Cum ne detoxifiem mental

 

Mâncăm sănătos, vrem să gândim benefic, oare chiar mai suntem vulnerabili la toxine? Și oare ce înseamnă toxicitatea din domeniul psihic, dincolo de substanţe și formule chimice?

Ceea ce produce dezechilibru este toxic pentru universul nostru lăuntric. Ceea ce produce dependenţă este toxic. Ceea ce este însoțit de iritare, împrăștiere, descurajare și tendința de autovictimizare este toxic. Iar tendinţa de autovictimizare se reflectă nu doar în ideea că suntem nedreptățiți, neglijați, ci și prin obiceiul de a proiecta vina asupra celor din jur, prin tendința de a nu ne asuma responsabilitatea pentru situaţiile tensionante, pentru tristețea sau sentimentul de neîmplinire.

Așadar, o privire lucidă asupra tendinţelor noastre, asupra tipului de discurs interior, asupra reacţiilor spontane și asupra felului în care ne explicăm aceste reacții și comportamente ne dă răspunsul la întrebarea despre stadiul real în care ne aflăm azi. Și ne semnalizează că e timpul să luăm decizia de a ne modela viața în spiritul armoniei.

Află-ți coeficientul de dramă

Dacă vrem să începem detoxifierea mentală ne este necesară o evaluare obiectivă – cam ce grad de toxicitate are felul în care gândim. Cam câtă dramă permitem să existe în felul cum interpretăm ceea ce ni se petrece?

Orice convingere pesimistă, orice impuls de a denigra propria ființă și pe cei din jur, orice exagerare, orice semn de împietrire, de cinism, de rigiditate care ne ține blocați în generalizări înseamnă un avertisment că ne hrănim cu un anumit soi de dramă. Furia este și ea un semn. Frustrarea, senzaţia de neputinţă, de asemenea.

Ne putem observa pentru câteva zile. Ne activăm atenţia, folosim un carneţel pentru a nota de fiecare dată când apar asemenea trăiri, emoţii, gânduri. Facem o coloană cu emoții benefice și una cu emoții nefaste. La sfârșitul perioadei vedem ce coloană atârnă mai greu în balanță.

Este un pas important spre conștientizare. Dacă ne este totuși greu să menținem acest fel de atenție, avem alternativa de a răspunde cu sinceritate la un test pe care îl propune Doreen Virtue în cartea sa Nu lăsa nimic să-ți întunece strălucirea interioară. În felul acesta putem stabili coeficientul de dramă din viața noastră.

Renunță la negare

 
Pesimismul este atitudinea care îl face pe om să se aștepte la tot ce e mai rău. O viziune asupra vieții ca fiind luptă, lipsă, pericol permanent indică un grad mare de toxicitate mentală.

Din fericire creierul este plastic, obiceiurile nefaste pot fi dizolvate, iar unele noi, practicate perseverent creează reţele neuronale diferite, așadar alte stări, alte comportamente, alt mod de a trăi și o șansă reală de a ne elibera de povara nefericirii.

Totuși, de ce este dificil pentru un om să ia hotărârea de a acționa pentru a dezinstala programul lăuntric al pesimismului?

Pesimismul are un soi de „beneficii” ascunse: pe lângă efectele nefaste produce și unele „câștiguri” secundare – senzaţia că ești, de fapt, detașat ori lucid, precum și motivaţia de a nu acţiona, de a te păstra într-o zonă de comoditate, a celor cunoscute, previzibile și măcar din acest motiv, confortabile.

Pe de altă parte, drama oferă vitamine emoţionale intense, iar oamenii care nu au încredere în procesul devenirii interioare, al descoperirii esenței lor sacre, pot cădea ușor în capcana de a-și dori aceste vitamine, chiar cu riscul de a suferi, de a se otrăvi psihic.

Afirmația preferată a pesimiștilor este: „Îți faci iluzii” – ca o explicație pentru faptul de a alege pasivitatea. Dar în felul acesta ei se blochează într-un cerc vicios al negării. Dacă nu fac nimic pentru a-și transforma prezentul, cu siguranță nimic nu se îmbunătățește în viața lor și tocmai pentru că se neglijează pe ei înșiși situaţia se înrăutățeşte.

