Premierul britanic, Gordon Brown propune utilizarea organismelor modificate genetic ca soluţie de rezolvare a actualei crizei mondiale

de Mihai Vasilescu

În luna octombrie 2008, premierul britanic, Gordon Brown a trimis o scrisoare secretarului general al ONU, reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, precum şi primului ministru al Japoniei, ţară care deţine preşedenţia G8. În această scrisoare, Gordon Brown propune un plan de rezolvare a actualei crize financiare mondiale. Printre soluţii se află şi cultivarea pe scară largă a organismelor modificate genetic (OMG).

Presa corporatistă a demarat deja o campanie de promovare a acestei idei cu titluri de genul „Organismele modificate genetic ar putea contracara creşterea preţurilor la alimente” sau „Organismele modificate genetic, singura soluţie pentru combaterea foametei”.   Un articol de propagandă publicat chiar în România afirmă: „ În condiţiile în care mai bine de jumătate din produsele agricole importate de europeni din Lumea Nouă sunt modificate genetic, specialiştii în domeniul alimentar susţin că este inutil ca populaţia să se mai întrebe dacă OMG-urile sunt bune sau nu, deoarece fac deja parte din viaţa noastră.”

În nota de fundamentare a propunerii sale, Gordon  Brown prezintă ideea cultivării şi consumului de organisme modificate genetic ca fiind o necesitate dictată de criza financiară globală. „Puterea de cumpărare a consumatorilor a scăzut sensibil”, susţine el. Dar tot el afirmă mai departe că „în ţările dezvoltate consumul a atins cote foarte ridicate. Pe de altă parte, produsele alimentare clasice au preţuri din ce în ce mai mari. Populaţia globului a crescut foarte mult în ultimele decenii. Cantitatea şi calitatea producţiei agricole sunt afectate de modificările climatice şi de reducerea suprafeţelor cu grâu şi porumb, prin cultivarea de plante necesare producerii de biocombustibili care să înlocuiască petrolul. Alimentele modificate genetic sunt mult mai ieftine şi mai profitabile decât cele naturale.”  

Firmele americane, în fruntea cărora se află compania Monsanto fac un intens lobby în Europa pentru a-şi desface aici produsele. Organizaţiile de protecţie a mediului vorbesc chiar de un nou tip de poluare – poluarea genetică – întrucât noile specii, odată lansate în natură virusează şi infestează organismele existente.

Comisia Europeană a autorizat până în prezent utilizarea pe teritoriul statelor membre a cinci astfel de organisme modificate genetic: trei tipuri de porumb, unul de sfeclă de zahăr şi unul de soia.

Cum ţările UE sunt obligate prin angajamentele pe care le-au semnat să aplice întocmai directivele Uniunii, iar legile europene au întâietate faţă de cele naţionale, ne putem aştepta ca aceste organisme să fie introduse şi în România, din simplă obedienţă faţă de directivele trasate de la Centru.  

Citiţi şi:
Alimentele modificate genetic duc la infertilitate şi sterilitate
Un raport care arată legătura dintre cancer şi cartofii modificaţi genetic este trecut sub tăcere

yogaesoteric
21 decembrie 2008

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More