Cum îţi poţi curăţa cuptorul fără chimicale – trucuri extrem de simple şi ieftine

 

Curăţarea cuptorului reprezintă un coşmar pentru orice gospodină. Îndepărtarea grăsimii şi a arsurii de pe pereţii cuptorului nu este deloc o misiune uşoară, motiv pentru care majoritatea optează pentru soluţii pe bază de substanţe chimice toxice pentru plămâni şi neprietenoase cu pielea.

Mulţi agenţi de curăţare convenţionali pentru cuptoare par să dizolve în mod miraculos, în doar câteva minute, chiar şi cele mai dificile pete de grăsime şi arsuri. Acest lucru se datorează, în principal, ingredientelor cu efect coroziv.

Specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA au concluzionat că produsele de curăţat pentru cuptoare conţin de obicei fie hidroxid de sodiu, fie hidroxid de potasiu, substanţe pe cât de eficiente în această treabă casnică, pe atât de periculoase. Mai exact, ele pot provoca arsuri grave ale pielii şi lezarea ochilor, fiind fatale dacă sunt înghiţite.

În aceste condiţii, este importat de ştiut că puteţi avea un cuptor strălucitor şi fără a intra în contact cu substanţele chimice din soluţiile convenţionale. Iată câteva sfaturi care vă vor uşura munca.

Primul pas pentru a avea un cuptor curat este să preveniţi acumularea murdăriei. Aşezaţi vasele peste tăvi de copt, pentru ca sosul ori grăsimea să nu se scurgă în cuptor sau puneţi folie de aluminiu pe fundul aparatului de gătit. Ştergeţi orice urmă de grăsime imediat ce s-a produs, altfel riscaţi să se întărească şi să devină mult mai dificil de curăţat.

Preparaţi un detergent natural pentru curăţarea cuptorului, folosind bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie şi oţet. Sunt ingrediente ieftine, la îndemână şi prietenoase cu mediul şi cu pielea dumneavoastră.

Pentru a dizolva grăsimile puteţi apela la un produs pe bază de ulei de cocos. Mirosul neplăcut poate fi combătut cu succes cu ajutorul lămâilor: stoarceţi două lămâi într-un vas termorezistent cu apă, adăugaţi jumătăţile de citrice, apoi introduceţi vasul în cuptorul încins, timp de 30 de minute. Nu numai că aparatul de gătit va mirosi a proaspăt, dar uleiul volatil de citrice va înmuia murdăria din cavitatea cuptorului, făcând-o mai uşor de îndepărtat.

În cazul zonelor cu mâncare arsă, se recomandă o pastă groasă din bicarbonat şi apă, pe care o aplicaţi pe pereţii cuptorului. Lăsaţi să acţioneze peste noapte, iar în ziua următoare curăţaţi cu o spatulă ori cu un burete aspru. Dacă tot rămân pete, presăraţi încă puţin bicarbonat de sodiu şi apoi pulverizaţi cu oţet. Aşteptaţi circa 30 de minute, apoi curăţaţi.

Curăţaţi geamul din sticlă al cuptorului cu ajutorul unei paste din bicarbonat şi suc de lămâie, lăsați să acționeze o jumătate de oră apoi curăţaţi. Sticla îşi va recăpăta strălucirea.

Citiți și:

13 moduri doar exterioare, practice de a folosi Coca Cola, care este o băutură toxică, nocivă pentru organismul uman 

Milioane de oameni îşi sacrifică sănătatea în mod inconştient expunându-se la radiaţiile emise de aparatura cu microunde

Efectele nocive ale expunerii la substanţe toxice se transmit la generaţiile următoare

 

yogaesoteric
12 februarie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More