Cristi Puiu, devastator cu guvernanţii: Dau vina pe români, îngenunchează ţara şi resuscitează poliţia politică

 

Reputatul regizor român Cristi Puiu a făcut un rechizitoriu devastator la adresa măsurilor luate de actualii guvernanți în pandemie, acuzându-i, într-un interviu pentru ziare.com, că aruncă vina în capul cetățenilor și iau măsuri draconice care vor îngenunchea țara și vor readuce poliția politică.

„A dispărut şi conştiinţa. Oamenii ăştia ar face mai bine să se preocupe de ziua de mâine, de consecinţele pandemiei decât de propriul lor confort” spune regizorul despre politicienii actuali.

„Dacă eu mizez pe popor, dacă vreau să îl protejez, dacă pe mine, putere, mă interesează să îmi hrănesc relaţia cu poporul, să o protejez, atunci este necesar să fac tot ce pot pentru a păstra o naţie sănătoasă la trup şi la cap, mai ales să mă preocupe gândindu-mă în perspectivă, dacă poporul va ieşi oare sănătos din această terapie a fricii? Care este şansa să îmi păstrez încrederea în guvernanţi? Niciuna.”

„Când cineva pune un semn întrebare, imediat e pus la zid”

„Presa şi mass-media se sinucid. Oamenii nu spun ce gândesc, pentru că îşi protejează prezentul, astfel că oamenii vor evita să intre în conflict cu semeni lor, vor purta mască, vor face ce le spune statul, chiar dacă nu cred, însă se vor uita să citească printre rânduri. În realitate, încrederea în presă şi mass-media a scăzut foarte mult. Vedem o culpabilizare aproape de mecanismul ţapului ispăşitor în modul în care omul simplu/cetăţeanul este făcut vinovat. Şi mai este ciudat faptul că atunci când cineva pune un semn de întrebare / un dubiu imediat este pus la zid. Şi asta în mod bizar având un discurs public centrat pe democraţie. De ce nu sunt întrebaţi oamenii? Este imposibil de acoperit dimensiunea acestui eveniment pentru un singur om. De ce nu auzim toate vocile, chiar dacă spun prostii? (…)

Eu nu pot formula un gând consistent faţă de discursul unui medic. Societăţile funcţionează în baza încrederii, un lanţ al încrederii. Astăzi ce avem? Neîncredere. Învăţământul s-a dus în jos, încrederea a dispărut. Politicienii au călcat în străchini în ultimii 30 de ani. Unii chiar şi-au mânjit mâinile cu sânge la Revoluţie, sunt responsabili, dar nu sunt traşi la răspundere şi probabil nici nu vor fi traşi, cum se petrece în istorie, dar când tu, politician, de la înălţimea tribunei de ales al poporului îl iei şi îl cerţi pe poporul amărât şi deznădăjduit, îl tragi de urechi şi îl faci responsabil pentru măsurile pe care tu le iei – cum să numesc asta decât un tupeu al politicianului (…)

Noii ciocoi trag cetățeanul la răspundere

Noi suntem o ţară care se descompune, o ţară care din 1989 se dezintegrează şi vin ăştia, lupii tineri în timpul Revoluţiei, astăzi noii ciocoi, şi te trag pe tine cetăţean la răspundere, dar uită că ei au ajuns acolo pentru că au fost aleşi. Dar oare cetăţeanul nu este afectat de tot ce se petrece, cu pandemia? Oare cetăţeanul este un fel de sinucigaş needucat aşa cum scuipă toţi pe el pe toate reţelele de socializare, pe la televizor? Dar dacă nu este aşa? Dacă istoria o să îi dea cetăţeanului dreptate? Oricum va fi prea târziu, şi dacă măsurile vor fi din ce în ce mai draconice, şi dacă ţara asta va fi îngenuncheată şi dacă vor resuscita poliţia politică.

Mi se spune că sunt cam pesimist, dar mă uit la discursul pe care îl folosesc oamenii politici şi este ireal. Cum este posibil să vorbeşti aşa cu cetăţenii tăi?” mai spune regizorul.


Citiţi şi:
Regizorul Cristi Puiu: ‘Mi-e teamă că ne îndreptăm către o formă de totalitarism pe care nu îndrăznim să îl denumim’
Mult rău a făcut Iohannis României (II)

 

yogaesoteric
3 noiembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More