CSAT, refuz năucitor la cererea de demilitarizare a serviciilor: Avem nevoie de ele în război

CSAT a oferit un răspuns epocal unei întrebări fundamentale, care chinuie de ani de zile destul de mulți cetățeni, și anume de ce România e singura țară din UE care are servicii secrete militarizate, în pofida angajamentelor luate la integrarea în NATO și în uniune. Conform Consiliului, țara are nevoie de agenții secreți spre a fi trimiși în război, în caz de nevoie, mai ales în contextul ucrainean.

Legea suveranității, introdusă în parlament cu ceva timp în urmă de către un grup de parlamentari de la mai multe partide, are o prevedere de maximă greutate, conform căreia oamenii din SRI, SIE, SPP și STS ar urma să devină angajați civili, cu rang de funcționari publici, și nu militari ca până în prezent.

Acest aspect ar pune capăt unei situații nespecifice democrațiilor occidentale, în care toate serviciile secrete autohtone sunt militarizate, ceea ce conduce la o altă situație încă mai gravă, și anume implicarea de structuri militarizate, precum STS, în procesele electorale.

Legea nr. 51 din 29 iulie 1991 privind securitatea națională a României se modifică după cum urmează: (1) La articolul 29, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(1) Serviciile de informații, contrainformații, pază, telecomunicații speciale și cele asimilate acestora se organizează exclusiv în sistem civil, angajații acestora devenind prin asimilare funcționari publici cu statut special, având dreptul de a se organiza în sindicate și de a fi cercetați de parchetele civile corespunzătoare”, se arată, între altele, în propunerea legislativă, care mai prevede și modificări pentru legea fiecărui serviciu în parte.

Legea a primit – sub semnătura consilierului prezidențial Ion Oprișor – un aviz lesne de intuit, de la CSAT, adică profund indignant, dar e de-a dreptul spectaculos argumentul adus împotriva demilitarizării serviciilor.

Intervenția legislativă asupra legilor de organizare și funcționare a unor instituții ale sistemului securității naționale, cu scopul demilitarizării acestora, este total inoportună, în special în actualul context de securitate și în antiteză cu Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, dar și cu natura juridică și rolul acestor instituții în arhitectura statală, având în vedere următoarele considerente:

– prin efectivele acestora, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază constituie o importantă forță pentru mobilizare în cazul unei agresiuni armate;

– legile de organizare și funcționare a serviciilor stipulează că acestea au structură militară și fac parte din sistemul național de apărare.”

Dincolo de faptul că CSAT aduce un argument de-a dreptul infantil la al doilea punct, mai pe românește legea nu poate fi modificată pentru că așa prevede ea, e spectaculos, cum spuneam, argumentul principal.

Sereiștii nu pot deveni civili pentru că țara are nevoie de ei pe front. Punct. Restul statelor civilizate ale lumii se pot dispensa în război de oamenii CIA, FBI, BND, MI6, DGSE etc. România, nu!

Mai ales în actualul context de securitate, cu referire, probabil, la conflictul din Ucraina declanșat nu de mult, față de cei 32 de ani de când serviciile noastre sunt militare.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Citiți și:
Fost cap al serviciilor dezvăluie originea statului-paralel: CSAT l-a creat
Mișcare interesantă pe piața comunicațiilor. Autorizarea proiectelor 5G, condiţionată de avizul pozitiv al CSAT

 

yogaesoteric
2 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More