Dezamorsează-ți tiparele

Studiile psihologice au arătat că drama este o formă de autosabotare inconștientă și de autopedepsire. Deși este paradoxal la prima vedere, drama creează dependență, de aceea oamenii care se scaldă în ea se atașează de postura de victimă. O anume instabilitate poate fi atractivă, chiar dacă se obține cu un cost interior foarte mare și blochează accesul la împlinirea armonioasă pe care o dorim de fapt cu toții.

Drama aduce tensiune, suferință, insatisfacție, iar în cele din urmă o stare de epuizare psihică. Unii oameni protestează, argumentând că nu suportă dramele, dar atâta vreme cât le atrag în viața lor este posibil să urmărească un câștig secundar – sau o satisfacție secundară – de fiecare dată când se trezesc într-o situație dramatică:
– faptul că primesc simpatie și alte forme de atenție din partea celor din jur;
– posibilitatea de a se concentra asupra problemelor altora, neglijându-le pe cele personale;
– își oferă scuza perfectă pentru a amâna ceva ce le este necesar lăuntric;
– se simt de folos, fie prin salvarea cuiva, fie lăsându-se salvați de cineva.

O investigare interioară lucidă ajută să descoperim dacă avem anumite tipare care ne alimentează tendința spre dramă. Merită să ne întrebăm așadar:
– Cât de mult tolerezi dramele în viața ta?
– Cât de fascinat ești când auzi de dramele altor oameni și cât de înclinat ești să fii captivat de ele?
– Ești conștient de diferența care există între salvarea dramatică și ajutarea sinceră a unei persoane aflate în impas.
– Atragi frecvent drama în viața ta?

Prin yoga, mereu în prezent

Răspunsul la aceste întrebări este un început perfect, indiferent cât de mare ar putea fi coeficientul de toxicitate mentală actual. A identifica, a diagnostica este primul pas către vindecare.

Al doilea pas este decizia să aplicăm o strategie și să o urmăm cu perseverență. Din acel moment rămâne doar să descoperim ce modalități ne pot ajuta în detoxificarea mentală și dezinstalarea programelor, tiparelor păguboase.

Yoga și meditația constituie o soluție naturală. Nenumărate studii confirmă astăzi efectele extraordinare pe care le au aceste practici asupra creierului nostru.
Explicația este foarte simplă: în timpul meditației mintea se odihnește activ, conștient. Viața psihică din starea de veghe este o continuă activitate neuronală conștientă și, simultan, în mare parte inconștientă. Creierul nostru rulează tot timpul diverse softuri cognitive automatizate și reprimate în subconștient, consumându-ne astfel o mare parte din energia cognitivă.

Yoga și meditația ne readuc foarte mult în prezent, ne fac să conștientizăm și trupul, și mintea, iar acest proces de activare a lucidității asigură calm și liniștire.

La niveluri avansate de practică intră în funcțiune mecanismul de bio-feedback – prin posturi fizice și tehnici precise de concentrare și meditație putem modifica chimia creierului. Pentru că din fericire creierul are neuroplasticitate – nu doar creierul ne determină comportamentul, ci putem acționa invers asupra lui, modificând posturile fizice, modul de a gândi și acțiunile pe care le facem.

Urmează perseverent o strategie

Practicarea ASANA-elor și a meditației oferă o metodă foarte puternică de detoxifiere mentală și de dizolvare a dramei și merită adoptată nu doar temporar, ci ca stil de viață. Dar pe lângă adoptarea exercițiilor spirituale constante, este de folos stabilirea unor etape în procesul detoxifierii de dramă.

1. Fixează o dată la care să începi. Promite-ți că o vei respecta și bifeaz-o pe un calendar.

2. Stabilește o durată realistă pentru procesul de detoxifiere. Acceptă că este vorba de o gradare, iar pentru început acordă-ți de pildă o săptămână pentru a înregistra primele progrese.

