Cultura woke în școli și universități

Deşi deghizată sub cele mai binevoitoare preocupări şi cele mai nobile scopuri („grija faţă de celălalt”, „echitate”, „nediscriminare”, „incluziune”, „acceptare” etc.), cultura woke se dovedeşte a fi o ideologie defectuoasă şi perfidă prin rezultatele la care conduce. Urmărind să anuleze radical realitatea care nu corespunde dogmelor acestei religii seculare, ea ajunge să declanşeze tocmai atitudinile pe care le denunţă – în special intoleranţa, agresivitatea, stigmatizarea, hărţuirea, reducerea la tăcere şi înlăturarea celor care mai îndrăznesc să creadă în libertatea de gândire și de exprimare.

După cum spunea scriitorul disident Vladimir Bukovski, cercetător al totalitarismului, „utopicii împlinesc întotdeauna exact inversul a ceea ce au promis”[1]. În acest mod se verifică dacă principiile propovăduite au substanţă sau sunt doar unelte ideologice pentru remodelarea realităţii, înlesnind aplicarea metodei „distrugerii creatoare” ‒ concept drag atât totalitariştilor din trecut, cât şi celor de azi.

Astfel, avântul revoluţionar al woke-iştilor este îndreptat, ca un tăvălug al „purificării morale”, împotriva „stereotipurilor” şi „prejudecăţilor” emanate din vechea ordine patriarhală, împotriva înclinaţiilor „rele” imprimate de această ordine în subconştientul tuturor, în special al celor care manifestă rezistenţă în identificarea cu „omul nou” ca produs al acestei inginerii sociale.

Îngrijorător este că acest avânt revoluţionar a acaparat cele mai importante instituţii din sfera educaţiei și sănătăţii, înveșmântat în „nouvorba” aferentă – o terminologie sofisticată, goală de orice substanţă, dar care are ca scop să „creeze” o realitate cu totul nouă.

Aşa se face că universităţi sau şcoli de prestigiu din Occident au devenit, din instituţii de educaţie şi răspândire a cunoaşterii, „laboratoare” de reeducare în care este asfixiată gândirea liberă, cercetarea şi explorarea ideilor, abilitatea argumentării şi chiar a învăţării. Este un fapt îngrijorător constatat şi de cunoscutul psiholog clinician Jordan Peterson, profesor emerit al Universității din Toronto și adversar incomod al dogmelor corectitudinii politice.

Seria de conferinţe pe care Peterson le susţinea la Universitatea Cambridge a fost anulată tocmai din acest motiv, însă, în cele din urmă, prin eforturile unui grup de profesori care s-au luptat să recâştige, de la autorităţile universitare, dreptul de a invita conferenţiari din exterior, Peterson a putut merge într-o nouă vizită la prestigioasa universitate abia la finalul anului 2021.

Noua „trinitate” profană

Într-un interviu pentru The Telegraph[2], psihologul s-a referit la adevăratul pericol al culturii anulării ‒ în special în universități, al căror rol principal ar fi tocmai acela de a-i ajuta pe studenți să învețe să gândească singuri. „Nu există gândire fără libertatea gândirii. Gândirea, prin natura ei, fie este liberă, fie nu există. (…) Dacă nu poți spune ce gândești, în curând nu vei mai putea gândi, deoarece, în mare măsură, gândim în cuvinte”, a spus psihologul, referindu-se la faptul că bătălia pe care o purtăm nu este „pentru un drept”, ci pentru păstrarea menirii adevărate a acestei „inimi a universităţilor”, Cambridge.

Peterson s-a referit și la universităţi din America, precum Universitatea din California, unde cererile depuse pentru posturi permanente „Stem” (știință, tehnologie, inginerie și matematică) pot fi respinse în funcţie de răspunsurile cu privire la „diversitate” și „incluziune” ale candidaților, „fără să se ofere niciun fel de evaluare a programului lor de cercetare”. Profesorul de psihologie se arată sceptic cu privire la cerinţa completării unor astfel de declaraţii şi bunele intenţii din spatele ei. Aceste afirmaţii sunt mai curând pur ideologice, decât să aibă un sens, o logică sau o substanţă reală.

