Cum tranzacţionăm viitorul apropiat?

O imagine face cât o sută de cuvinte. Ataşat aveţi evoluţia rezervei strategice de petrol a SUA. După cum limpede se poate observa, anul acesta rezerva a scăzut brusc, atingând valoarea din 1984. Este cea mai mică valoare înregistrată în ultimii 38 de ani. Iar dimensiunea rezervei va continua să se erodeze abrupt.

Ce s-a petrecut ştie o lume întreagă: americanii au vândut petrol din rezervă pentru a menţine jos preţul mondial al „aurului negru”. Au făcut-o din două motive: în primul rând pentru alegerile care au avut loc în noiembrie, care riscau să fie de-a dreptul dezastruoase pentru Partidul Democrat, şi apoi pentru că țineau cu tot dinadinsul să le „demonstreze” europenilor că preţurile hidrocarburilor pot rămâne scăzute chiar dacă Europa se rupe de Rusia.

În mod sigur, membrii OPEC+ cunosc acest grafic. Fără doar şi poate ştiu exact care-i problema celui mai mare bolnav al planetei. Scăderea producţiei de ţiţei va face ca petrolul să iasă cu o şi mai mare rapiditate din rezervele strategice americane, lăsând din ce în ce mai mult imperiul hegemonic fără niciun fundament.

După cum bine se ştie, când au ajuns la fundul sacului şi prin rezervele de la Fort Knox n-a mai rămas nicio leţcaie de aur, americanii au fentat toate înţelegerile, făcând din monedă o formă fără fond: din disciplina legării de aur s-a ajuns la hârtia igienică a „flotabilităţii libere”. Ce-i drept, le-a funcţionat şarada mai bine de patruzeci de ani, iar acum statele hipnotizate folosesc în continuare hârtia igienică americană ca mediu de schimb şi rezervă. A mers pentru că domeniul este abstract, iar lumea e proastă, neînţelegând dimensiunea şi falsitatea jugului.

În ceea ce priveşte petrolul, treburile sunt mai pe faţă. Prostovanul american este nevoie să-şi umple rezervorul camionetei-monstru care-i defineşte statutul de membru al acelei societăţi. Când nu mai ai petrol, nu merge să spui că laşi să floteze liber iluziile fiecăruia, ci este necesar să pui ceva la pompă astfel încât prostovanului să nu-i scadă mobilitatea. Şi ce vei pune la pompă atunci când nu mai ai nimic? NU merge să pui nici vântul din eoliene, nici soarele captat de panouri şi nici iluzia aurului de la Fort Knox.

Tocmai aici e problema. Spun gurile rele că, prin decizia luată, cei din OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită, au ajutat Rusia. E fals, absolut fals! De fapt, cei din OPEC+ se ajută pe sine. SUA a reuşit ca-n doar zece luni să piardă 1/3 din rezerva pe care-o avea la 31 decembrie 2021, ajungând astfel la 55% faţă de vârf. Practic, raportându-ne la vârful rezervei americane – înregistrat în 2011 – suntem la jumătate, grosul fiind pierdut în aceste ultime zece luni. Este clar că SUA nu-şi mai permite să mai vândă în pierdere, subvenţionând lumea, şi că în curând va spune stop. Un stop dureros pentru toţi şi care, probabil, va dubla cotaţiile actuale. Iar asta se va petrece destul de curând, mai precis după alegeri.

De ce ar fi continuat producătorii de petrol să vândă în pierdere în condiţiile în care peste câteva săptămâni preţurile vor exploda? Iar de explodat vor exploda nu ca efect al lui Putin, ci din cauza politicii financiare dezastruoase a SUA care va duce inflaţia la valori de neimaginat. Arabia Saudită şi restul ţărilor OPEC+ au înţeles asta şi nu mai sunt de acord să subvenţioneze mizeriile financiare făcute de americani. Astfel, cel mai probabil, adevărata faţă a inflaţiei o vom vedea în foarte scurt timp, dat fiind că alegerile s-au încheiat. Iar aceasta nu va fi nimic altceva decât realitatea cu care va fi necesar să ne obişnuim mult timp de-acum înainte.

Personal consider că Băncile Centrale sunt depăşite, ţările mult mai îndatorate decât îşi puteau permite chiar şi în visele lor şi ca efect întreaga economie mondială este situată pe o dinamită al cărei fitil deja arde în zona periculoasă. Cât va mai dura, nu putem şti cu exactitate, însă putem vedea cu ochii liberi că n-a mai rămas mult timp.

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
Statul profund și ascuns în America. Wall Street, cartelul petrolier și atacul neîncetat asupra democrației
Rusia și Iranul vor crea un cartel global de gaze după modelul OPEC
Dan Diaconu: De ce critic Occidentul şi nu Rusia, China etc.

 

yogaesoteric
30 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More