3. Fă-ți o listă cu toate tiparele dramatice pe care dorești să le depășești. Poți de exemplu să iei decizia de a te abține de la următorii factori de stres:
– vizionarea filmelor și programelor de televiziune stresante;
– citirea știrilor stresante, alarmiste;
– interacțiunea cu amicii din media socială care te stresează;
– asocierea cu oamenii care creează drame în apropierea ta sau chiar în viața ta;
– cheltuielile excesive;
– abuzul de orice fel de substanțe nesănătoase, zahăr, mâncare nesănătoasă etc.;
– jocuri video violente;
– audierea unui tip de muzică agresiv;
– consumul oricărui tip de stimulente care creează stare de anxietate;
– răspunsul afirmativ atunci când de fapt vrei să spui nu;
– amânarea și întârzierea definitivării unor proiecte;
– lecturarea revistelor, articolelor online despre celebrități (care încurajează dependența de dramă).

4. Practică permanent procesul de detoxifiere de dramă, fii atent asupra comportamentului tău din momentul prezent, nu te gândi la ce se va petrece mâine. Amintește-ți proverbul: „O călătorie de o mie de mile începe cu primul pas.”

Concentrează-te asupra fiecărui pas, spune-ți: „În acest moment optez pentru a mă abține de la … (descrie factorul de stres de care dorești să te detoxifici).”

Observă cum te simți în timpul acestui proces de purificare interioară în comparație cu momentele cele mai dramatice ale vieții tale.

5. Pregătește-ți planuri alternative pentru momentele când vei tânji după drame. Orice dependență presupune gestionarea poftelor la începutul procesului de detoxifiere. Pentru a evita recidivarea este esențial să ai la îndemână comportamente sănătoase.

– Așează-te pe o păturică sau izopren și fă o serie de posturi yoga, exerciții de concentrare a atenției, de respirație sau meditație.
– Roagă-te.
– Ascultă o muzică de relaxare.
– Concentrează-te asupra unei activități artistice, creative.
– Mergi la plimbare în natură.
– Joacă-te cu un animal de companie.
– Fă un masaj.
– Întâlnește-te cu un prieten.
– Fă o baie caldă cu sare.

Ai răbdare cu procesul înlocuirii vechilor pofte nesănătoase cu noile comportamente echilibrate. Orice progres pe care îl faci în direcția unei sănătăți mai bune este benefic și conduce la o stare de armonie.

Preia controlul asupra vieții tale

Mulți oamenii au trăit circumstanțe care au lăsat urme emoționale dureroase și le-au deschis, chiar dacă cel mai adesea subconștient, apetitul pentru dramă. Asta nu înseamnă însă că singura modalitate de a reacționa este să lăsăm trecutul să ne dicteze viitorul. Depinde cu adevărat de noi dacă permitem energiei fricii generate de situațiile abuzive să câștige împotriva noastră.

Avem puterea să preluăm controlul asupra sănătății și fericirii noastre, încetinind pentru început și apoi oprind complet ciclul a ceea ce nu este benefic în viața noastră. Iar acest fapt se va dovedi o reală binecuvântare nu doar pentru noi, ci și pentru cei din jurul nostru, căci poate deveni inclusiv o contribuție personală la construirea unei lumi mai bune.

Test

Răspunde prin da sau nu la următoarele afirmații în măsura în care descoperi că ți se potrivesc sau nu.

1. Nu suport să fiu singur(ă).
2. Mai bine să fiu cu o persoană dificilă decât singur(ă).
3. De regulă mă simt atras de oamenii cu probleme.
4. Am avut mai mulți iubiți (iubite) abuzivi (abuzive).
5. Am avut o copilărie chinuită.
6. Mă simt vinovat mai tot timpul.
7. Îmi place să citesc articole tipărite sau online despre celebrități.
8. În timpul conversaţiilor sunt de regulă persoana care știe cele mai multe lucruri despre viața privată a celebrităților.
9. Îmi place să mă uit la reality showuri.
10. Viaţa mea reprezintă o succesiune neîntreruptă de drame.

