Cum se face că lista teroriştilor periculoşi elaborată de guvernul american a ajuns la un milion de nume?

de George Preda

Inspectorul general al Departamentului de Justiţie american anunţa în 2007 că Centrul de depistare a teroriştilor are în baza de date peste 700.000 de suspecţi, iar numărul acestora creşte cu aproximativ 20.000 de nume pe lună.  În iulie 2008, un comunicat al guvernului american anunţa că lista teroriştilor a ajuns deja la un milion de nume.

În ultimii ani, pe aeroporturile americane, scenele în care unele persoane sunt luate deoparte pentru verificări suplimentare sunt din ce în ce mai frecvente. La îmbarcare, numele pasagerilor sunt căutate în baze de date pentru a se stabili dacă nu cumva se află pe aşa-numită „listă a persoanelor cărora le este interzis zborul cu avionul” (no fly list). Cei care apar pe această listă neagră sunt consideraţi o ameninţare la adresa siguranţei naţionale şi de aceea sunt verificaţi în mod special, perchiziţionaţi şi uneori chiar reţinuţi timp de ore în şir. Evident, în final, li se refuză îmbarcarea în avion.

Crearea acestei liste a fost unul dintre obiectivele prioritare ale unui proiect lansat de guvernul american după 11 septembrie 2001 şi clasificat drept strict secret. În 2003, George Bush a cerut însă în mod explicit CIA-ului, FBI-ului şi Pentagon-ului să colaboreze pentru a construi o listă comună a suspecţilor de terorism. Totul în numele „siguranţei americanilor”. Lista a fost ţinută secretă, ca şi criteriile pe baza cărora a fost ea alcătuită. Odată depăşite primele momente ale pericolului terorist, ea a continuat însă să crească. 

În primăvara lui 2006, National Security News Service, o organizaţie independentă de monitorizare a vieţii politice  (acest gen de organizaţii sunt numite în limba engleză în mod sugestiv watchdog=câini de pază), a intrat în posesia unei copii a listei negre. O persoană care lucra în serviciile de securitate ale unei mari companii aeriene, indignată de atâtea abuzuri, le-a pus faimoasa listă la dispoziţie. Documentul a fost făcut public şi i-a uimit pe toţi prin lungimea sa, căci se întindea pe 540 de pagini.

Suprizele s-au ţinut apoi lanţ. Pe listă se aflau numele piloţilor din 11 septembrie 2001 care erau declaraţi morţi,  Zacarias Moussaoui care era deţinut pe viaţă în Colorado şi Saddam Hussein care la acea vreme era închis şi judecat în Irak. Alături de ei figurau numele unor congresmeni americani, ai unor celebri scriitori sau artişti şi chiar ai unor preşedinţi de state.

Steve Kroft de la CBS News a intervievat-o pe Donna Bucella, şefa Centrului de depistare a teroriştilor din cadrul FBI care conduce proiectul. Întrebată dacă consideră că această listă este completă şi exactă Bucella a răspuns:

Donna Bucella: Ştiţi, este ca şi cum ai construi un pod. Odată ce termini un capăt, trebuie să te întorci ca să te ocupi de celălalt.

Steve Kroft: Haideţi să studiem puţin lista din luna martie (2006). Pe ea se află numele piloţilor despre care se spune că au deturnat avioanele pe 11 septembrie 2001 şi care sunt morţi. Cum explicaţi aceasta?

Donna Bucella: Păi, dacă o persoană a murit, aceasta nu înseamnă neapărat că şi identitatea ei a murit. Oamenii îşi iau uneori identitatea unor persoane decedate.  

Steve Kroft: Vreţi să spuneţi că nu aveţi informaţii dacă aceste persoane de pe listă sunt sau nu în viaţă şi reprezintă sau nu o ameninţare? Sunt doar nişte nume într-o bază de date???

Donna Bucella: Nu. Pentru ca numele cuiva să ajungă în această bază de date trebuie ca noi să avem informaţii că este o persoană suspectată de terorism.

Steve Kroft: Deci spuneţi că nu este doar o simplă concidenţă faptul că există în computerul dumneavoastră 14 nume care corespund cu numele teroriştilor din 11 septembrie.

