Culmea decăderii: Iisus și Fecioara Maria pot fi folosiți în reclame

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO – a decis recent că Lituania a amendat în mod nejustificat o companie care își promovase produsele vestimentare folosindu-se de imagini cu Iisus și Fecioara Maria. Curtea de la Strasbourg a stabilit că autoritățile lituaniene „au pus pe primul loc protecția sentimentelor persoanelor religioase, fără a lua în calcul dreptul firmei respective la libertatea de expresie”, notează The Baltic Course.

Campania publicitară în cauză a promovat haine create de designerul Robert Kalinkin. În materialele publicitare apar un bărbat cu părul lung și o femeie în rochie albă care aduc a Iisus și Fecioara Maria. Iată mesajele din reclamă: „Iisuse, ce blugi ai!”, „Maria, ce rochie ai!”, „Maica Domnului, ce rochie ai!” și „Iisuse și Maria, ce haine purtați!”.

Inspectoratul de stat pentru produse non-alimentare din Lituania a amendat compania care beneficia de pe urma campaniei publicitare. De asemenea, mai multe instanțe din Lituania au decis că anunțurile încalcă morala publică.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului însă și-a argumentat astfel decizia: „Reclamele nu par să aducă jigniri gratuite și nu par profane, nu instigă la ură în baza motivelor religioase și nu atacă nicio religie într-o manieră gratuită”.

În viziunea Curții de la Strasbourg, instanțele lituaniene nu au explicat de ce referirile la simboluri religioase au fost jignitoare.
„Nu se poate presupune că toți cei care aparțin cultului creștin găsesc reclama jignitoare. Și chiar dacă ar fi așa, amendarea firmei care beneficiază de pe urma reclamei ar încălca valorile Convenției Drepturilor Omului, în condițiile în care obligă o minoritate să accepte un punct de vedere al unei majorități.”

CEDO lasă să se înțeleagă așadar că imaginile lui Iisus și a Fecioarei Maria pot fi folosite în industria publicității.


Citiți și:

Religiile, amocul, violenţa

Ministrul ungar de Externe, atac la creștinofobia Europei: Este dominată de o formă nesănătoasă de secularism…

Mii de parizieni au protestat împotriva a două piese de teatru care batjocoresc credinţa creştină
 

yogaesoteric
4 aprilie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More