11. Viața mea ar putea fi prezentată la un reality show.
12. Multor oameni le place să-mi povestească problemele lor.
13. Îmi petrec o bună parte din zi pentru a ajuta alți oameni.
14. Uneori mă întreb dacă pacea interioară este o posibilitate reală sau doar un basm pentru copii.
15 Nimic nu mi se pare mai rău decât plictiseala.
16 Simt că nu pot fi fericit si nu pot avea succes decât dacă ceilalți membrii ai familiei mele sunt bine.
17. Îmi vizitez familia pentru că mă simt vinovat sau obligat, nu din dorința de a o revedea.
18. Regret deseori ca nu mi-am ascultat intuiţia.
19. Nu cunosc mulți oameni mai muncitori decât mine.
20. Când văd o știre referitoare la un eveniment foarte tragic, mă consum.

21. Când cineva îmi povestește despre problemele sale, continui să mă gândesc multă vreme la asta.
22. Îmi vine greu să mă concentrez.
23. Sunt foarte uituc.
24. Pentru a-mi menţine nivelul energetic, mă bazez pe energizante sau zahăr.
25. Poftesc deseori la alimente fermentate, cum ar fi oţetul sau brânzeturile.
26. Îmi fac griji cu privire la următoarea catastrofă din viaţa mea.
27. Am fost abuzat fizic sau emoţional.
28. Am experimentat unul sau mai multe evenimente traumatice în viața mea.
29. Ori de cate ori se produce un dezastru undeva în lume citesc sau privesc obsesiv știrile referitoare la el.
30. Uneori mi se pare că nu sunt real și că viața este doar un film.

31. Mă simt deseori cu capul în nori, ca şi cum aș fi în afara trupului fizic.
32. Mă simt deseori balonat și am retenții de apă.
33. Mă confrunt frecvent cu mâncărimi.

Ce înseamnă rezultatele

Dacă ai răspuns da la 24 sau mai multe afirmații înseamnă că ești foarte stresat, iar drama joacă un rol covârșitor în viața ta. Probabil ești într-un cerc vicios al dependenței de sentimente și gânduri toxice. Simți nevoia să fii în prezența oamenilor, dar ai tendința să îi selectezi tocmai pe cei cu o viață dramatică, iar asta te afectează.

Dacă ai răspuns da la 15-23 de afirmații, înseamnă că ești stresat. Cel mai probabil ești neliniștit și tensionat o mare parte din timp, iar stilul de viață este impregnat de dramă și la muncă, și acasă.
Dacă ai răspuns da la 6-14 afirmații, înseamnă că stresul există în viața ta, dar știi să-l controlezi într-un mod adecvat.
Dacă ai răspuns da la 5 sau mai puține afirmații înseamnă că nimic nu-ți umbrește lumina interioară. Felicitări! Dacă ai fost sincer în răspunsuri și dacă îți cunoști adevăratele sentimente, înseamnă că îți trăiești viața alchimizând stările și situațiile care pentru alți oameni reprezintă un stres considerabil. Iar aceasta este posibil datorită unei atenții permanente și a unei conectări la prezent.

Dacă însă ți-ai redus în mod intenționat răspunsurile afirmative pentru că nu ești conștient de nivelul stresului din viața ta sau dacă perfecționismul te determină să îți negi adevărul legat de momentul actual, înseamnă că ai un coeficient al dramei foarte mare, nu foarte scăzut.

Bun, dar la ce folosește de fapt stabilirea acestui coeficient? Descrie cum acționează voința ta în raport cu stresul și evidențiază dacă îi permite sau nu să-ți guverneze viața. Căci suntem nu neapărat suma calităților și slăbiciunilor noastre, ci mai degrabă suma – permanent în transformare – a alegerilor pe care le facem.

Articol preluat din Revista YOGA MAGAZIN Nr. 89/90.

Citiți și:

Cascada din Cer – O tehnică excepţională de purificare mentală

SAUCHA – puritatea

DHARANA disciplinează mintea

 

yogaesoteric
16 octombrie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More