De exemplu, cu privire la conceptul de echitate, despre care ni se spune că este crucial în combaterea discriminării, Peterson se întreabă dacă „este într-adevăr posibil să avem diversitate și echitate în același timp. Pentru că echitatea înseamnă egalitatea rezultatelor, ceea ce este exact opusul oricărei diversități. Deci cum ar fi cazul să procedăm aici? Ne-am aştepta ca oamenii care lucrează cu discursul, cum sunt cei din domeniul universitar, să fie mai atenţi la astfel de aspecte”.

Potrivit lui Peterson, nicio disciplină nu pare să scape necontaminată de noua „trinitate” profană: „diversitate, echitate și incluziune”. „Se petrece în medicină, se petrece în chimie”, avertizează el, referindu-se la un set de instrucţiuni care, după cum a relatat Canadian National Post, au fost emise de personalul Societății Regale de Chimie din Canada pentru redactorii revistei sale, îndemnaţi să „minimizeze riscul publicării de conținut inadecvat sau ofensator”.

În îndrumar se precizează că, pentru a stabili dacă e vorba de o ofensă, „ceea ce este necesar să luăm în considerare este percepția destinatarului, indiferent de intenția autorului”. Comentând acest punct, Peterson afirmă că „așa era legea acum 5.000 de ani, înainte să devenim suficient de sofisticați pentru a lua în considerare intenția. Fără să ne dăm seama, regresăm”.

În finalul interviului, Peterson atrage atenţia asupra pericolelor ideologiilor la modă care „periclitează serios tot ceea ce am realizat până acum”. „Atribuirea greşită a vinovăţiei, dispreţul pentru spiritul întreprinzător al omului și concepţia că suntem un «cancer» pe faţa planetei, iar planeta s-ar simţi mai bine cu mai puțini oameni sau chiar cu niciunul – aceasta nu poate fi temelia pe care îți construiești o casă”.

Eleva „eretică”

Faptul că e vorba de postulate ideologice şi dogme ale unei religii seculare, a căror punere la îndoială nu este permisă, nefiind îngăduită niciun fel de argumentare sau dezbatere raţională, este confirmat şi de un incident recent petrecut într-o şcoală privată din Londra.

O adolescentă de 18 ani a fost tratată ca fiind o „eretică” pentru că a pus sub semnul întrebării argumentele unei membre a Camerei Lorzilor invitate în şcoală pentru a le vorbi elevilor în cadrul programului PSHE[3] („Educație personală, socială, pentru sănătate și economică”), despre „transfobie în Parlament”. Când tânăra s-a întors în clasă, „a fost înconjurată de până la șaizeci de fete care țipau, înjurau și o scuipau, ceea ce a făcut-o să nu mai poată respira și să leşine”, după cum a relatat Daily Mail[4]. Ulterior, ea a fost forţată să părăsească şcoala. Scriitoarea J.K. Rowling a reacţionat, la scurt timp după incident, luând apărarea adolescentei printr-o postare pe Twitter în care a scris că şcolile „au sucombat într-o explozie de fanatism cvasireligios. Crima fetei? A spus că «sexul există»”.

Eleva a declarat pentru ziarul britanic că, deşi a formulat întrebările într-un mod respectuos, a fost denigrată online, spunându-se despre ea că a exprimat „o prejudecată înrădăcinată”. „M-au făcut să cred că sunt nebună. Altfel, cum ar putea să mă atace atât de dur?!”, a spus ea. Tânăra a menţionat că, în timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri, invitata „a sugerat că teoria critică are prioritate în faţa realităţii biologice în definirea femeilor”.

Au existat profesori care au susținut-o la început pe adolescentă, însă ulterior au abandonat-o după ce alți elevi au acuzat-o de „transfobie”. Tânăra s-a întors la școală de mai multe ori, dar i s-a spus că va fi trimisă să studieze în bibliotecă dacă va spune ceva provocator în timpul lecțiilor, fiind hărțuită în mod repetat. În cele din urmă, s-a retras de la şcoală în septembrie, înainte de a-și da examenele, pentru care acum studiază de acasă.

Un profesor de muzică de la şcoala respectivă a decis să spargă tăcerea scriind un articol despre acest caz pe site-ul Transgender Trend[5], creat de un grup de părinți care contestă ideologia transgender. Profesorul, care a semnat cu pseudonimul „John James”, a mărturisit că a fost neputincios în stoparea hărţuirii elevei de către grupul ostil woke, însă, „dacă nu vorbim deschis, această perversă ideologie trans va face ravagii în societate”.

