CSM «s-a spălat pe mâini» în cazul MISA-Gregorian Bivolaru

de Crina Calek

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încheiat „episodul” MISA-Gregorian Bivolaru, după ce şi-a însuşit raportul inspecţiei judiciare a CSM în acest caz. Reprezentaţii şcolii de yoga MISA sunt nemulţumiţi de această decizie, care nu aduce deloc lumină asupra situaţiei yoghinilor din România. Hotărârea conducerii CSM a fost criticată şi de ministrul Justiţiei, Monica Macovei, care a catalogat raportul CSM ca „grăbit şi protector pentru magistraţi”.

Cu 14 voturi „pentru” şi o abţinere, conducerea CSM a fost de acord cu raportul inspecţiei Consiliului. Concluziile acestui raport spun că instanţa suedeză nu a stabilit că mandatele de arestare nu sunt întemeiate pentru că nu ar fi susţinute de probe, ci că a arătat că decizia a fost luată pentru că nu s-au putut prezenta dovezi concludente pentru susţinerea cererii de extrădare şi, implicit, infirmarea declaraţiilor Mădălinei Dumitru, considerată de procurori victimă a lui Gregorian Bivolaru. În plus, dosarul MISA nu a fost influenţat politic. Cei care au difuzat în 18 martie 2004 materiale şi informaţii presei despre percheziţiile în imobilele yoghine nu au fost procurorii, ci „alte organe şi chiar membrii MISA”, iar jurnalul Mădălinei a fost dat presei chiar de avocata acesteia. Raportul mai relevă că dosarele în care Gregorian Bivolaru are calitate de parte sunt în curs de soluţionare, iar soluţiile trebuie să aparţină instanţei în exclusivitate. Din atitudinea reprezentanţilor puterii executive, trebuie să rezulte că aceştia nu au atribuţii privind intervenţiile publice într-o cauză, se mai arată în raport. În concluziile CSM se mai arată, în privinţa demersurilor Ministerului Justiţiei pentru prezentarea situaţiei reale în baza căreia au fost emise mandatele de arestare pe numele lui Gregorian Bivolaru, există raportul MJ în acest sens, care a şi fost prezentat pe site-ul instituţiei.

Raportul CSM este considerat de reprezentanţii MISA „o modalitate de eschivare de la realitate”. De aceiaşi părere este şi ministrul Justiţiei care consideră că inspectorii CSM nu au verificat aspectele referitoare la motivele pentru care autorităţile suedeze au respins extrădarea lui Gregorian Bivolaru. Monica Macovei a declarat că „sub motivul real al independenţei magistraţilor se refuză orice verificare a responsabilităţii lor. Ei trebuie să ţină seama că lucrează pentru societate şi trebuie să fie verificaţi pentru cum aplică legea”. De asemenea, ministrul a spus că statul român a făcut tot ce se putea pentru extrădarea lui Gregorian Bivolaru în ţara noastră şi a reamintit motivele pentru care extrădarea a fost respinsă: autorităţile au trimis presei documente care au determinat presa să creeze o campanie anti MISA şi anti Gregorian Bivolaru, motivele din mandatele de arestare a mentorului MISA nu sunt credibile, o declaraţie a unui parlamentar împotriva lui Gregorian Bivolaru, rapoartele Amnesty International şi APADOR-CH. Aceste declaraţii au fost făcute de Macovei în seara zilei de joi, la Jurnalul TVR. Ministrul nu a comentat în nici un fel faptul că raportul CSM o acuză că ar fi interzis accesul inspectorilor CSM care verificau cazul Gregorian Bivolaru la acte necesare în cercetare şi a solicitat ca ancheta acestora să fie canalizată pe anumite direcţii, interpretând eronat prevederile legale şi încălcând principiul independenţei justiţiei. Preşedintele CSM a declarat, însă, că nu îi poate reproşa Monicăi Macovei aceste fapte şi că raportul intern al Ministerului Justiţiei arată că extrădarea s-a făcut „ca la carte”.

Înainte ca plenul să delibereze, Andrei Gămulea, reprezentat MISA, a vorbit în faţa membrilor CSM despre gravele abuzuri ale procurorilor realizate în timpul anchetelor ce i-au vizat pe yoghini. Iulian Gâlcă a răspuns, însă, că în ceea ce priveşte plângerile cu privire la actele efectuate de procurori, în prezent, la instanţa supremă există mai multe dosare în care membrii MISA contestă actele procurorilor de neîncepere a urmăririi penale în mai multe cazuri şi că aceste dosare urmează să fie soluţionate. Concluzia preşedintelui CSM a fost că în momentul de faţă nu se pune problema unui vinovat şi că a stabili cine a greşit este de competenţa instanţelor.

Citiţi şi Mesajul delegaţiei MISA adresat Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa din 23 ianuarie

yogaesoteric.net
24 februarie 2006

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More