Cum a fost folosită moda ca o armă pentru distrugerea vechii ordini (II)

Designerul care a lansat o campanie de distrugere a tradiției creștine și a normelor morale

Oferim a doua parte a unei analize excelente apărute pe Revolver News care detaliază modul cum s-a schimbat industria modei în America de-a lungul timpului, pentru a distruge complet ideea de feminitate și eleganță, odată ce curentul progresist a luat un avânt tot mai îndârjit împotriva creștinismului și a valorilor tradiționale. Este vorba de o campanie de amploare de schimbare a normelor comunității umane, care a început în anii 1920 și continuă până în zilele noastre, scrie Revolver.

Citiți prima parte a articolului

Aspectul androgin al lui Katharine Hepburn a fost [un stil] popular de-a lungul anilor ’40, dar, în anii ’50, faimosul designer francez Christian Dior a prezentat lumii legendara fustă creion – o toaletă pe care fosta primă doamnă Jackie Kennedy a făcut-o populară.

Feminitatea a revenit… dar nu pentru mult timp.

În anii 1940 și 1950, moda a trecut prin unele dintre cele mai îndrăznețe modificări. Mulți descriu această epocă drept una dintre cele mai restructurante pentru modă.

Fustele s-au scurtat și denimul a intrat în centrul atenției și pentru prima dată oamenii au început să-și creeze propriul stil personal. Îmbrăcămintea gata de purtat era disponibilă peste tot, iar tendințele de la Hollywood au devenit mai influente ca niciodată.

Dar, deși vremurile se schimbau, valorile și stilul tradițional încă dominau în anii 1950.

Și un aspect pentru care anii ’50 sunt cunoscuți era gospodina frumos aranjată. Gospodina din anii 1950 arăta mereu ca o persoană inteligentă, îmbrăcată în rochia ei elegantă. Rochia de casă din anii ’50 era ținuta standard de zi pentru gospodinele fericite.

Aceste rochii scoteau în evidență silueta subțire și talia mică a femeii și erau însoțite de un șorț asortat, astfel încât să poată avea grijă cu stil de casa ei.

Rochia de casă era o versiune mai simplă a unei rochii pentru „ieșire”. Confecționate din bumbac, erau ușor de spălat și puteau fi combinate rapid cu mănuși, bijuterii și pantofi cu toc subțire atunci când fericita gospodină ieșea din casă.

Gospodina din anii 1950 dorea să arate mereu cât mai bine în cazul în care se întâlnea cu cineva cunoscut în timp ieșea cu diverse treburi. La urma urmei, ea era o reflectare directă a soțului ei și nu dorea să-l facă vreodată de rușine.

Dar toată această stare de armonie era pe cale să se schimbe, datorită unei alte personalități reprezentative de la Hollywood, care a zguduit rânduiala veche și a reformulat ceea ce însemna o „familie americană”.

Rebelul fără cauză” James Dean a intrat pe scenă și a schimbat normele societății prin intermediul modei.

Stilul semnat de el, alcătuit din blugi, cizme și o jachetă de piele, a luat țara cu asalt.

În curând, tinerii de pretutindeni au vrut să arate ca niște „rebeli”. În cel mai scurt timp, adolescenții au respins „modelele tradiționale” și s-au răzvrătit împotriva normalității cu acest nou aspect „neîngijit”.

Adolescenții au folosit moda pentru a-și construi propria independență și pentru a respinge valorile tradiționale transmise de părinții lor.

James Dean a devenit un creator de tendințe și un „influencer” și chiar i-a încurajat pe adolescenți să poarte blugi cu aspect ponosit și cizme de motociclist.

Acum, în loc să se îmbrace și să arate cât mai îngrijit, ca o dovadă de respect pentru familia lor, adolescenții au îmbrățișat un aspect „dezordonat”, care i-a indignat pe părinți. Nu doar stilul frumpy (neatractiv) i-a supărat. Ci ceea ce reprezenta acest stil – și anume, respingerea valorilor [reprezentând familia], a decenței și a respectului pentru familie.

Desigur, după standardele actuale, această fotografie cu „adolescenții rebeli” pare destul de decentă. Dar în 1950, era ceva controversat.

Încă o dată, moda îi îndepărta pe americani de valorile tradiționale și de rolurile de gen.

Mulți oameni au acceptat aceste schimbări ca fiind un „progres”. Cu toate acestea, privind în urmă acum, ne dăm seama că poate nu a fost așa.

În orice caz, rebeliunea condusă de James Dean arată ca o joacă de copii în comparație cu ceea ce a urmat.

Schimbări mai de amploare și periculoase s-au produs în anii 1960, când un designer „modern” fără Dumnezeu, pe nume Pierre Cardin, a lansat o campanie de distrugere a tradiției creștine și a standardelor morale.

Acesta este momentul în care s-au dezlănțuit tot iadul și imoralitatea.

Cardin s-a născut în Italia și a devenit cetățean francez naturalizat. În cele din urmă, el va folosi moda pentru a conduce o cruciadă personală împotriva creștinismului și a valorilor tradiționale prin stiluri haotice, urâte și vulgare.

Cardin era obsedat de stilurile „futuriste” stridente, cu aspect ridicol. El a creat aceste stiluri urâte pentru a se asigura că hainele proiectate de el nu vor fi legate de tradițiile trecute.

În plus, era obsedat de aspectul androgin și a determinat în mod necruțător estomparea și mai mult a diferențelor dintre bărbați și femei.

Site-ul Imaginative Conservative a scris un articol excelent despre încercarea lui Cardin de a distruge valorile tradiționale creștine prin intermediul modei:

Stilul de viață și activitatea lui Cardin reflectau disprețul față de morala creștină. La fel ca toți designerii din epocă, el a introdus moda risqué [reflectând indecență], cum sunt fusta mini, costumele de baie și creațiile sale «chic».

Viața sa personală a fost o reflectare a imoralității haotice a Revoluției Sexuale. În anii ’60, a avut o relație cu actrița Jeanne Moreau. Ulterior, a intrat într-o relație homosexuală cu colegul său designer de modă francez Andre Oliver, care a murit în 1993.

În 2001, a cumpărat și a restaurat parțial ruinele castelului La Coste din Franța, care a fost cândva locuit de marchizul de Sade. Fostul proprietar avea preferințe sexuale atât de perverse și [este cunoscut pentru] scrieri erotice încât a dat naștere termenului de «sadism». Până astăzi, instanțele franceze interzic multe dintre operele sale literare. Cumpărarea acestui fost castel este echivalentul cumpărării insulei lui Jeffrey Epstein. Totuși, a folosit acest loc pentru a organiza festivaluri de muzică și de dans de avangardă.

Cardin nu numai că a schimbat felul în care oamenii se îmbrăcau, ci și credințele lor și felul în care se comportau.

Citiți continuarea a articolului

Citiți și:
Cum să le creștem pe fete pentru a deveni femei adevărate
«London Fashion Week» sau «mireasa lui satana» defilând într-o capelă anglicană…
«Obsesia bizară pentru moarte» – Un studiu despre tulburătoarea şi satanica lor cultură a morții din lumea modei (1)

 

yogaesoteric
26 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More