Membra Parlamentului din Regatul Unit care a vorbit elevilor în cadrul controversatului program Stonewall Diversity Champions („Campionii Stonewall ai Diversităţii”) la care lua parte școala, a fost descrisă ca fiind „o cunoscută activistă”, iar programul, ca impunând participanților săi o interpretare strictă a ideologiei transgender. Profesorul a numit „actuala ideologie transgender” ca fiind „fundamentalism” religios, avertizând că reprezintă un pericol pentru școli.

Referindu-se la cazul elevei, profesorul a scris: „Probabil că fata a fost naivă să nu realizeze că a-ţi exprima, oricât de respectuos, dezacordul faţă de ideologia transgender nu este permis într-o mare parte a sistemului nostru educațional de astăzi. A pune la îndoială principiile de bază ale acesteia înseamnă erezie, iar ereticii este necesar să fie denunţaţi, atacați și înlăturați ‒ chiar dacă sunt personalităţi notabile precum J.K. Rowling”. Potrivit profesorului, aceste dogme includ şi folosirea limbajului trans care (re)defineşte femeile cu astfel de termeni: „ființe umane deţinătoare de uter”, „ființe umane cu vagin” sau „ființe umane care alăptează”, precum şi „conceptul că sexul din naștere «masculin» sau «feminin» este un mit”.

Abuzul asupra copiilor

James a mărturisit că a fost „înfricoșător” să asiste direct la modul cum această ideologie a prins rădăcini și s-a răspândit în școală, referindu-se la fenomenul, tot mai frecvent, al intimidării sau atacului din partea unui grup woke numeros asupra unei victime. Grupul de fete „a pus la cale atacul pentru a arăta că are o atitudine morală şi că se află «de partea bună a istoriei». Oricine încă mai şovăie a primit cel mai clar mesaj despre ce i s-ar putea petrece dacă nu se conformează”. Într-o declarație publică adresată elevilor ei, diriginta a susținut că „în școală, discursul instigator la ură este inacceptabil”. Însă nu s-a menţionat nimic despre dreptul la libertatea de exprimare.

Fata, căreia după incident i s-a cerut să studieze singură în bibliotecă, a dezvăluit că diriginta i-a spus ulterior: „Cum poate fi greșită mărturia unui întreg grup de eleve?! Este necesar să le susţin şi pe ele”. James avertizează că o astfel de atitudine se va repeta în mod regulat „dacă nu vom înţelege ce este ideologia și cum funcționează ea”. Pentru a contracara periculoasa ideologie transgender care acaparează sfera educaţională, este nevoie de profesori „dârzi, curajoși”, de persoane „gata să riște să-și piardă locul de muncă și cariera”. Există mai multe exemple care arată ce li se poate petrece angajaţilor din sistemul de învățământ despre care se consideră că nu manifestă suficient conformism.

James se referă la câteva exemple: „Un profesor de matematică de la o școală secundară din Oxfordshire a fost suspendat după ce l-a numit «din greşeală» fată pe un elev transsexual, care se identifica drept băiat. Să ne amintim şi de Kathleen Stock, profesoară de Filosofie la Universitatea Sussex, care și-a dat demisia după ce studenții ei au realizat un afiș și un graffiti în semn de protest față de opiniile ei critice cu privire la identitatea de gen”.

Atunci când James a pus întrebarea, mai târziu, printre profesori ce se mai ştie despre eleva „eretică”, a avut un sentiment puternic că săvârșește un fel de crimă. „Am fost informat că [eleva] «nu mai este în sistem», că «s-a rezolvat problema» și că «nu vorbim despre asta»”. De asemenea, el povesteşte că, în urma atacului asupra tinerei, și-a întrebat colegii ce părere au despre fata „eretică”. Drept răspuns, „am fost întâmpinat cu o tăcere mormântală și priviri piezișe. Parcă aș fi spus: «Mâna sus toți care aţi votat pentru Brexit!». Un profesor mi-a șoptit mai târziu: «Poți să crezi ce vrei, dar ai grijă ce pronume folosești»”.

