Cristian Jura, secretar de stat CNCD, s-a autosesizat împotriva medicilor care refuză să trateze pacienți nevaccinați anti-covid

Este necesar să tragem un semnal ferm de alarmă

După ce Gândul.ro a prezentat cazul unui al doilea medic care a declarat că nu va primi pacienți nevaccinați anti-covid, Cristian Jura, secretar de stat și membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a transmis că o astfel de situație este cât se poate de alarmantă și nu poate fi abordată superficial, rezultatele pe termen mediu și lung fiind de natură a afecta drepturile tuturor pacienților români.

După ce Cătălin Petrencic, medic în Călărași, a anunțat că va scoate din lista sa persoanele care refuză vacccinarea anti-covid, un al doilea medic, Sorin Paveliu – medic primar boli interne – a făcut public faptul că va primi în cabinetul său doar persoane care s-au imunizat împotriva virusului.

Dacă cineva nu vrea să se vaccineze este deja în afara acestui grup al oamenilor pentru care statul a decis să le asigure sursa de finanțare pentru a se vaccina și este decizia lor personală. În aceste condiții, și decizia noastră personală este că dacă cineva nu vrea să se vaccineze, să apeleze la alt cabinet. Este o chestie de respect reciproc a vieții atât a noastră, cât și a vieții lor. Noi suntem persoane de 60 de ani. Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să acceptăm o persoană care este posibil infectată și care i-ar putea infecta și pe alții, inclusiv pe noi”, a declarat medicul Sorin Paveliu.

„Cetățenii României nu este cazul să fie abandonați de medici, atât timp cât vaccinarea este voluntară”

Cristian Jura, secretar de stat și membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a declarat că se va autosesiza împotriva medicilor care refuză sa trateze pacienții nevaccinați anti-covid.

Un astfel de refuz, transmite secretarul de stat, poate fi încadrat „ca un caz de discriminare”, reprezentând „o excludere, o preferință pe baza unui criteriu”.

Cetățenii României nu trebuie abandonați de medici, atât timp cât vaccinarea este voluntară. Noi aflăm, prin toate mijloacele mass-media, că vaccinarea nu este obligatorie, ci este voluntară, și – pe de altă parte – vedem că apar medici care au declarat că, sub o formă sau alta, nu mai doresc să trateze pacienții care nu se vor vaccina. […] Un astfel de refuz, din partea unui medic, se încadrează perfect ca un caz de discriminare și, firește, poate fi analizat din această perspectivă. Reprezintă o excludere, o preferință pe baza unui criteriu. Iar acest criteriu este a fi sau a nu fi vaccinat anti-covid sau a avea sau nu intenția de a te vaccina anti-covid”, precizează secretarul de stat Cristian Jura.

Cristian Jura: „Dacă vor avea aceeași atitudine, atunci ce se va petrece cu locuitorii din zonele respective, cetățeni ai României?”

Cristian Jura consideră că în zonele rurale din România se poate ajunge chiar în situații-limită dacă medicii – fiind foarte puțini la număr – vor avea „aceeași atitudine”.

Secretarul de stat mai spune că este nevoie de un „semnal de alarmă” ferm, din acest punct de vedere, fiindcă „vorbim despre populația României, atât de greu încercată în ultimul an”, iar românii „nu trebuie puși în dificultate” din punct de vedere medical.

Este necesar să ne gândim, pe de altă parte, și la zonele rurale, nu neapărat numai la orașele mari, municipii, capitale de județ etc., în zonele acelea unde există doar un singur medic sau doi. Și, dacă vor avea aceeași atitudine, atunci ce se va petrece cu locuitorii din zonele respective, cetățeni ai României? Deocamdată nu suntem în această situație, dar este necesar să prevenim, să tragem un semnal ferm de alarmă, pentru a nu ne afla, cumva, în fața unui fenomen. Un medic a depus un jurământ și trebuie să respecte jurământul respectiv. Trebuie să trateze toate persoanele, indiferent de culoare, rasă, vaccinare sau nevaccinare. Vorbim despre populația României, atât de greu încercată în ultimul an – stare de urgență, stare de alertă, alte neajunsuri induse de pandemia de coronavirus –, iar acum, când se întrezărește luminița de la capătul tunelului, ne trezim că, din punct de vedere medical, românii vor fi în dificultate, or acest aspect trebuie evitat cu orice preț”, insistă Cristian Jura.

Potrivit informațiilor transmise de Cristian Jura, autosesizarea a fost înregistrată în 15 ianuarie, urmând ca medicii respectivi – Cătălin Petrencic și Sorin Paveliu – să fie citați la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Totodată, vor fi solicitate și puncte de vedere oficiale, atât din partea Colegiului Medicilor din România, cât și din partea Ministerului Sănătății.

 

Citiţi şi:
Un medic de familie își refuză pacienții care nu se vaccinează
Pașaportul Covid împarte populația în cetățeni de mâna întâi – Imuni – și de mâna a doua – Non-Imuni
Dr. Vasile Astărăstoae: Sunt inacceptabile blamarea și stigmatizarea pacienților care au dubii cu privire la Covid-19

 

yogaesoteric
31 martie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More