Cum se preschimbă banii europeni în apă contaminată

 

În 2007 am intrat în Uniunea Europeană, iar instituțiile de la Bruxelles ne-au impus o serie de obiective pe care era necesar să le urmăm pentru a ne alinia la standardele lumii civilizate. Unul dintre cele mai importante viza modernizarea comunităților rurale.

Jumătate din populația României nu era racordată la canalizare și o treime se baza încă pe apa scoasă din fântâni. Aveam mult de recuperat, așa că Uniunea ne-a dat un imbold: două miliarde de euro alocați pentru acest tip de infrastructură.

Părea că n-avem cum să ratăm această șansă, așa că ne-am angajat ca, până în 2015, pe teritoriul României să nu mai existe nicio localitate cu peste de 2.000 de locuitori fără apă curentă și canalizare.

Ce s-a petrecut între timp? Uniunea Europeană s-a ținut de cuvânt și a alocat banii, dar România n-a reușit să-și respecte angajamentul. Am cheltuit fondurile venite de la Bruxelles, însă proiectele au fost implementate atât de prost încât, în unele județe, avem mai puțini cetățeni racordați la o rețea de apă decât aveam în urmă cu zece ani.

O echipă de jurnalişti de la Recorder a vrut să afle unde s-au scurs banii europeni care ar fi fost necesar să îmbunătățească viețile a milioane de români și a descoperit o adevărată catastrofă: licitații cu câștigători cunoscuți dinainte, firme de partid care umflă prețurile de sute de ori, lucrări făcute doar pe hârtie și echipamente performante înlocuite cu cele mai ieftine instalații, rețele de apă care cedează la scurt timp după inaugurare sau care le livrează cetățenilor apă contaminată cu bacterii fecale pe post de apă potabilă, instituții de control politizate, asistând pasive la fraudarea fondurilor europene.

Este o investigație întinsă pe parcursul mai multor anotimpuri, în care jurnaliştii au urmărit derularea proiectelor, au descâlcit vulnerabilitățile din legea achizițiilor publice, au luat probe de apă și le-au analizat în laboratoare acreditate de statul român.

Ceea ce a rezultat nu este doar cronica unei uriașe fraude, ci și a unui atentat la sănătatea publică.


Citiţi şi:
Resursele naturale esenţiale vieţii au devenit obiect de afaceri pentru capitalişti, sfidându-se dreptul nostru ca ființe umane de a le folosi
Adevăruri ascunse, deranjante si nebănuite despre privatizarea apei

 

yogaesoteric
8 februarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More