțeles isteria actuală cu privire la CO2, politizată în interesul promovării proiectului de comandă și control Net Zero, se referă la efectele de încălzire în atmosferă. Dar legăturile care arată o creștere automată a temperaturii după o creștere a CO2 sunt greu de găsit de-a lungul celor 600 de milioane de ani de înregistrări climatice. O ipoteză interesantă care câștigă teren științific este aceea că, după un anumit punct, gazul devine „saturat”, iar proprietățile sale de încălzire scad drastic. Această ipoteză nu a fost demonstrată în mod satisfăcător pentru toți, dar rămâne o explicație mai plauzibilă a tendințelor observate în trecut decât ideea de legătură automată care a devenit parte a propagandei actuale a „științei”.

Ceea ce este de necontestat este faptul că Pământul s-a „înverzit” consistent în ultimii 40 de ani, datorită gazelor suplimentare. S-a estimat că a avut loc o creștere de 14% a vegetației, în principal din cauza nivelurilor mai ridicate de CO2 din această perioadă. Într-o lucrare publicată în 2016 de 32 de autori din opt țări, s-a observat că a existat o „creștere persistentă și generalizată” a înverzirii pe 25-50% din suprafața vegetală globală. Creșterile recente ale vegetației la nivel global sunt prezentate în partea de sus într-o imagine compilată de NASA. Mai multă vegetație înseamnă, bineînțeles, mai multă hrană. Orice formă de viață beneficiază de aceasta, de la insecte la tigri și, bineînțeles, oamenii.

La 14 septembrie, Daily Sceptic a relatat despre activitatea a patru oameni de știință italieni care au întreprins o revizuire majoră a tendințelor climatice istorice și au ajuns la concluzia că datele nu susțin o „urgență climatică”. Aceștia au remarcat, de asemenea, o „înverzire” recentă considerabilă a biomasei vegetale cauzată de nivelurile mai ridicate de CO2. Ajutat și de marile îmbunătățiri ale tehnologiei agricole, randamentul alimentelor a crescut foarte mult. Patru culturi – porumb, orez, soia și grâu – asigură 64% din aportul caloric uman.

Graficul de mai sus arată creșterile uriașe ale producției, înregistrate în ultimii 60 de ani, care se situează între 2,4% și 3,8% pe an. Desigur, fără aceste creșteri ale productivității agricole, lumea ar fi mult mai săracă și mai înfometată. Oamenii de știință italieni fac mai mult decât o aluzie la acest aspect atunci când notează: „Ecologizarea globală este o provocare culturală care ne determină să reflectăm asupra implicațiilor benefice ale creșterii nivelului de CO2 din atmosferă”.

Site-ul de științe climatice No Tricks Zone a evidențiat recent alte două studii științifice care au arătat că efectele unei fertilizări mai mari cu CO2 determină înverzirea globală și creșterea fotosintezei. Un grup de cercetători a sugerat că ar exista o creștere de 30-50% a fotosintezei atunci când CO2 se situează într-un interval cuprins între 451 și 720 ppm. Acest aspect ar conduce la o creștere cu 25% a randamentului culturilor. Cercetătorii au analizat în special orzul și au constatat o creștere a randamentului de 54% dacă CO2 ajunge la 700 ppm.

Între timp, un alt grup de oameni de știință a constatat că nivelurile ridicate de CO2 sunt foarte utile pentru pomii fructiferi, producând „o fotosinteză sporită, o utilizare eficientă a apei, creștere și biomasă”. Cu un nivel de CO2 de 600-750 ppm, plantele vor crește cu 30% mai repede. Se spune că cercetările lipsesc în cazul fructelor, în comparație cu multe alte culturi, dar autorii conchid că: „Există, fără îndoială, un efect de fertilizare al CO2 asupra speciilor de fructe, care crește odată cu avansarea schimbărilor climatice”.

Clima, desigur, este mereu în schimbare, iar anularea dezbaterii pe această temă în temeiul directivei privind știința „care deja s-a pronunțat decisiv” nu este decât o insultă la adresa inteligenței. Se presupune că există un efect complet dăunător asupra climei cauzat de oamenii care ard combustibili fosili. Dar nu există încă nicio lucrare științifică credibilă, revizuită inter pares, care să dovedească în mod concludent că oamenii sunt cauza întregii sau celei mai recente încălziri globale. Există pur și simplu o presupunere că nivelurile mai ridicate de CO2 din atmosferă vor fi catastrofale, producând o încălzire care până în prezent a fost observată doar în modelele climatice.

Nu e de mirare că mulți oameni de știință sunt relaxați în legătură cu nivelurile mai ridicate de CO2. Dr. Patrick Moore, unul dintre fondatorii inițiali ai Greenpeace, a declarat chiar că așteaptă cu nerăbdare ziua în care guvernele se vor întâlni pentru a semna tratate prin care vor promite să își mărească într-un mod benefic emisiile de carbon.

Autor: Chris Morrison

Citiți și:
«Schimbările Climatice» – o Minciună Globală: Taxarea Globală, Reducerea Populației și Noua Ordine Mondială (I)
Steven Mosher, om de știință: «Schimbările climatice sunt cea mai mare fraudă științifică săvârșită vreodată asupra familiei omului»
Alte patru mituri climatice demontate

 

yogaesoteric
4 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More