Donna Bucella: Nu pot să vă explic aceasta.

Steve Kroft: Aceasta este valabil şi pentru François Genoud, care este un simpatizant nazist şi finanţator al terorismului arab? Ştiţi că şi el este mort de zece ani…

Donna Bucella: Nu pot să vă explic.

Steve Kroft: Dar ştiţi că pe listă se află şi numele preşedintelui Boliviei, Evo Morales? Doar nu credeţi că preşedintele Boliviei se urcă într-un avion şi îl deturnează…

Donna Bucella: Nu prea cred că este vorba chiar de preşedintele Boliviei.

Steve Kroft: Aşa pare să fie, numele lui apare de trei ori pe listă, ce-i drept cu mici variaţii: Evo Morales, Juan Evo Morales şi Aima Evo Morales, dar toţi sunt născuţi pe 26 octombrie 1959, data lui de naştere. Nouă ni s-a spus din mai multe surse că CIA-ul şi celelalte agenţii, fiind extrem de presate de termenul de predare al listei, au pus pur şi simplu acolo toate numele despre care aveau unele bănuieli, oricât de vagi ar fi fost ele.   

Donna Bucella: Da, tocmai acesta este motivul pentru care lucrăm ca să revizuim înregistrările.”

Administraţia Americană de Siguranţă a Transporturilor a încercat să rezolve aceste grave lacune ale listei teroriştilor prin lansarea unui program numit „Zbor sigur” (Secure Flight). Acesta prevede monitorizarea pasagerilor care apar pe lista teroriştilor şi analizarea în detaliu a datelor acestora pentru a stabili dacă ei reprezintă sau nu o reală ameninţare. Aceasta era însă misiunea celor care au realizat prima listă. Costurile programului „Zbor sigur” au fost estimate la 114 milioane de dolari.  Cu alte cuvinte, persoana este etichetată drept terorist, tratată ca atare şi de-abia apoi se caută dovezile care să confirme sau să infirme acea etichetă. Dacă se caută!

Pe lângă aceste nume celebre, pe listă se află şi persoane care activează în organizaţii de apărarea a drepturilor omului sau care s-au exprimat critic la adresa administraţiei Bush. Sunt şi oameni obişnuiţi, printre care se află copii de 5-6 ani sau persoane în vârstă, oameni de afaceri şi chiar veterani de război, decoraţi pentru deosebite servicii aduse Americii. Alţii au avut neşansa să fie blocaţi pe aeroport şi trataţi pecum teroriştii periculoşi, pur şi simplu pentru că purtau un nume comun precum Robert Johnson sau Gary Smith aflat pe faimoasa listă neagră.

Uniunea pentru Libertăţi Civile din America (American Civil Liberties Union, ACLU) a luat poziţie împotriva acestor abuzuri. Organizaţia a cerut stabilirea de criterii clare şi transparente pentru includerea numelui cuiva pe această listă, elaborarea de proceduri riguroase de actualizare şi verificare periodică a acestei liste, acordarea dreptului de a accesa şi a contesta informaţiile. ACLU a cerut preşedintelui SUA să emită un ordin executiv prin care lista să fie revizuită şi să cuprindă doar acele persoane împotriva cărora există evidenţe incontestabile că au legături sau activităţi de tip terorist.

Barry Steinhardt, director de program în cadrul ACLU a declarat: „Această nouă listă record cu un milion de nume este simbolul cel mai potrivit pentru ce înseamnă o abordare greşită a problemei siguranţei naţionale. Este nedrept, în afara oricărui control, este o irosire a resurselor  şi o ameninţare la adresa drepturilor omului.  Să pui un milion de nume pe o listă neagră este o garanţie că această listă va face mai mult rău decât bine. Am serioase îndoieli că această listă ajută în vreun fel la prinderea adevăraţilor terorişti.”

Citiţi şi:
În SUA, cei care susţin drepturile animalelor sunt consideraţi terorişti
/moved_content.php?lang=RO&item=5155
Dezvăluirile despre conspiraţii, considerate acte de terorism
/moved_content.php?lang=RO&item=5316

yogaesoteric
21 decembrie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More