Cristian Moisoiu: „Mă poate lămuri cineva cum e cu următorul paradox?”

Mă poate lămuri cineva cum e cu următorul paradox? Văd că ar fi un sondaj care zice că doar 26% dintre români și-ar apăra țara în caz de război, iar 48% zic că nu ar apăra-o. (Nu mă miră, dat fiind atacurile neîncetate din ultimii ani asupra identității naționale, iar dezbinarea și neîncrederea au fost semănate în societate chiar de către liderii noștri politici. Noi singuri ne-am sabotat siguranța națională. Ce valori și ce țară să mai aperi, când ea a fost constant lovită și atacată la temelie?!)

Dar altceva vreau să spun: pe facebook-ul românesc, cum se face că domină războinicii, cel puțin declarativ (dacă nu or fi instigatori?!), cei care sar ca arși la orice opinie pacifistă, cei care au poziții și convingeri extrem de clare în privința războiului din Ucraina și nu sunt dispuși să fie cedat absolut nimic în vreo negociere de pace? Negocierea cu Rusia a devenit subiect tabu.

Deci, cum se justifică aceste neconcordanțe?

Cum pe rețelele de comunicare virtuală războinicii sunt cei mai vocali, sar la atac, de zici că mâine s-ar lua cu arma în dinți la luptă cu armata rusă, iar, în fapt, niciun sfert nu ar fi dispuși să își sacrifice viața pentru apărarea țării?

Eu nu înțeleg. Cum pe facebook ești agresiv, înverșunat, mare războinic, iar în realitate, ești primul care ți-ai lua tălpășița? Oare, unde mai găsim noi un profil asemănător de viteji anonimi în mediul virtual, cu drapele diverse afișate cât mai ostentativ, dar care se pun instant pe plâns dacă le-ai zgâriat trotineta pe stradă?

Deci, cum facem, vitejilor? Cine te aștepți să lupte contra rușilor, dacă insiști pe ideea că Rusia lui Putin este necesar să fie scoasă din Ucraina prin forță, că trebuie luptat până la ultimul ucrainean sau român? Cine se va lupta, dacă tu împingi România în război contra Rusiei, prin mesaje agresive de susținere a implicării de partea Ucrainei, dar ai fi primul care îți faci bagajele?

Las’ că toți propagandiștii războiului din presa românească, traducători de proastă factură după CNN, bine cunoscută școală de „warmongeri” și „fake news”, nici ei nu ar mișca vreun deget la o adică. Nu e, însă, limpede că cineva, nu spun cine, pregătește terenul printr-o propagandă deșănțată, pentru ca eventualitatea războiului să devină acceptabilă social în România, tot instigând și promovând ideea că războiul este necesar și inevitabil? Războiul nu este însă necesar sau inevitabil. Iar, autoritățile române este necesar să facă orice le este în putință să țină România departe de acest război.

Focul pus în Ucraina este necesar să fie stins, nu ațâțat până într-acolo încât să devină incontrolabil și chiar mai distructiv, cu milioane de victime. Tripleta Iohannis-Ciucă-Dâncu să știe că nu are acceptul poporului pentru a ne duce în acea direcție, spre care ne îndreaptă propaganda, să reziste presiunilor de implicare și mai adâncă în războiul din Ucraina, pentru că nu este războiul nostru, iar românii vor pace, nu joaca cu focul.

Cristian Moisoiu

Citiți și:
România – prada mercenarilor
Este necesar să ținem cu România! – Interviu cu prof. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române

 

yogaesoteric
16 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More