Cum este instrumentalizată propagandistic o epidemie locală cu cauze diverse, pentru a impune legea vaccinării obligatorii

 

În România se înregistrează o epidemie de rujeolă, anunţa în 28 septembrie 2016 Ministerul Sănătăţii. De la debutul epidemiei și până în prezent s-au înregistrat aproximativ 5000 de cazuri şi 23 de decese, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Cifre intens mediatizate, cu scopul de a trezi frica în rândul populației, însă abil scoase din context. Ce nu a mai spus Ministerul Sănătății este că în anul 2012 s-au înregistrat 7450 de cazuri de rujeolă, la o acoperire vaccinală de 95,1%, cea mai mare din ultimii ani. Așadar înfricoșătoarea epidemie de rujeolă apărută în acest an ca urmare a scăderii vaccinării, este 100% o scorneală.

Însă informația servită trunchiat – 5000 de cazuri, 23 de decese – este o bombă, și imediat presa aservită arată cu degetul către vinovaţi: asociaţiile Pro Vita ortodoxe şi Olivia Steer. Adică cei care se opun vaccinărilor. Evident, nu contează nuanţele (anti-vaccinişti radicali, opozanţi faţă de vaccinarea obligatorie, sceptici faţă de industria medicală). Ca şi în alte cazuri se manipulează date factuale pentru a fi amestecate cu opinii şi pentru a forţa un consens al opiniei mediatice asupra controversatei legi a vaccinărilor obligatorii.

În acest scandal mediatic sunt identificabile mai multe elemente care arată că tema este fabricată de forțe contrare interesului public și propulsată de agenți de influență. Există câteva mecanisme comune pentru o astfel de agendă mediatică ce este împinsă înainte pentru a pregăti terenul pentru schimbări legislative.

1. Campania a început cu definirea manipulatorie a problemei prin care un fapt a fost amestecat cu o opinie: în România rata vaccinărilor scade din cauza propagandei anti-vaccin. În realitate, scăderea ratei vaccinărilor (pentru unele tipuri de vaccin) este singurul fapt relativ incontestabil.

Agenţii de influenţă şi propagandă ai vaccinărilor forţate au amestecat, însă, acest fapt relativ obiectiv din punct de vedere statistic cu opinii nedemonstrate. Conform tezei propagandistice cauza scăderii vaccinurilor este campania anti-vaccin dusă, în special, de organizaţii „ortodoxiste”. Nimeni, nicăieri, nu a demonstrat că aceasta este o cauză factuală şi nu o opinie avansată de propagandişti. Nimeni nu şi-a pus problema să verifice această teză. Nimeni nu a măsurat impactul şi influenţa reală a opiniilor anti-vaccin. Toţi au luat-o de bună, deşi confuzia între fapt şi opinie este una din cele mai elementare şi banale trucuri de manipulare a discursului.

Poate că rata vaccinărilor a scăzut, de fapt, de la calitatea proastă a acestora; poate de la proasta organizare sau de la scandalurile prin care industria farmaceutică s-a compromis: gripă aviară, gripă porcină, vaccinul anti-HPV. Esenţial pentru agenţii de influenţă era tocmai ocultarea adevăratelor cauze ale neîncrederii în vaccinare. Iar aceste cauze, în opinia noastră, nu sunt de găsit în campaniile anti-vaccin, ci în scandalurile create chiar de Big Pharma şi în maniera absolut scandaloasă în care s-a manipulat frica oamenilor.

2. Totuşi, chiar şi aşa, scăderea ratei vaccinărilor este relativ moderată. Din nou, cifrele, faptele, nu justificau în niciun caz prezentarea situaţiei drept dramatică, de natură a mobiliza autorităţile, presa, organizaţiile internaţionale (OMS). La fel ca în prima etapă, s-a mers pe baza inferenţelor, nu a realităţilor, pe baza supoziţiilor, nu pe a faptelor: teza a fost că scăderea ratei de vaccinări ne pune în pericol epidemic. O presupoziţie, practic, nedemonstrată. Mai pe la început s-a invocat o epidemie din SUA – însă neconvingător, cu puţine date, fără a se urmări cazul până la capăt pentru a se vedea dacă e vorba de ceva real sau doar de o inflamare artificială a temei şi acolo. Important este ca opinia publică să fie „sensibilizată”, adică speriată, înfricoşată. Ne adresăm afectelor, nu raţiunii.

3. „Soluţia” în faţa unei astfel de „primejdii” a fost, previzibil, susţinerea unei legi care să introducă, în România, vaccinarea forţată. Legea prevede pedepse pentru părinți, cei care refuză vaccinarea intrând sub incidența de rele tratamente aplicate minorului, blocarea accesului la educaţie, precum şi cenzurarea punctelor de vedere anti-vaccin.

4. După cum am menţionat anterior, identificarea duşmanului, în acest caz, a însemnat target-area grupărilor ortodoxe, în special a organizaţiilor care au promovat cartea dr. Christa Todea Gross, precum şi a unor vedete uşor de atacat, ca Olivia Steer. Disproporţia e covârşitoare: pe de o parte ai autorităţi, presa şi grupuri de interese, pe de alta ai câteva organizaţii şi nişte vedete numai bune de făcut terci prin campanii pe Facebook.

Datele factuale în sine, prezentate chiar pe siteuri ale sistemului de propagandă, ajung pentru a relativiza/nuanţa sau chiar contrazice teza expusă de autorităţi şi agenţii de influenţă: este vorba de împrejurări specifice care au condus la epidemie. Nevaccinarea este doar unul din factori, poate nu cel mai important. Factori mult mai importanţi sunt comunităţile migratoare, deci cu igiena şi condiţii de locuit precare (există date puternice care sugerează importanţa condiţiilor de locuit în combaterea mortalităţii infantile), precum şi de traseele neobişnuite (boala fiind adusă, probabil din afara ţării). Aici, în aceste condiţii sociale, în aceste comunităţi, s-a produs epidemia, nu în rândurile celor care refuză să-şi vaccineze copiii. Dacă tot e să ne jucăm cu fapte şi date.George Damian:

 

Hai să citim viitorul…
Eu văd așa: primul traficant de medicamente din lume ajuns ministru va scoate din punga de la Viena o lege a vaccinării. Nu-i neapărat rău, mai ales pentru cele două firme care au monopolizat piața vaccinurilor din România.

Și bărbații ca brazii ai nației se vor aduna la miezul nopții s-o ardă pe rug pe Olivia Steer. Și contabilii firmelor de vaccinuri vor ști exact cât încasează din România, ceea ce asigură un profit constant, chestie care stabilizează acțiunile la bursă, aduce noi investitori.

Dar dacă s-ar găsi un deputat care să introducă un amendament în legea vaccinării prin care să ceară ca vaccinurile să fie fabricate la Institutul Cantacuzino, care să beneficieze de niște investiții? Atunci ar fi simplu să-l contracarezi: îl acuzi că este naționalist de grotă, slugoi al rușilor!


Citiţi şi:

Statistici şi vaccinuri 
Cine sunt cei 22 de copii care au murit, conform datelor oficiale, din cauza rujeolei
 

 

yogaesoteric
27 mai 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More