Fiind profesor în şcoala respectivă de trei decenii, el a mărturisit că a asistat la apariția bruscă şi tot mai frecventă, în ultimii trei-patru ani, a unei tulburări rare înainte: „disforia de gen”. Orice discuţie cu privire la această problemă este blocată din cauza temerii de „a nu fi acuzat de transfobie”. De asemenea, școlile pot fi făcute să se simtă vinovate dacă nu devin „campioane” recunoscute ale Stonewall ‒ principala organizație de lobby pentru „drepturile transsexualilor”.

Membri ai diferitelor organizaţii pro-trans, precum Mermaids, sunt invitaţi să susţină prelegeri în şcoli. „Noi, profesorii, mergem ca pe coji de ouă. Dacă spui adevărul, ești un transfob ticălos. Dacă nu spui adevărul, trăiești în ceea ce mulți simt în secret că-i o minciună”. „Nouă, profesorilor, ni se spune efectiv că, dacă punem la îndoială ideologia trans, suntem abuzatori de copii. Dar nu cumva este exact pe dos?”, se întreabă, pe bună dreptate, profesorul.

Abuzul asupra copiilor şi tinerilor prin pervertirea conștiinței şi sufletelor lor cu această ideologie de esenţă totalitară este însă evident. Această situaţie se reflectă şi în studiile din Marea Britanie, care arată „amploarea declinului sănătății psiho-mentale” în rândul tinerilor[6]. „Studiile documentează tendințe îngrijorătoare în ceea ce privește tulburările de sănătate psiho-mentală în rândul adulților tineri în ultimele decenii, schimbările accelerându-se potenţial în timp”, se arată într-un studiu publicat în noiembrie 2021 în Springer[7]. Şi un studiu publicat de guvernul britanic arată acest trend accentuat al afecţiunilor de depresie şi anxietate în rândul tinerilor, chiar în anii de dinainte de pandemie[8].

Cât despre situaţia de după aplicarea „măsurilor” anti-pandemice, care au blocat viaţa normală a copiilor şi tinerilor, în Marea Britanie s-au înregistrat cifre-record: „Peste 400.000 de copii și tineri pe lună sunt tratați pentru probleme de sănătate psiho-mentală – fiind cel mai mare număr înregistrat vreodată – ceea ce trezeşte îngrijorări cu privire la o criză fără precedent în privinţa sănătăţii psihice a copiilor sub 18 ani”, arată un studiu apărut în The Guardian în mai 2022[9].

O societate care alunecă în astfel de tendinţe totalitare, care au drept rezultat anularea ideologică a normalului, nu poate să fie decât abuzivă la adresa copiilor şi a tinerilor ei ‒ categoria cea mai afectată de ingineriile sociale ce îşi propun schimbarea din temelii a lumii şi a omului. Din acest motiv, conştiinţa noastră ne obligă sa luăm atitudine împotriva oricăror curente „la modă” care impun, prin metode mai mult sau mai puţin subtile, anormalul drept normal.

Note:
[1] Vladimir Bukovski, Uniunea Europeană… O nouă URSS (Ed. Vremea, 2006).
[2] https://www.telegraph.co.uk/news/2021/12/12/jordan-peterson-cancel-culture-battle-heart-universities/
[3] https://www.gov.uk/government/publications/personal-social-health-and-economic-education-pshe/personal-social-health-and-economic-pshe-education
[4] https://www.dailymail.co.uk/news/article-10839993/Girl-18-forced-private-school-transphobia-row-thanks-JK-Rowling-supporting-her.html
[5] https://www.transgendertrend.com/transgender-ideology-in-schools/
[6] https://link.springer.com/article/10.1007/s00127-021-02194-7
[7] Ibidem.
[8] https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/wellbeing/bulletins/youngpeopleswellbeingintheuk/2020
[9] https://www.theguardian.com/society/2022/may/22/record-420000-children-in-england-treated-for-mental-health-problems

Citiți și:
Cultura woke, această teribilă mașină de război ideologic, câștigă bătălia fără să întâmpine rezistență
Mișcarea neo-marxistă „woke” nu face un secret din dorința ei de a îndoctrina copiii
Jordan Peterson – Homarul responsabil și „Dincolo de ordine. Alte 12 reguli de viață”

 

yogaesoteric
13 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More