Cum au ajuns bogații să aibă și mai mulți bani, când economia mondială este în criză

 

Noi studii arată că, în ciuda căderii economiei din cauza crizei generată de coronavirus, cei mai bogați oameni ai lumii continuă să facă și mai mulți bani.

Banca elvețiană UBS a făcut o cercetare pe birourile de familie ale 121 de familii ce au o avere, în medie, de 1,6 miliarde de dolari – ceea ce-i încadrează în topul celor mai bogați oameni din lume – și a descoperit că 77% dintre aceștia și-au văzut „portofoliile de investiții având aceleaşi performanţe sau chiar peste obiectivele propuse, în timpul uneia dintre cele mai nestatornice perioade din istoria piețelor financiare”, arată The Guardian.

Birourile familiale sunt firme private de administrare a averii care lucrează cu persoane și familii cu venituri nete ultra-ridicate pentru a le crește și păstra averea de-a lungul generațiilor. Șeful unității UBS pentru averi ultra-înalte, Josef Stadler, a declarat că cei super bogați au continuat să prospere financiar într-o perioadă în care s-a înregistrat o creștere rapidă a șomajului în întreaga lume, deoarece au suficienți bani pentru a „îmbrățișa și gestiona riscul ca niciun alt investitor”.

La începutul lunii iunie, un raport al Institutului de Studii Politice a dezvăluit că șase miliardari – inclusiv Elon Musk, Jeff Bezos și CEO-ul Zoom, Eric Yuan – și-au văzut valorile nete crescând cu mai mult de două miliarde de dolari fiecare începând din martie, când în întreaga lume au fost impuse carantine. Această cifră este aceeași sumă garantată de guvernul britanic ca pachet de salvare pentru arte.

De la începutul pandemiei, inegalitatea de venit a continuat să crească: în timp ce cei super bogați câștigă și mai mulți bani, un raport al Institutului de Studii Fiscale a constatat că „Veniturile celor mai sărace 20% dintre gospodării – măsurate înainte de criză – au fost cel mai puternic afectate, înregistrând o scădere drastică a mediei pe gospodărie de aproximativ 15% (sau aproape 160 de lire sterline pe lună)”. În SUA, un raport a constatat că pandemia a extins și mai mult decalajul imens de câștig inter-rasial al Americii.

Dr. Wanda Wyporska, director executiv la The Equality Trust, a declarat pentru VICE News: „Covid-19 a dezvăluit adevărata modalitate prin care sistemul economic este făcut în favoarea celor bogați și împotriva celor săraci, care suferă cel mai mult. Dar este necesar să analizăm impactul unei astfel de inegalități extreme asupra întregii societăți. În țările cu niveluri ridicate de inegalitate, vedem, de asemenea, o sănătate psiho-mentală și fizică mai deficitară decât în alte zone, obezitate, violență și criminalitate, precum și niveluri mai scăzute de școlarizare și încredere.”

Această inegalitate poate fi văzută şi în efectele virusului în sine: în Marea Britanie, o analiză realizată de Biroul Național de Statistică a arătat că cei care trăiesc în zone mai defavorizate din Anglia și Țara Galilor sunt mai susceptibili să moară de Covid-19 decât cei care trăiesc în zone mai bogate. Studiul a descoperit că rata mortalității a fost de 55,1 decese la suta de mii de locuitori în zonele cele mai defavorizate din Marea Britanie și de 25,3 decese la suta de mii de locuitori, în zonele cele mai puțin defavorizate.

Un grup de 83 de oameni înstăriți – printre care regizorul de film Richard Curtis și moștenitorul Disney, Abigail Disney – au solicitat guvernelor să crească impozitele asupra lor și a celorlalți membri ai grupului de superbogați pentru a ajuta la recuperarea economică în criza dată de coronavirus.


Citiţi şi:
10-9=100?
Milionarii câștigă întotdeauna! Cum ocolesc pandemia bogații lumii

 

yogaesoteric
6 noiembrie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More